Nemzeti Együttműködés Rendszere

Lebontott műemlék, terjeszkedő kőbánya és golfklub – drónvideókon mutatjuk Orbán Győző birtokait Fejér megyében

Az Átlátszó egy évvel ezelőtt készített drónfelvételein még látszott mindkét műemlék lovarda a Hatvanpusztai majorságban, Orbán Győző Alcsút melletti, 13 hektáros birtokán. Itt azóta is hatalmas építkezés folyik. Szerettük volna megtudni a tulajdonostól, hogy mi lesz a védett épületekkel, de a miniszterelnök édesapja nem válaszolt a megkereséseinkre. Ezért ismét magunk próbáltuk kideríteni, mi épülhet a Mészáros Lőrinc és az Orbán család földjei által körülvett területen. Ottjártunkkor megnéztük Orbán Győző két másik, a közelben található érdekeltségét is: videón mutatjuk a 2019-ben 4 milliárd forintnyi árbevételt elért Dolomit Kft. által tulajdonolt gánti kőbányát, és a szintén Orbán Győző-érdekeltség Pannonia Golf & Country Club-ot is.

Támogatási kampány

Néhány éve a miniszterelnök Nárcisz kutyájának lakhelyeként lett ismert a Hatvanpusztai major, amit akkoriban Mészáros Lőrinc bérelt a miniszterelnök édesapjának cégétől, a CzG Ingatlanforgalmazó Kft-től. Tavaly február óta Orbán Győző saját nevén van a terület, amelyet a műemléki listán „Klasszicista majorsági épületegyüttesként” tartanak számon, két istállóval, egy magtárral és egy víztoronnyal.

A majorságról elsőként Hadházy Ákos készített és tett közzé kisrepülőgépről készült fotókat 2019.júliusban. A független országgyűlési képviselő hiába érdeklődött hónapokon át a Fejér Megyei Kormányhivatalnál arról, hogy milyen engedélyeket adtak ki és milyen átalakításokra a hatvanpusztai műemlék épületekre, hogy

„bunker, esetleg mélygarázs vagy föld alatti wellness központ épül-e ott”

Hadházy végül annyit megtudott, hogy egyebek mellett hatalmas mélygarázs és 500 négyzetméteres lakóépület készül, és gazdasági épület is lesz. Ezt erősíti meg a mostani cikkünk írásakor az építési hatóságok online adatbázisában (ETDR) talált információ, mely szerint 2019-2020-ban több örökségvédelmi eljárás is indult a hatvanpusztai birtokon lévő épületek kapcsán gazdasági épület építése és átalakítás ügyében és melléképületek építése miatt.

Forrás: ETDR

Miután tavaly októberben az Átlátszó egy drónvideón mutatta közelebbről a hatalmas hatvanpusztai építkezést, idén év elején a miniszterelnök sajtótájékoztatóján a HVG erről a majorságról kérdezte Orbán Viktort. A lap újságírója azt a választ kapta, hogy

„Annyit tudok mondani, hogy majorság épül, minthogy ez mindig az is volt”

A Hadházy által a Fejér Megyei Kormányhivataltól kikért dokumentumokból kiderül, hogy a majorsági épületek továbbra is műemléki védettséget élveznek. Ez látható az Átlátszó által a földhivatali adatbázisból ismét lekért tulajdoni lapon is, amiből kiderül, hogy a birtokot mostanra egyetlen helyrajzi szám alatt egyesítették (Alcsútdoboz, 0104/10). Friss drónfelvételünkön jól látszik, hogy nem kis családi nyaralót építenek Orbán Győzőék Hatvanpusztán.

Lebontott műemlék, terjeszkedő kőbánya és golfklub – drónvideón mutatjuk Orbán Győző birtokait from atlatszo.hu on Vimeo.

Nem a hatvanpusztai majorság az egyetlen korábbi Habsburg-birtok, ami a miniszterelnök édesapjának az érdekeltsége lett. Az mfor.hu írt arról, hogy 2019. áprilisban a majorságtól 5 perces autóútra fekvő Pannónia Golf & Country Club-ot tulajdonló céget, a PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.-t is megvette Orbán Győző Csányi Attilától, az OTP- Csányi Sándor fiától. A több száz hektáros területen található többek között az egykori kastély és az épülethez vezető 200 éves platánsor.

A 24.hu írt arról, hogy a golfklub épületébe bejegyzett egyesület (Pannónia Golf & Country Club Sportegyesület) 10 millió forintos támogatást kapott az állami tulajdonú Eximbanktól. A golfklub működtetését a Felcsút, Fő utca 65. alá bejegyzett Golf & Country Club Máriavölgy Zrt. végzi. Ezt a céget pedig épp akkor, 2019. áprilisban vásárolta meg a Mészáros Lőrinc fia és felesége által ügyvezetett, a Mészáros-család érdekeltségeként ismert Talentis Group Beruházás-szervező Zrt., amikor a miniszterelnök édesapja megvette a golfklubot tulajdonló céget.

Lebontott műemlék, terjeszkedő kőbánya és golfklub – drónvideón mutatjuk Orbán Győző birtokait from atlatszo.hu on Vimeo.

A miniszterelnök édesapjának legismertebb vállalkozása a 2019-ben több mint 4 milliárd forintos éves árbevételt elért, a gánti dolomitbányát is tulajdonló Dolomit Kőbányászati Kft. Ennek a cégnek két telephelye van Gánton, és öt a szomszédos Zámolyon. A vállalkozás többségi tulajdonosa Orbán Győző (51,6 %), a cégben társtulajdonos és közös üzletrésztulajdonos több gánti, csákvári és zámolyi magánszemély. A cég összes bevételének minden ezer forintjára az 2018-ban 411 Ft, 2019-ben 440 Ft adózott eredmény jutott.

A Dolomit Kft.-ről korábban a Magyar Narancs írta meg, hogy a nemzeti lovarda építéséhez is szállított építőanyagot. A Direkt 36 cikksorozatban részletezte, hogy a birtokukban lévő dokumentumok szerint hogyan kapott – közvetve, alvállalkozóként – közpénzes megbízásokat Orbán Győzőék cége. A portál újságírói nemrég személyesen is megpróbáltak érdeklődni ezekről a beszállítói szerződésekről, de a cég gánti telephelyéről Orbán Győző elzavarta őket. Pedig az állami megrendelések kétségkívül hozzájárultak a cég sikeréhez: az elmúlt tíz évben tízmilliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosainak, köztük Orbán Győzőnek.

Idén nyáron a helyi lakosok a cég egyik bányájának kapacitásbővítése miatt aggódtak. A Dolomit Kft a környezetvédelmi engedélyében meghatározott évi 186 000 köbméter kitermelt kő mennyiséget évi 232 000 köbméterre kívánta növelni, és erre az engedélyt azóta meg is kapta.

Lebontott műemlék, terjeszkedő kőbánya és golfklub – drónvideón mutatjuk Orbán Győző birtokait from atlatszo.hu on Vimeo.

Szintén Orbán Győző tulajdonában van a Gánt Kő Kft. és a Nehéz Kő Kft.: a Gánt Kő Kft. nettó árbevétele 2010 és 2019 között 280-290 millió forint közötti sávban mozgott, azonban öt évben is veszteséges lett. A cégből csak egyszer, a 255 milliós adózott eredményt hozó 2016-os év után vettek ki osztalékot, de akkor rögtön 730 millió forintot.

A Nehéz Kő Kft. sokkal szebben termel: 2010-es nettó árbevétele (467,3 millió forint) 2014-re majdnem megduplázódott (926 millió), majd 2015-re megháromszorozódott (1,687 milliárd), 2019-re pedig meghatszorozódott (2,954 milliárd). A cég adózott eredménye az elmúlt 10 évben -50 és +430 millió forint között mozgott.

Horn Gabriella

Fotók, videók: Németh Dániel. Infografikák: Erdélyi Katalin. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. 

Megosztás