kevesebb adria

Tiborcz István úszómedencés balatoni nyaralójában vendégeskedhet Orbán Viktor

“Több Balaton, kevesebb Adria!” – adta ki a jelszót Orbán Viktor a minap. És hogy nem csak a levegőbe beszélt, azt egy szalmakalapos, napszemüveges képpel igyekezett bizonyítani a Facebookon – háttérben a Balatonnal. Ezután már csak órák kérdése volt, hogy kiderüljön: vejének, Tiborcz Istvánnak a felsőörsi nyaralójában pihenheti ki a miniszterelnök a brüsszeli csata fáradalmait.

„Több Balaton, kevesebb Brüsszel // More Balaton, less Brussels” posztolta ki Orbán Viktor szombat délután a Facebookon. Persze mindenki találgatni kezdte, vajon pontosan hol készülhetett a kép, a Magyar Narancs pedig hamar rá is jött: Felsőörsön, Tiborcz István balatoni nyaralójában.

A portál nem volt rest kinagyítani a fotót, és a háttérben látható épületeket összevetni azokkal a felvételekkel, amelyeket az Átlátszó készített tavaly nyáron Felsőörsön. A bal oldali kép az Orbán Viktor által megosztott fotóból lett kivágva, míg a jobb oldali az Átlátszó videójából. Látszik, hogy a házak ugyanazok, tehát a felvétel nagy valószínűséggel ugyanott készült.

Fotók: Magyar Narancs/Átlátszó

 

Ahogy arról tavaly nyáron beszámoltunk,miniszterelnök veje március elején vett meg Felsőörsön két egymás melletti területet, amelyeknek együttes nagysága 9500 négyzetméter. A földhivatali nyilvántartás szerint mindkettő zártkert gazdasági épületekkel, házszámuk nincs, csak helyrajzi számuk.

A terület kiválóan alkalmas pihenésre: a telkek lejtős elhelyezkedésüknek köszönhetően az alattuk és felettük fekvő utcákból nem látszanak, hátulról és oldalról pedig sűrű növényzet és magas kerítés védi őket a kíváncsi tekintetek elől.

Tiborcz István egyhektáros, úszómedencés birtokot vett a Balatonnál

A miniszterelnök veje március elején vett meg Felsőörsön két egymás melletti területet, melyeknek együttes nagysága 9500 négyzetméter. A földhivatali nyilvántartás szerint mindkettő zártkert gazdasági épületekkel, házszámuk nincs, csak helyrajzi számuk, és a közútról nem észrevehetőek. A levegőből azonban jól látszik, hogy egy hatalmas úszómedencés villa rejtőzik a sűrű növényzet és a magas kerítés mögött.

A levegőből azért jól látható, hogy a területen egy kisebb nyaraló és egy hatalmas villa áll úszómedencével, borospincével és napelem-rendszerrel. Az egyhektáros nyaralókomplexum ára a terület nagysága és elhelyezkedése miatt a környékbeli ingatlanárak alapján több százmillió forintra becsülhető – írtuk tavaly júniusban.

 

Tiborcz István egyhektáros, úszómedencés birtokot vett a Balatonnál from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Bár a nyaraló már tavaly is a család rendelkezésére állt, horvát lapok értesülései szerint Orbán Viktor mégis inkább egy horvát magánszigeten, a Smokvica Vela-n nyaralt.

Smokvica Vela, másként Velika Smokvica Horvátországhoz tartozó kis sziget az Adriai-tengerben, Trautól 25 km-re nyugatra, Rogoznicától 3 km-re délnyugatra, nagyjából 650 m-re délnyugatra a szárazföldtől. A szigetnek állandó lakossága nincs, csak luxusingatlanok, sportpályák és éttermek, valamint néhány volt katonai objektum található rajta. Itt vélték felbukkanni Orbán Viktort a horvát lapok, méghozzá egy fekete helikopterrel.

 

OTP Bank: a Balansz Alap által bérelt horvát sziget idén még nem fogadott vendégeket

Béres Gergely Június 6-tól érvényes vonatösszeállítások Késmárk utcai tenisz centrum bérleti szerződése Kóbor állatok kezelése Szerződések Személyszállító járművek állapota Honvédelmi Minisztérium – szerződések Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NFM – támogatások KIM – támogatások

A „Csányi Sándor magánszigeteként” számon tartott terület valójában a Horvát Köztársaság tulajdona, a szigetre vonatkozó bérleti és hasznosítási jog jogosultja pedig az OTP ingatlankezelő alapja, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap érdekeltségébe tartozó ZELENA NEKRETNINA d.o.o.

Az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályán akkor az Átlátszó kérdésére elmondták, hogy a szigeten zajló fejlesztések miatt 2019 nyarán és a követő hónapokban a sziget még nem fogadott vendégeket, a szigeten nyújtott szolgáltatásokat várhatóan csak idén nyártól lehet majd igénybe venni.

Úgy tűnik azonban, hogy a NER most inkább a Balatonra koncentrál: Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő például badacsonytomaji birtokán épít borászati épületet és panziót főként uniós forrásokból. Ugyanakkor Jászai Gellért a közelmúltban vált meg egyik balatoni érdekeltségétől, a badacsonyörsi kempingtől. 

Uniós pénzből épül a fideszes képviselő borászata és panziója a Badacsonyon

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki. Az épületek előtti mesterséges rézsűk annyira kiemelkednek a hegy oldalából, hogy már messziről is jól látható a projekt.


Katus Eszter

Fotó: Átlátszó/Orbán Viktor Facebook oldala  

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás