korrupciógyanú

Miért nem magánügy, ha Szijjártó Péter egy oligarcha luxusjachtján nyaral titokban?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt nyilatkozta a külügyminiszter nagy visszhangot kiváltott jachtos kiruccanásáról, hogy magánügy, ki és hol nyaral a jogszabályok betartása mellett. A helyzet azonban az, hogy egy miniszter és egyben országgyűlési képviselő vagyonára, illetve a neki adott ajándékokra is szigorú szabályok vonatkoznak. Így egy közpénzekből meggazdagodott oligarcha máltai offshore cég mögé bújtatott luxusjachtján tölteni egy több tízmillió forintos pihenést bizony közügy.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Tegyük először tisztába: van több száz képviselő és kormánytag, akik – remélhetőleg – nem nyaraltak egyetlen olyan személy luxusjachtján sem, aki tízmilliárdos nagyságrendben tesz el profitot közpénzből kapott megbízásai után. És ugyanígy van számtalan képviselő és kormánytag, akik nyaralása nem kerülne piaci viszonyok között tízmilliókba. Az ő nyaralásukkal senki nem foglalkozik, mert valóban nincs rá ok.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban.

Akkor miért fontos az, hogy kinél nyaral egy miniszter és országgyűlési képviselő, és miért nem mindegy, hogy mennyi a nyaralás értéke? Azért, mert a Szijjártó Péter által 2002 óta országgyűlési képviselőként, illetve 2012-től államtitkárként, majd 2014 óta miniszterként nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatokban bevallott vagyonból és jövedelemből nem látszik egy ilyen értékű nyaralás fedezete, ingyenes juttatásként viszont a hatályos jogszabályok az ajándék értékétől és egyéb körülményeitől függően tiltják a juttatás elfogadását, de minimum nyilvános elszámolásra kötelezik az ügyben Szijjártót.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

Az első lehetőség, hogy a Szíjjártó Péter országgyűlési képviselő és külügyminiszter nem fizetett vagy nem a tényleges értékének megfelelő összeget fizetett a jachtos utazásért, tehát azt részben vagy egészben ajándékba kapta. Ebben az esetben indokolt felidézni, hogy az országgyűlési képviselők jogállását is szabályozó országgyűlési törvény szerint

a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely az egy havi tiszteletdíj összegét meghaladja.

A Lady Mrd 2018. augusztus 16-án az Adrián Opatija közelében from atlatszo.hu on Vimeo.

Erre mondhatja bárki, hogy nem azért utazhatott Szíjjártó Péter Szijj László jachtján, mert országgyűlési képviselő, tehát szó nincs a korrupció távoli gyanújáról sem. Hanem azért nyaraltak együtt, mert az urak jó barátok, már 30 éve is együtt eveztek a Tiszán, csak most kicsit jobban megy a szekér, ezért egy 7 milliárdos jachtra váltottak. Vagyis ebben az esetben nem azért kapta az ajándékot Szíjjártó, mert országgyűlési képviselő és miniszter, akinek nagy befolyása van, hanem azért, mert régi barátok a jacht szerencsés tulajdonosával.

Szíjj László a Lady MRD és az Artemy jachtokat birtokló máltai offshore cég valódi tulajdonosa

Az elmúlt két évben sokszor írtunk arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt, osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott. A 7 milliárd forint értékű luxusjachtról fotókat és drónfelvételeket is készítettünk.

Azonban van egy másik szabály is ugyanebben a törvényben, amely szerint a havi tiszteletdíj 1/12-ed részét meghaladó értékű ajándékokról és ingyenes juttatásokról a képviselő – a vagyonnyilatkozata részeként – kimutatást köteles vezetni. Az országgyűlési képviselői havi tiszteletdíj kicsit kevesebb, mint 1,2 millió forint, tehát a 100 ezer forintot meghaladó ajándékokról akkor is be kell számolni a nyilvános – tehát semmiképpen sem magánügynek számító – vagyonnyilatkozatban, ha azt a legjobb havertól kapja valaki.

Majd meglátjuk, hogy szerepel-e a jövő évi vagyonnyilatkozatban ez az út.

De még ekkor is érdemes felidézni a kormánytisztviselők etikai kódexét, ugyanis annak betartása szintén nem magánügy, és vélelmezhetően a kormány tagjaitól legalább annyira elvárható annak tiszteletben tartása, mint a kormánynak alárendelt szervek alkalmazottaitól. Eszerint

„Tartózkodunk minden olyan ajándék elfogadásától, amely esetében vélelmezhető az ajándékozó munkavégzésünkkel kapcsolatos befolyásolási szándéka.”

Sőt:

„Lekötelező mértékűnek tekintjük azokat az ajándékokat, amelyeket saját jogszerű jövedelmünkből, szokásos életvitelünk fenntartása mellett azok reális piaci árán nem lennénk képesek megvásárolni magunknak. Lekötelező mértékű ajándékot senkitől, semmilyen körülmények között nem fogadunk el.”

Ezek – az amúgy jogállamban maguktól értetődő – követelmények annak ellenére fontosak az ügyben, hogy ez az etikai kódex, sőt, általában a kormánytisztviselői hivatásetikai követelmények formálisan nem vonatkoznak a politikai felsővezetőként politikai szolgálati viszonyban álló miniszterre.

Ennek ugyanis nyilván nem az az oka, hogy a miniszternek – a beosztottjaival ellentétben – nem kell például tisztességesnek vagy előítéletektől mentesnek lennie, hanem az, hogy a politikai felsővezetők nem tagjai az etikai kódexet kiadó és kikényszerítő köztisztviselői karnak, megbízatásuk pedig az Alaptörvény alapján csak a miniszterelnök döntésétől függhet.

Közbeszerzéseken gazdagodott meg a Szijjártóékat jachtoztató nagyvállalkozó

Vasárnap lefotóztuk Szijjártó Péter külügyminisztert, ahogy a 7 milliárd forint értékű Lady Mrd luxusjachton nyaral az Adrián a családjával. A máltai bejegyzésű jacht Szíjj Lászlóé, az évek óta több milliárdos közpénzes megbízásokat kapó Duna Aszfalt Kft. tulajdonosáé.

A másik lehetőség, hogy fizetett az útért Szíjjártó Péter.  Ebben az esetben szintén érdemes felidézni, hogy a miniszterként is nyilatkozattételre köteles képviselőkre alkalmazandó országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozati szabályok szerint

vagyonnyilatkozati eljárás folytatható le akkor, ha felmerül annak a gyanúja, hogy valamely képviselő a jövedelmét eltitkolta.

És mivel Szíjjártó Péter mindösszesen, nettóban havi alig több mint 2 milliót kap munkájáért, egy több tízmilliós nyaralást aligha tud ismert jövedelméből vagy az idén januári vagyonnyilatkozat szerint összesen szűk 9 millió forintnyi pénzbeli és értékpapírbeli megtakarításából finanszírozni.

Hacsak nem nyert a lottón mostanában, esetleg nem tette pénzzé a yahtozás érdekében valamelyik ingatlanát. Például a 2014-ben vásárolt dunakeszi medencés családi házat, amelynél az akkori vagyongyarapodás magyarázata emlékezetes módon a család összefogása volt, és ami kapcsán 30 millió forint tartozás Szijjártó szülei felé még az idei vagyonnyilatkozatban is szerepel.

Szijjártó Péter adriai yahchtozása tehát olyannyira közügy, hogy az értékéről vagy a forrásáról a nyilvánosság előtt a miniszternek törvények alapján kell számot adnia.

M. Tóth Balázs, ügyvéd

Címlapfotó, videók: Németh Dániel

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás