2021

Erre költötte idén a NER a pénzt – luxusjacht, drága ékszerek, birtokok

Idén is bebizonyosodott, hogy megéri jóban lenni a kormánnyal, és hogy a milliárdos közpénzes megbízások nemcsak a cégeket virágoztatják fel, de a tulajdonosoknak is hasznot hoznak. A NER ugyanis idén is látványosan szórta a pénzt, de legalábbis nem spórolt, ha hatalmas építkezésről, ingatlanvásárlásról, luxusautóról, méregdárga ékszerekről vagy épp jachtról volt szó. Összeszedtük, 2021-ben milyen vagyontárgyak árulkodtak arról, milyen gazdagságban élnek a Fidesz holdudvarának tagjai.

30 milliárdos luxusjacht

A kormányközeli elit idei legnagyobb dobása minden bizonnyal a Seagull MRD nevű jacht, amely köröket ver elődjére, a Lady MRD-ra. A máltai bejegyzésű, közel 50 méter hosszú hajó tavaly készült Livornóban, a Benetti olaszországi gyárában. A súlya 499 tonna, a hajótest acélból és alumíniumból készült, 3 szintje van. A Seagull MRD a cég Custom nevű családjába tartozik, ami a legtöbbet fizető vevők számára, egyedi megrendelésre készülő jachtokat jelenti. Bár az ára nem nyilvános, egy másik, hasonló luxusjacht 30 millió euróért, azaz nagyjából 10,5 milliárd forintért talált új gazdára 2020-ban.

Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal hasít a NER az Adrián – a Seagull MRD tulajdonosa is Szíjj László | atlatszo.hu

Újabb máltai bejegyzésű jachttal gazdagodott a kormányközeli elit Magyarországon. Az 50 méter hosszú Seagull MRD tavaly készült Livornóban, máltai zászló alatt járja az Adriát, és a máltai nyilvántartás szerint ugyanaz a cég, az L&L Charter tulajdonolja, mint elhíresült elődjét, a Lady MRD szuperjachtot, amelyik csak 42 méter hosszú, de szintén az olasz Benetti gyárban készült. Az L&L Charter nevű máltai offshore cégről tavaly derítettük ki, hogy végső tulajdonosa nem más, mint Szíjj László kormányközeli üzletember.

A jacht tulajdonosa az L&L Charter nevű máltai offshore cég, amelyről tavaly derítettük ki, hogy végső tulajdonosa nem más, mint Szíjj László kormányközeli üzletember. Szintén az övé volt a Lady MRD is, amit jelenleg 14 900 000 euróért (kb. 5,5 milliárd forintért) árulnak.

Akárcsak elődje, a Seagull MRD is gyakran van ugyanakkor ugyanott, mint a kormánytagok és kormányközeli üzletemberek által használt OE-LEM privát repülőgép. Nyáron például többször keresztezték egymás útját népszerű nyaralóhelyeken, így Nápolyban, Nizza közelében vagy a szardíniai Olbián. Videófelvételek tanúsága szerint a hajón többek között megfordult ifjabb Mészáros Lőrinc, miközben a Lady MRD-on felbukkant Barna Zsolt MKB-elnök és Jászai Gellért 4iG-vezér is.

A Lady MRD fedélzete (forrás: navis-marine.com)

Szíjj László kisebbik luxusjachtjának legnevesebb (ismert) vendége azonban a mai napig Szijjártó Péter külügyminiszter, aki – miközben a Facebookon arról posztolt, milyen keményen dolgozik az irodájában – az Adrián ringatózott a hajó fedélzetén.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot | atlatszo.hu

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban. Ehhez képest augusztus 16-án, vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László tulajdonában lévő luxusjachton láttuk és fotóztuk a miniszter urat az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra, családja körében, nyaralás közben.

160 milliós karóra

Az év másik nagy villantása Habony Árpádhoz köthető. Orbán Viktor személyes stratégiai főtanácsadója május végén egy olasz vitorlásversenyen vett részt. A négynapos eseményre csak a hajó bérlése 3,2 millió forintba kerülhetett, a verseny teljes költsége pedig ezt jóval meghaladhatta. Az ott készült nyilvános képeken azonban még egy érdekes dolog feltűnt: ez pedig Habony karórája.

Egy közeli szponzorfotón ugyanis kivehető volt, hogy Habony egy Patek Philippe Nautilus típusú órával szállt tengerre. A luxusórák piacán túl drágának nem tekinthető karóra 80–150 millió forintért elérhető, már amennyiben hozzá lehet jutni. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint ez vélhetően az 5976/1G-001 modell.

Habony Árpád karórája

Ha viszont a Patek Philippe Nautilus 40. évfordulós variánsa, akkor az ára 160 millió forint körül mozog, és üzletben nem, csak kereskedőknél elérhető, és sokszor hosszú várólista van rá. Aki ilyen órát szeretne, annak New Yorkot vagy Hongkongot kell célba vennie – javasolták a luxusórák piacán otthonosan mozgó honfitársaink.

A 120 méterig vízálló, éves naptárral és holdfázis kijelzéssel is ellátott óra ára végül nem derült ki, pedig Habony Árpád jogi képviselője lapunknak és több médiumnak is jelezte, hogy a cikkben bemutatott fényképen látható fémszíjas óra értéke a jelölt értékek töredékét sem éri el. A pontos összeget azonban nem voltak hajlandóak kiadni.

Habony Árpád 160 milliós órája kenterbe veri Rákay Philip 47 milliós luxusterepjáróját | atlatszo.hu

Habony Árpád május végén profi legénységgel indult el egy olasz vitorlásversenyen. Az Index szúrta ki, hogy a négynapos The Nations League 2021 – Swan Tuscany Challenge-en bérelt hajóval versenyző egykori parlamenti vitrinőr mellett a magyar válogatott volt és jelenlegi tagja is a hajón volt a nevezési lista alapján, de ez sem volt elég a dobogós helyhez. Az is kiderült, hogy a hajó csak bérelt, ennek becsült összege egy hétre 3,2 millió forint körül mozog, a verseny teljes költsége pedig ezt jóval meghaladó összeg lehetett. De még ennél is sokkal izgalmasabb, hogy milyen karórát viselt Habony a csuklóján. Spoiler: igen drágát.

Egyébként nem Habony Árpád az egyetlen, aki szereti a drága órákat. Rogán Antal exfelesége, Cecília egy 13,7 milliós Rolexben feszített 2020 elején, míg az év végére új feleségre, Barbarára került egy Audemars Piguet Royal Oak, utólagos gyémántberakással. Ez 17–20 milliós áron vásárolható meg, és kelendő lehet, mert Orbán Ráhel is ezt viselte, igaz, ő a Qubit becslése szerint csak a 14 milliós verzióját.

47 milliós terepjáró

Ehhez képest eltörpül Rákay Philip Mercedes-Benz G 500-as terepjárója, amelyet akkor vezetett, amikor az Átlátszó stábja éppen a lópalotája előtt forgatott.

Munkatársaink áprilisban megpróbáltak a Budakeszin némi megütközést kiváltó, Rákay Philip résztulajdonában álló paripahaciendáról többet megtudni, ám miközben Szél Bernadett parlamenti képviselő lapunknak a helyszínen nyilatkozott, egy Mercedes luxusterepjárón begördült Rákay Philip. Ezt követően az Átlátszó újságírója igyekezett néhány kérdést neki is feltenni, amiről Rákay később a Facebookon úgy írt, hogy lesből letámadták.

Kérdésekkel provokált az újságíró – Rákay Philip találkozása az Átlátszóval | atlatszo.hu

Az Átlátszó az egykori műsorvezető lópalotájának helyszínén forgatott, ami nem nyerte el a kormányközeli médiaszemélyiség tetszését. Közösségi oldalán baloldali összeesküvést és lejáratókampányt vizionált, megpróbáltatásait – luxusterepjárójával lassítania kellett – a helyszínen interjúalanyként tartózkodó országgyűlési képviselőnek tudta be.

Ez az eset hívta fel a figyelmet arra, milyen kocsiban is „rettegett” a sajtómunkásoktól a Fidesz-nagygyűlések korábbi konferansziéja, a kormányzati kommunikációs csapat külsős munkatársa, az M1 intendánsa, Rákay Philip.

A kormányközeli médiaszemélyiség egy Mercedes-Benz G 500-as terepjárót vezetett. A kicsivel több mint egy éve vásárolt autót 2019-ben gyártották. A G 500 jelenlegi listaára 47 870 000 forint. A Totalcar szakújságírója, Sturcz Antal elmondta, a G-osztályt katonai célokra kezdték gyártani az utolsó iráni sah megbízásából, a mai napig 44 ország hadserege használja a katonai verziót. A civil lakosság számára 1979 óta érhető el az autó.

Kézzel szerelik össze, az autó összerakása így a szokásos 20–30 óra helyett 140 órát vesz igénybe.

Ez egy luxusautó, kijelző van a fejtámlában, finom bőrbe varrják az egészet, vezetéstámogatók, kényelmi extrák tömkelege rendelhető hozzá. A guruló kocka 422 lóerős V8-as motorjával nagyon jól gyorsul, az autó saját tömege 2,5 tonna.

Rákay Philip egy 47 milliós luxusterepjáróban ült, amikor „rátámadt” az Átlátszó stábja | atlatszo.hu

Rákay Philip egy Mercedes-Benz G 500-as terepjárót vezetett, amikor az Átlátszó az egykori műsorvezető lópalotájának helyszínén forgatott. Az autó jelenlegi listaára 47 870 000 forint. Több NER-lovag is hajtott már Mercedes G-osztályt, egy autós újságírót kérdeztünk meg arról, hogy mit tud ez az autó, ami miatt ennyire népszerű lett.

Nem Rákay azonban az első, aki ilyen autóval közlekedik, több NER-lovag is hajtott már Mercedes G-osztályt. 2016-ban Mészáros Lőrincet fotózták le egy Mercedes G-osztály terepjáróval hol utasként, hol sofőrként, majd 2019-ben Tiborcz Istvánt, a kormányfő vejét csípték el egy német rendszámú Mercedes-AMG G63 terepjáróval.

Tiborcz István autója egy sportmodell volt, a terepjárót 4 literes, 585 lóerős V8-as biturbó benzinmotor hajtotta, amellyel 4,5 másodperc alatt lehet gyorsulni 100-on. A kockaterepjáróról akkor megírtuk, hogy alapára mintegy 160 ezer euró (50 millió forint), az autó listaára pedig akkor 64 millió forint volt.

Terjeszkedő birtokok

Persze, mindenhol jó, de legjobb otthon, tartja a mondás, ezért a hazai elit ingatlanokra is szívesen áldoz.

A sor elején Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a 13 hektáros hatvanpusztai birtoka áll, ahol a műemléki majorsági épületek átalakításával 500 négyzetméteres lakóingatlan, egy hatalmas mélygarázs, és még ki tudja, mi épül. A beruházás a legfrissebb felvételek szerint lassan elkészül, de korábban mi is jártunk a terület felett:

Lebontott műemlék, terjeszkedő kőbánya és golfklub – drónvideókon mutatjuk Orbán Győző birtokait Fejér megyében | atlatszo.hu

Megpróbáltuk kideríteni, mi épülhet a Mészáros Lőrinc és az Orbán család földjei által körülvett területen. Ottjártunkkor megnéztük Orbán Győző két másik, a közelben található érdekeltségét is: videón mutatjuk a 2019-ben 4 milliárd forintnyi árbevételt elért Dolomit Kft. által tulajdonolt gánti kőbányát, és a szintén Orbán Győző-érdekeltség Pannonia Golf & Country Club-ot is.

Tiborcz István Alsóörsön egy kisebb nyaralóval, egy hatalmas villával, úszómedencével, borospincével és napelem-rendszerrel rendelkezik, míg Budapesten egy korábban 369 millió forintért meghirdetett XII. kerületi villát tudhat magáénak. Hogy jelenleg mennyit használja az 1536 négyzetméteres telken elhelyezkedő 393 négyzetméteres, 11 szobás ingatlant, nem tudni, ugyanis idén ősszel családostul a spanyolországi Marbellára költözött, igaz, elmondása szerint csak átmenetileg.

Balatonhenyén egy, a hatvanpusztai Orbán-majorsághoz fogható méretű birtok épül. A balatonhenyei ingatlan tulajdonosa a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. amely a Közép-Európai V. Magántőkealap tulajdona lett.

Ennek tulajdonosi háttere nem nyilvános adat, csak annyit lehet tudni a cégbírósági adatokból, hogy az alap kezelőjének (Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.) vezetője és felerészben tulajdonosa a Tiborcz István barátjaként ismert Szécsényi Bálint. Az alapkezelő ugyanarra a címre (Budapest, Pasaréti út 122-124.) van bejegyezve, mint az ismert Tiborcz-érdekeltség, a BDPST Zrt. Hogy ebből a baráti és rokoni körből kié a balatonhenyei ingatlan, egyelőre nem tudni.

A hatvanpusztai Orbán-majorsághoz fogható méretű birtok épül Balatonhenyén | atlatszo.hu

A korábbi cikkünkben bemutatott birtok azóta az eredeti, több telekből összevont, 8992 ezer négyzetméteres területből szomszédos telkek odacsatolásával majdnem kétszeresére bővült. Az építéshatósági online adatbázis szerint a területen főépület (739,06 m2), nyári-lak (107,38 m2) és fürdőépület (170,48 m2) is készül, és idén az épületek további bővítésére kért engedélyt a tulajdonos a Veszprém Megyei Kormányhivataltól.

Mészáros Lőrincék nemcsak Felcsúton, Bicskén, de Tihanyban is vásároltak ingatlanokat. Sőt, mindehhez hozzácsaptak egy-két harckocsit is, amelyeket a bicskei birtokon vettünk drónvideóra.

Lázár János fideszes parlamenti képviselő 23 hektár földre kötött szerződést tavasszal. Az új területtel a batidai vadászkastély körül – amit a politikushoz több szálon kapcsolódó, titkolózó jogász, Kulik Jenő épített – szinte már minden föld Lázár János családjáé.

A listát még lehetne folytatni Szijjártó Péter, Balásy Gyula vagy épp Szíjj László ingatlanjaival, de ezt már meg is tettük egy korábbi cikkünkben, amely itt olvasható:

Putyin palotája mellett eltörpülnek a Fontos Magyar Emberek kacsalábon forgó dácsái | atlatszo.hu

Az elmúlt évek során számtalan közszereplő luxusingatlanát mutattuk be olvasóinknak, Semjénék vadászházától kezdve Tiborcz István alsóörsi nyaralóján át Orbán Győző Hatvanpusztán épülő óriásbirtokáig. Vlagyimir Putyin orosz elnök Fekete-tengeri palotájához képest persze még az utóbbi is csak egy koszos balkáni putri, szóval kis ország, kis dácsák. Mutatjuk a legérdekesebb ingatlanokat, amelyeket az elmúlt években az Átlátszó – és néhány független laptársunk – bemutatott a nyilvánosságnak.

Lagzi, ingatlan, páncélszekrény

Az év egyik nagy luxuseseménye azonban vitathatatlanul az ország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrincnek az esküvője volt. Áprilisban derült ki, hogy Orbán Viktor gyermekkori jóbarátja elveszi Várkonyi Andrea televíziós műsorvezetőt.

Az esküvőt szeptember végén tartották az alcsúti arborétumban. A Blikk által megkérdezett szakértő szerint már az eljegyzési gyűrű is 20 millió (de mindenképp több millió) forintba kerülhetett, míg Várkonyi – magyar tervező által tervezett – esküvői ruhájának csak az anyaga 50–100 ezer forint körül lehetett méterenként. A feltételezhetően Jimmy Choo esküvői cipő kristályokkal díszített darabja a 485 ezer forintot is elérhette. A különleges menüsoron sem spórolt az infjú pár, a sztárvendég pedig – a meg nem erősített információk szerint – Rod Steward énekes volt.

Várkonyi Andrea a Mokkában, ujján az eljegyzési gyűrűvel. Fotó: tv2.hu

Hogy a lagzi teljes költsége mekkora lehetett, nem tudható, de nagy valószínűséggel nem a közös lakásukon spórolták rá össze a pénzt. A XII. kerületben, a Széchenyi-kilátó melletti utcákból a budai hegyek egyik legszebb panorámája nyílik a városra – itt található az egyik luxusház, amelyhez jókora verandaféleség épült, a kertjében egy kisebb tó található, magában a házban pedig a tulajdoni lapok tanúsága szerint négy lakás van (együtt közel 500 négyzetméteresek, és hatalmas teraszok is tartoznak hozzájuk).

Ez az ingatlan lett Mészáros és Várkonyi új otthona, ahova egy 800 kilós páncélszekrény is került. A szakértők szerint a kép alapján egy csúcsmodellről van szó, ami 1,6 millió forintot ér, de ezt a gyártó nem erősítette meg.

Az épületet magát tavaly 1,14 milliárd forintért hirdették

– a 444.hu információi szerint.

A Telex szerint az ingatlan jelenlegi tulajdonosa az Art-Com Kft., amelynek tulajdonosa az EKHO magántőkealap, amelynek vagyonkezelője pedig a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt..

Az egyik Mészáros-cég dolgozójának nyilvános fotói a felcsúti évzáró buliról (forrás: Facebook)

A Mészáros csoport az év végére is tartogatott meglepetést. A cégcsoport december 20-án tartotta karácsonyi buliját a felcsúti Pancho Arénában, ahol többek között Majka és világsztár Enrique Iglesias is fellépett, és ahol a tombolán egy Suzuki SX4 S-cross személygépkocsit sorsoltak ki. A részletekről a Magyar Hang számolt be elsőként, a lap információt pedig utóbb a közösségi oldalakra feltöltött fényképek igazolták.

Katus Eszter

Nyitókép: A Lady MRD belsejének egy részlete (Átlátszó-montázs; eredeti fotó: navis-marine.com)

Megosztás