Felcsút travel club

Olvasónk vasárnap Brač szigetén fotózta Szíjj László híres jachtját, akkor járt ott a NER luxusrepülőgépe is

Olvasónk, Gábor tegnap Brač szigetén, Pučišća kikötőjében látta a Lady MRD luxusjachtot, ám kormánytagokat ezúttal nem sikerült megpillantania. Ez az a hajó, amelynek fedélzetén múlt vasárnap lencsevégre kaptuk Szijjártó Péter külügyminisztert, miközben a Facebookon irodai képeket posztolt. Most vasárnap és hétfőn ugyanezen a horvát szigeten járt a NER osztrák lajstromjelű luxusrepülőgépe is, amelyet korábban már Orbán Viktor miniszterelnök is használt.  Ha ön is találkozott valamelyik kormányközeli luxusjárművel nyaralása során, küldjön nekünk felvételeket az [email protected] címre!

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Augusztus 16-án vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton láttuk és fotóztuk Szijjártó Péter külügyminisztert az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban.

Horvátországban nyaraló olvasónk, Gábor tegnap, augusztus 23-án vasárnap Brač szigetén, Pučišća kikötőjében fotózta a Lady MRD luxusjachtot, ám kormánytagokat ezúttal nem sikerült megpillantania: „nem mutatta magát egy lélek se, csak a személyzet, de azt jól kiadja a kép, hogy a puciscai kőfaragó iskola épületéhez képest is jelentős méretű a kishajó”. Olvasónk gyanúja szerint

„bezárták a motortérbe a NER-hercegeket, amíg megtankolják a verdát”

Fotó: Olvasónktól / Átlátszó

2015-ben a Benetti olaszországi gyárában építették a Benetti Crystal 140 típusú jachtot, amelynek hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett “napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

Fotó: Olvasónktól / Átlátszó

A 24.hu megfigyelése szerint a hétvégén ugyanott járt az OE-LEM lajstromjelű luxusrepülőgép is: a Bombardier az utóbbi napokban folyamatosan tengerparti városokba repült a ferihegyi reptérről.

2018. március végén egy vadonatúj Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép érkezett a cég montreáli gyárából Bécsbe. A gép azóta az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromszámmal. Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég. Hiába az osztrák üzemeltető és lajtsromszám, az OE-LEM luxusrepülő szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol.

Augusztus 23-án Ciprus után Brač szigete, majd Franciaország, Nizza következett, és a Bombardier még aznap este hazatért Ferihegyre. Augusztus 24-én hétfőn is  Brač szigetére ment, ahonnan még délelőtt visszaérkezett Budapestre.

Ez nem egyedi jelenség: ahogyan azt januárban megírtuk, 2018 után tavaly, 2019-ben is Horvátországban találkozgatott a kormányközeli luxusjacht és az Orbán Viktor miniszterelnök által is igénybe vett magánrepülőgép.

Úgy tűnik, hogy nincs ez másképpen az idei szezonban sem.

Tavaly is Horvátországban találkozgatott a kormányközeli luxusjacht és magánrepülőgép

Az Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrincék által is előszeretettel használt osztrák magánrepülőgép 2019-ben is járta a világot, és többször feltűnt ugyanott, ahol éppen akkor a szintén Mészároshoz köthető máltai luxusjacht is horgonyzott. Mutatjuk az OE-LEM és a Lady Mrd tavalyi útjait, amelyek 2018-hoz hasonlóan 2019-ben is az Adrián keresztezték egymást.

A magánrepülőgép tulajdonosát még nem sikerült lelepleznünk, a luxusjachtot tulajdonló máltai offshore cégről azonban egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően nemrégiben kiderítettük, hogy valódi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar.

Szíjj László a Lady MRD és az Artemy jachtokat birtokló máltai offshore cég valódi tulajdonosa

Az elmúlt két évben sokszor írtunk arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt, osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott. A 7 milliárd forint értékű luxusjachtról fotókat és drónfelvételeket is készítettünk.

Ha ön is találkozott valamelyik kormányközeli luxusjárművel nyaralása során, küldjön nekünk felvételeket az [email protected] címre!

Címlapfotó, fotók: olvasónk, Gábor

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás