Nemzeti Együttműködés Rendszere

Putyin palotája mellett eltörpülnek a Fontos Magyar Emberek kacsalábon forgó dácsái

Az elmúlt évek során számtalan közszereplő luxusingatlanát mutattuk be olvasóinknak, Semjénék vadászházától kezdve Tiborcz István alsóörsi nyaralóján át Orbán Győző Hatvanpusztán épülő óriásbirtokáig. Vlagyimir Putyin orosz elnök Fekete-tengeri palotájához képest persze még az utóbbi is csak egy koszos balkáni putri, szóval kis ország, kis dácsák. Mutatjuk a legérdekesebb ingatlanokat, amelyeket az elmúlt években az Átlátszó – és néhány független laptársunk – bemutatott a nyilvánosságnak.

Támogatási kampány

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus néhány napja mutatta be a nyilvánosságnak Oroszország legjobban őrzött és (eddig) legtitkosabb épületét: Vlagyimir Putyin orosz elnök 17.691 négyzetméteres palotáját a Fekete-tenger partján. Az orosz titkosszolgálat, titokzatos cégek és emberek szövevényébe rejtett ingatlanban kaszinó, sztriptízbár, makettszoba, kápolna, jégcsarnok és minden egyéb extra van, amire csak szüksége lehet az elnöknek.

Saját kikötő, kaszinó, templom és sztriptízbár: ilyen Putyin titkos palotája a Fekete-tengernél

Vlagyimir Putyin orosz elnök régi politikai ellenfele, Alekszej Navalnij hosszú videóriportot közölt a 17 ezer négyzetméteres épületkomplexumról, ami számításai szerint 100 milliárd rubelbe (400 milliárd forint) kerülhetett.

Ahogy egy olvasónk fogalmazott: „Ehhez képest még Hatvanpuszta is csak egy koszos putri”, de ugye az még nincs kész, így nem tudhatjuk, milyen lesz a végén.

Navalnij videójától ihletve azonban összegyűjtöttük, hogy Magyarországon milyen és hány darab Fontos-Ember-Villa ismert eddig, és nincs ok panaszra: sok kisebb-nagyobb dácsa került már nyilvánosságra.

1. Orbán Győző, Hatvanpuszta

A number-one ilyen ingatlan természetesen Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának 13 hektáros hatvanpusztai birtoka, ahol a műemlék majorsági épületek átalakításával 500 négyzetméteres lakóingatlan, egy hatalmas mélygarázs, és még ki tudja, mi épül.

Lebontott műemlék, terjeszkedő kőbánya és golfklub – drónvideókon mutatjuk Orbán Győző birtokait Fejér megyében

Az Átlátszó egy évvel ezelőtt készített drónfelvételein még látszott mindkét műemlék lovarda a Hatvanpusztai majorságban, Orbán Győző Alcsút melletti, 13 hektáros birtokán. Itt azóta is hatalmas építkezés folyik. Szerettük volna megtudni a tulajdonostól, hogy mi lesz a védett épületekkel, de a miniszterelnök édesapja nem válaszolt a megkereséseinkre.

2016-ban a Magyar Narancs rábukkant a hatvanpusztai majorság mellett egy másik ingatlanra is Felcsút környékén, ami akkor Orbán Győző tulajdonában volt. Az alcsútdobozi Rézhegyen álló, örökpanorámás nyaraló nem túl hivalkodó, bár méretes: a telek bő 3800 négyzetméter, és a ház a környéken a legnagyobb.

2. Tiborcz István, Alsóörs és Budapest

A rokoni szál miatt második a listán a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az 1 hektáros nyaralókomplexuma Alsóörsön, amit 2019-ben találtunk meg. Két egymás melletti területről van szó, egy 8000 és egy 1500 négyzetméter nagyságú telekről.  A tulajdoni lapok szerint gazdasági épületek vannak rajtuk, a levegőből azonban jól látható, hogy a területen egy kisebb nyaraló és egy hatalmas villa áll úszómedencével, borospincével és napelem-rendszerrel.

Tiborcz István egyhektáros, úszómedencés birtokot vett a Balatonnál

A miniszterelnök veje március elején vett meg Felsőörsön két egymás melletti területet, melyeknek együttes nagysága 9500 négyzetméter. A földhivatali nyilvántartás szerint mindkettő zártkert gazdasági épületekkel, házszámuk nincs, csak helyrajzi számuk, és a közútról nem észrevehetőek. A levegőből azonban jól látszik, hogy egy hatalmas úszómedencés villa rejtőzik a sűrű növényzet és a magas kerítés mögött.

A telkek lejtős elhelyezkedésüknek köszönhetően az alattuk és felettük fekvő utcákból egyszerűen nem látszanak, hátulról és oldalról pedig sűrű növényzet és magas kerítés védi őket a kíváncsi tekintetek elől. Tavaly nyáron Orbán Viktor valószínűleg itt vendégeskedett, amikor kiadta a „Több Balaton, kevesebb Adria!” jelszót, és ehhez a Balatonnal a háta mögött fotózkodott nyaralós szalmakalapban és napszemüvegben.

Tiborcznak nem az alsóörsi az egyetlen drága háza: 2017-ben mutattuk be a miniszterelnöki vő fővárosi ingatlanszerzeményét: egy korábban 369 millió forintért meghirdetett XII. kerületi villát. Az 1536 négyzetméteres telken elhelyezkedő 393 négyzetméteres, 11 szobás ingatlanon látogatásunk idején jelentős átalakítási munkák zajlottak, és egy hirdetésből látszott az eredeti berendezése.

Mutatjuk Tiborcz István új villáját – 369 millió forintért hirdették, de fel kell újítani, mert életveszélyes állapotban van

Több forrásunk is megerősítette, hogy egy korábban 369 millió forintért meghirdetett XII. kerületi villát vett meg Tiborcz István a nyáron. A miniszterelnök veje tegnap interjút adott a Matolcsy György jegybankelnök fia által tulajdonolt Origónak, amiben azt nyilatkozta, hogy a Kútvölgy-virányosi villát üzleti célra vásárolta.

3. Mészáros Lőrinc, Tihany és Bicske

Ki más lehetne a harmadik a Fontos Emberek Villalistáján, mint a miniszterelnök gyerekkori barátja, a felcsúti gázszerelőből néhány év alatt milliárdossá változott Mészáros Lőrinc, akinek több érdekes ingatlana is van.

Tavaly nyáron a 444 mutatta meg azt a medencés nyaralót, amit Mészáros Lőrinc és (akkor még) felesége vásárolt Tihanyban 525 millió forintért. Az ingatlan papíron gyümölcsös, amin gazdasági épület és pince van, a valóságban azonban jól kivehető, hogy erről szó sincs. Ettől ihletve lementünk Tihanyba, és drónvideón mutattuk be, hogy milyen sok mezőgazdasági tárolónak álcázott luxusnyaralót, és víztározóként engedélyeztetett úszómedencét építettek a félszigetre.

Luxusvillák, medencék, óriásdaru a védett területen – így épül be a Tihanyi-félsziget

Itt hozták létre Magyarország első tájvédelmi körzetét 1952-ben. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, Natura 2000-es természetvédelmi terület, világörökségi várományos helyszín – mégis rohamtempóban beépül a Tihanyi-félsziget. Az építkezéseket papíron szigorú szabályok korlátozzák ezen a kivételes helyen, de úgy tűnik, hogy a korlátozások nem vonatkoznak mindenkire.

Mészárosék korábban is vettek már egy hasonló ingatlant Tihanyban: 2014-ben a Magyar Narancs mutatta meg a villát, ami az akkor még felcsúti polgármesterként is tevékenykedő miniszterelnöki barát vagyonnyilatkozatában rétként és gazdasági épületként szerepelt.

Szintén a Magyar Narancs találta meg 2014-ben Mészáros Lőrinc felcsúti luxusrezidenciáját, majd 2016-ban két alcsútdobozi vendégházát, aztán 2017-ben a cégén keresztül birtokolt bicskei óriásbirtokát, és a horvátországi Vir szigetén lévő kőoroszlános villáját – miután egy horvát lap bemutatta a másik luxusnyaralóját Ugljan szigetén.

A papíron a Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonában lévő bicskei birtokot tavaly drónfelvételen mutattuk meg annak apropóján, hogy a horgásztó partján álló stéges „házikók” mellett két harci jármű parkol.

Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket

Két katonai járművet fényképezett le nemrég Hadházy Ákos Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, a képeket a Magyar Hang múlt heti száma közölte. A cikk megjelenése után sokan találgatták, kivel készül harcolni, vagy kitől fél a felcsúti nagyúr, és mi is kíváncsiak lettünk a járművekre.

A miniszterelnök barátja nem örült a reklámnak: kollégánkat kihallgatta a rendőrség, ami tiltott adatszerzés miatt indított nyomozást, aztán a parlament rekordsebesen megszavazott egy új törvényt, aminek értelmében egy hasonló drónvideóért idén már akár 1 év börtönt is kaphatunk. Nem ijedtünk meg, ezután is fogunk drónozni.

4. Szijjártó Péter, Dunakeszi

Mostanában Orbán Viktor után a külügyminiszter a legtöbbet szereplő Fontos Magyar Ember, ezért jár neki az előkelő helyezés a listán. Szijjártó Péter 2014-ben vásárolt egy 400 négyzetméteres házat a Budapesttől pár kilométerre lévő egyik népszerű elővárosban, Dunakeszin. A vételár az RTL Klub információi szerint 167 millió forint volt, amit a külügyminiszter nem cáfolt. Viszont a vásárlás részleteire nem emlékezett rögtön pontosan: először azt mondta, hogy 67 millióval segítették a szülei, aztán azt, hogy 79 millióval. A házról az Index mutatott belső képeket egy hirdetés alapján.

Nézze meg Szijjártó luxusvilláját belülről

Nyilvános ingatlankereső oldalon is hirdették Szijjártó Péter külügyminiszter frissen vásárolt luxusvilláját. Az Ingatlan.com-on majdnem húsz kép látható a villa belső tereiről és a kertről is. A képekről egyúttal kiderül az is, hogy mi van az épület kertjében: egy fedett medence. Az épület leírása szerint a medence 12-szer 5 méteres, fűthető mozaikcsempével ellátott, de tartozik hozzá jakuzzi és finn szauna is.

5. Balásy Gyula, Budapest

A kormányzati reklámkampányokat évek óta kizárólagosan levezénylő cégek tulajdonosa 2018-ban vett egy rózsadombi ingatlant a főváros II. kerületében. Az 1800 négyzetméteres telken álló 800 négyzetméteres épület korábban panzióként üzemelt, majd 2019-ben a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. székhelye lett. Balásy nem örült a villájáról szóló cikkünknek: panaszt tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), de hiába, a NAIH szerint jogszerűen készítettünk drónfelvételt az ingatlanról.

Budai luxusvillába költöztek a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó

A kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. székhelye 2019 októbere óta egy rózsadombi ingatlan, melyet a cégek tulajdonosa, Balásy Gyula vásárolt meg. A korábban panzióként működő hatalmas villa felújítása jelenleg is tart – drónvideón mutatjuk az épületet.

6. Szíjj László, Budapest

2014-ben számoltunk be arról, hogy a Citadellától nem messze kivágták a fákat, és Mészáros Lőrinc cége épít egy óriási ingatlant a Tief Terra Kft. megbízásából. A cég az építkezés kezdetén egy svájci vállalaté volt, 2016 eleje óta azonban Szíjj László a Tief Terra egyedüli tulajdonosa. 2018-ban a Magyar Narancs írta meg, hogy hosszas csúszás után elkészült a Bérc utcában a luxusvilla.

Mészáros Lőrinc cége építkezik a kivágott Gellért-hegyi erdő helyén

Láncfűrészek és aprítógépek zaja törte meg tegnap a csöndet a Gellért-hegyen. A Citadella melletti parkolótól a turisták kedvenc panorámáját adó kilátón át a Szirtes útig hallatszott, ahogy a Bérc utca 6/b szám alatt irtják az erdőt.

A négyszintes kockaépületből egyedi kilátás nyílik a Várra, a Dunára, a Parlamentre és a Bazilikára is, felső teraszán pedig jakuzzi is szolgálja a lakók kényelmét. „Az elhelyezkedésnek és a különleges panorámának köszönhetően az ingatlan értéke 2 milliárd forintra becsülhető a környékbeli árak alapján.” – írtuk 2019-ben, amikor Szíjj Lászlóról szóló portrécikkünkben bemutattuk a luxusházat is.

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett a tiszakécskei vállalkozó, akinek építőipari cége robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően. Mára Szíjj László a NER üzleti köreinek egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az érdekeltségébe tartozik az MKB Bank harmada és a Közgép is, Mészáros Lőrinccel pedig egy bulgáriai építőcéget alapított.

7. Nem Lázár János, Batida

Hódmezővásárhely külterületén található az a hatalmas vadászkastély, amely a helyiek szerint valahogy Lázár János, egykor Nagyon Fontos Ember érdekeltsége, papíron viszont egy helyi ügyvédé, Kulik Jenőé. 2016-ban bemutattuk drónról az ingatlan építését, amelyhez óriásdarura volt szükség.

Óriásdaruval építik a Lázár-közeli jogász vadászkastélyát a hódmezővásárhelyi tanyavilágban

A Lázár János részvételével működő vadásztársaság húsz évre szerzett vadászati jogot Csongrád megye legnagyobb vadászterületén. Eközben a Hódmezővásárhelyhez tartozó Batidán hatalmas vadászkastélyt épít egy Lázárhoz több szálon kapcsolódó, titkolózó jogász. A levegőből is jól látható nagyberuházás kedvéért az önkormányzat módosította a helyi építési szabályozást, az építkezést biztonsági szolgálattal őrzik.

Két évvel később a Vásárhelyiek a változásért nevű Facebook-oldal tett közzé fényképeket a befejezéshez közeledő épületről.

 

8. Semjénék, Gánt

Az egyik első Fontos-Ember-Villa témájú Átlátszó-cikk az volt, amelyben Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes családjának Fejér megyei ingatlanát mutattuk meg. A Felcsúttól csupán néhány kilométerre fekvő falucskában lévő vadászházat Semjén tulajdonaként emlegették a helyiek 2014-es látogatásunkkor, de hivatalosan ő maga nem, csak az énektanárként dolgozó felesége, a 82 éves édesanyja, és az évtizedek óta Stockholmban élő bátyja birtokolta. Még csak kóstolgattuk akkoriban az ingatlanfeltáró műfajt, ezért drónvideót nem készítettünk a házikóról, de jó alaposan körbefényképeztük.

Vadászháza épült Semjénéknek Gánton

Azt mindenki tudja, hogy Semjén Zsolt imád vadászni. De hogy énektanár felesége, idős édesanyja és évtizedek óta Stockholmban élő bátyja is osztozik ebben a szenvedélyben? Mi is meglepődtünk. Kíváncsiak lettünk, hogy a miniszterelnök-helyettes énektanári munkája mellett egyházzenészként tevékenykedő felesége milyen jövedelemből vett telket, és épített rajta szép nagy vadászházat Gánton.

 

9. Becsóék, Hollókő

2016-ban számoltunk be arról, hogy a Fidesz Nógrád megyei erős emberéhez köthető ház épül az uniós milliárdokból felújított Hollókőn. A Világörökségi falu szélén akkor folytak egy szálloda kivitelezési munkálatai, és azzal nagy összhangban készült a Palóc Hotel Kft. birtokában lévő házikó is – a cég két tulajdonosa pedig Becsó Zsolt felesége és testvére, Becsóné Zvada Anita és Becsó Károly volt.

Látogatásunk alkalmával azt vettük észre, hogy a ház és a szálloda közötti telek mintha nem is lenne, a két építkezésen dolgozó emberek átjárnak egymáshoz, együtt cigiznek, beszélgetnek, és amikor az egyik csapat abbahagyta aznapra a hotelépítést, akkor a szomszédos háznál is befejeződött a munka, és a munkások egyszerre távoztak a két ingatlantól.

Az uniós milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó család háza

A Fidesz Nógrád megyei erős emberéhez, Becsó Zsolthoz több szállal is köthető családi ház épül Hollókőn. Az 1987 óta a Világörökség részeként nyilvántartott faluba az elmúlt években mintegy 2 milliárd forint uniós támogatás érkezett. A pénz több mint felét két vállalkozás kapta különböző építési munkákért.

10. Rogán Antal, Balatonlelle

A propagandaminiszter és testvére nagymamájuktól örökölt egy balatonlellei nyaralót, amit 2016-ban mutattunk be, amikor épp nagyívű felújításon esett át. A helyiek elmondása szerint újraparkosították a telek nagy részét, új térkövet raktak le, kicserélték, illetve megmagasították a kerítést, és a régi kis pancsoló helyére egy komoly, nagy medence került.

Kívül-belül megújult a Rogán testvérek balatonlellei nyaralója

A tulajdoni lap szerint 2008. június 2-án jegyezték be a szakonyfalui illetőségű, 1929-ben született Majczán Fernencné tulajdonjogát a Balatonlelle, Honvéd utca 27. alatti ingatlanra. Az idős hölgyet Rogán Antal anyai nagyanyjaként azonosította a sajtó.

11. Kertész Balázs, Budapest és Svájc

2016-ban számoltunk be arról, hogy a propagandaminiszter jobbkeze, a letelepedési kötvénybizniszben is közreműködő Kertész Balázs ügyvéd egy patinás, kertes gellérthegyi villa felújítását rendelte meg. Az eklektikus stílusú épület rendbetételére értesülésünk szerint nem sajnálja a pénzt a gazdája: informátorunk több tízmillió forintba kerülő kerítésről, méregdrága csigalépcsőről, valamint Olaszországból rendelt, egyedi gyártású járólapokról beszélt.

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Rogán Antal propagandaminiszter jobbkeze, a letelepedési kötvénybizniszben is közreműködő Kertész Balázs ügyvéd egy patinás, kertes gellérthegyi villa felújítását rendelte meg. Az értékes ingatlan egy két éve alapított svájci cég tulajdonában van, amely titkolja tulajdonosait. A telket még érdekesebbé teszi, hogy azon egy Pallasz Athéné szobor is található.

Kicsit később bemutattuk Kertész Balázs elegáns svájci lakását is: a Zug városban található, tóra panorámás, 2010-ben épült penthouse ingatlanokat akkor még megtaláltuk helyi ingatlanhirdetéseken 10 ezer svájci frankos négyzetméteráron hirdetve. Az ingatlanok értékét a svájci újságírók 1-2 millió svájci frankra, havi bérleti díját mintegy 3000-6000 frankra taksálták. De Kertész nem bérlő volt a svájci ingatlannyilvántartás szerint, hanem tulajdonosa az egyik lakásnak.

Íme Rogán Antal propagandaminiszer kávépartnerének svájci villája

Nem csak bejelentett lakcíme, de a zugi tóra panorámás luxusvillában van svájci frankban is milliós értékű lakása Svájcban Rogán Antal bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek.

12. Borkai Zsolt, Sokorópátka

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő derítette ki, hogy a jachtozós szexbotrányba később belebukott fideszes győri polgármester egy másfél hektáros szántóterület tulajdonosa, pedagógus felesége azonban a 4 hektárnyi földet vásárolt Sokorópátkán, így kettejüknek egész csinos birtoka lett. Drónfelvételeinken jól látszott, hogy a területen szőlőültetvény, teniszpálya, és több épület is van.

Drónfelvétel: így fest az eltitkolt sokorópátkai Borkai-birtok a levegőből

Győrtől 20 perces autóútnyira, tényleg festői környezetben fekszik az a birtok, amiről tegnap Hadházy Ákos független képviselő kiderítette, hogy a győri polgármester, Borkai Zsolt feleségének a tulajdona. Megnéztük felülről is.

13. Kocsis István, Leányfalu

2019-ben másodfokon öt év börtönre ítélte, és társaival együtt mintegy kétmilliárd forint visszafizetésére kötelezte a Pécsi Ítélőtábla Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami vállalattól offshore cégek közbeiktatásával meglovasított euró-tízmilliók hűtlen kezeléséért. Ezután megmutattuk, hogy Kocsis milliárdos értékű leányfalusi birtokon él, amit korábban az akkor még tizenéves gyerekei nevére vásárolt az MVM-vezér.

Nehéz ügy lesz visszafizettetni Kocsisékkal az MVM milliárdos „alkotmányos költségét”

Február végén másodfokon, nem jogerősen öt év börtönre ítélte, és társaival együtt mintegy kétmilliárd forint visszafizetésére kötelezte a Pécsi Ítélőtábla Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami vállalattól obskúrus offshore cégek közbeiktatásával meglovasított euró-tízmilliók hűtlen kezeléséért.

14. Németh Sándor, Budapest

Tavaly a Magyar Hanggal közös tényfeltárásunk során mutattuk be a Hit Gyülekezete alapítójának vagyonosodását. Korábban ugyanis az egyház volt, de egy lichtensteini offshore cég közreműködése után maga Németh Sándor lett az ATV legnagyobb tulajdonosa. Az alapító lelkész, akinek nincs más látható jövedelme a papi fizetésén túl, nem él rosszul – például a harmadik kerületben fényűző, többszintes villát birtokol. A bőkezű adományozásra gyakran az alábbi bibliai verssel biztatja híveit: “aki bőven vet, bőven is arat.”

Szegény hívek gazdag papja: Németh Sándor tényleg hazavitte az ATV többségi tulajdonrészét

A Hit Gyülekezetének juttatott egyszázalékos felajánlások átlagos összege messze elmarad a többi egyházétól, a pünkösdi-karizmatikus, a magyar állam által bevett egyházként elismert újprotestáns felekezet mellett létrehozott cégbirodalom mégis látványosan prosperál.

15. Simicskó István, Siófok

Az egyik első Fontos-Ember-Villa tematikájú Átlátszó-cikk volt az a 2015-ös anyag, amelyben arról írtunk, hogy a KDNP-s Simicskó István (akkor sportügyi államtitkár, később honvédelmi miniszter) a siófoki Aranyparton lévő egyik lakóparkban birtokol egy lakást, idős szülei pedig további négyet ugyanott. Simicskó korábban össze-vissza töltötte ki a vagyonnyilatkozatának ingatlanos részeit, és a siófoki lakásokkal kapcsolatos megkeresésünkre sem adott érdemi válaszokat.

A Simicskó családnak öt lakása van egy újépítésű balatonparti lakóparkban Siófokon

Simicskó Istvánnak, az EMMI sportért felelős államtitkárának egy, 70 év feletti szüleinek azonban összesen további négy lakása van ugyanabban az elegáns, néhány éve épült lakóparkban a siófoki Aranyparton. Nyilvános adatbázisokból nem látszik, hogy az államtitkár idős szülei miből tudták megvenni a nyaralónak használt ingatlanokat.

Vicces módon azonban a cikk megjelenése után felhívta újságírónkat azzal a felütéssel, hogy „Mi az Ön kérdése?” – ami kissé megkésettnek tűnt annak fényében, hogy azokat már korábban megkapta írásban -, majd sértődött monológot tolt, amit azzal zárt, hogy „Legközelebb fontolja meg, mit ír le!”. Este pedig ismét telefonált, elmondta, hogy az ő lakása nem is a Balatonra néz – ezt nem állítottuk – , hanem a vasútra, aztán megfenyegette kolléganőnket, hogy be fogja perelni. Azóta sem tette meg.

16. Boldvai László, Salgótarján

Magyarországon alighanem ez volt az első eset, hogy egy politikushoz köthető hatalmas luxusingatlan fotója bejárta a sajtót. 2009-ben a Blikk írta meg, hogy az MSZP akkori országgyűlési képviselője, egykori pártpénztárnoka egy 3000 négyzetméteres telken 1050 négyzetméteres házat épít Salgótarjánban. 2013-ban a Bors mutatott fotót a már elkészült gigaingatlanról, aztán 2016-ban a Direkt36 megírta, hogy Boldvai tanárként dolgozó feleségének offshore cége volt – ezután kilépett a pártból.

1050 négyzetméteres az MSZP-s villája

Kik rendelkeznek a legnagyobb házzal a parlamenti képviselők közül? Mennyi rezsit fizethetnek? És mennyit érhet Orbán Viktor kormányfő villája? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Kik rendelkeznek a legnagyobb házzal a parlamenti képviselők közül? Mennyi rezsit fizethetnek? És mennyit érhet Orbán Viktor kormányfő villája? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Erdélyi Katalin

Címlapfotó: Németh Dániel, Pápai Gergely

Megosztás