nemzeti tőkésosztály

Már egy Porsche 911 Coupé is parkol Matolcsy Ádám Porsche 911 Targái mellett

A Millenáris Mélygarázsból a Millenáris Avantgard Irodaház parkolójába költözött Matolcsy Ádám Porsche-gyűjteménye. Az új helyszínen, közvetlenül Matolcsy négy darab Porsche 911 Targája mellett, egy 1970-es gyártású Porsche 911 Coupé is parkol. A körülbelül 25-30 millió forintot érő oldtimerrel kapcsolatban megkérdeztük Matolcsyt, aki elmondta: a különleges sportkupé nem az ő gyűjteményébe tartozik, de ismeri és már használta is, mert a tulajdonosa eladásra kínálta neki.

Társadalmi célú hirdetés

A szóban forgó modell egyébként már máshol is parkolt együtt Matolcsy egyik Porschéjával. Az erről 2021 áprilisában beszámoló Partizán azonban tévesen közölte, hogy az Átlátszó által korábban feltárt Porsche-gyűjtemény modelljeiről van szó. A két autó közül ugyanis csak az egyikről írtunk korábban, a másik a most általunk felfedezett Porsche volt.

Bár cikkünk az oldtimer Porsche 911 tulajdonosát szerette volna beazonosítani, egyelőre nem jártunk sikerrel, ugyanakkor pár figyelemreméltó címazonosságra bukkantunk, melyek tovább erősítik azt a már korábban kialakult képet, miszerint a Matolcsy Ádám, Száraz István és Somlai Bálint nevével fémjelzett vállalkozói és baráti kör több szálon is kötődik egymáshoz, és a Matolcsy György jegybankelnök vezette MNB által kezelt állami, valamint alapítványi vagyonhoz.

2019 áprilisában az Átlátszó adott hírt elsőként Matolcsy György jegybankelnök kisebbik fiának, Matolcsy Ádámnak a Porsche-gyűjteményéről. A budapesti XIII. kerület egyik mélygarázsában parkoló három „young timer”-korú Porsche Targára (nyitható tetejű kivitel) egy olvasónk hívta fel a figyelmünket.

Matolcsy Ádám Porsche 911 Targákat gyűjt befektetési céllal | atlatszo.hu

Matolcsy Ádám Porsche 911 Targákat gyűjt befektetési céllal

Az autók parkolóhelyeit bérlő cég névtáblája és a Matolcsy Ádám által akkoriban használt loftlakás közelsége egyértelműen a vállalkozóra utalt, és kérdésünkre Matolcsy is megerősítette a tulajdonlás tényét.

Cikkünk készülése közben az autók a II. kerületi Millenáris Mélygarázsba költöztek, ahol rátaláltunk a gyűjtemény negyedik darabjára is, egy szintén young timer Porsche 911 Targára. A három évvel ezelőtti árakon 60-70 millió forintra becsült autókülönlegességek ekkor a parkolóhelyeket bérlő Matolcsy-cég, a 2019 januárjától a Millenáris Classic Irodaházban működő New Wave Service Kft. közelébe kerültek.

2021 áprilisában a Partizán Youtube-csatorna egyik műsora arról számolt be, hogy az Átlátszó korábbi cikkében bemutatott Porschék közül kettő a XII. kerületi Mátyás király út és Alkony utca sarkán álló – egykor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik alapítványának tulajdonában lévő – luxusvilla kertjében parkol. A műsorban többször is elhangzott, hogy az Átlátszó által feltárt Matolcsy-féle Porsche-gyűjtemény két darabja látható a kertben, de a megállapítás téves volt. A fotón látható két Porsche közül ugyanis csak az egyikről írtunk korábban, a másik autó a most taglalt oldtimer Porsche 911 E Coupé volt.

A gyűjtemény ezt követően újra a II. kerületi Millenárishoz, de ezúttal új helyszínre, a Fény utca 16. szám alatti Millenáris Avantgard Irodaház mélygarázsába költözött. Ez a parkoló nem közhasználatú (szemben a Millenáris Mélygarázzsal), így az autók kevésbé vannak szem előtt, mint korábban, ráadásul a parkolóház legkevésbé forgalmas részén állnak, ahol még tábla sem jelzi, hogy ki bérli a parkolóhelyeket.

Egy irodaházak kiadásával foglalkozó cég internetoldalán közölt árak alapján az irodaházban egy parkolóhely bérleti díja 180 Euro+áfa/hó, vagyis, ha Matolcsy ez alapján fizet, akkor összesen 4×64 ezer forint+áfát, azaz 256 ezer forint+áfát költ a négy Porsche havi pakolására.

Amit az oldtimer Porsche 911 Coupéról tudunk

A kívülről hibátlan állapotúnak tűnő jármű egy 1970-ben gyártott, magyarországi „muzeális jármű”-vizsgával rendelkező Porsche 911 E Coupé. Az autó félautomata sportváltóval (erre utal az autó hátulján található Sportomatic felirat), valamint 2,2 literes, 157 lóerős Otto-motorral felszerelt.

A magyaroszag.hu kormányzati portál „Jármű Szolgáltatói Platform”-jának adataiból az is kiderül továbbá, hogy az amerikai gyártású autónak a jelenlegi a hetedik tulajdonosa, a legutóbbi forgalmi vizsgáján rögzített óraállás szerint pedig eddig alig több mint 61 ezer kilométert futott.

Az adatbázisból azt is megtudhatjuk, hogy korábban az autó fehér színű volt, és valamikor a 2016 végi és a 2018 eleji vizsga közötti időszakban festették át a jelenlegi, szürke színre.

Az „öregautók” piacát ismerő forrásaink szerint az autó értéke 25-30 millió forint lehet, de ilyen típusú és állapotú autó cserélt már gazdát 100 ezer angol fontért is.

Miért érdekesek az autók parkolóhelyei?

Az autók számos érdekes címkapcsolat felfedezéséhez vezettek minket. Kiderült, hogy az autók nem véletlenül parkoltak régebben és parkolnak most is a Millenáris területén. Matolcsy Ádám cégének, a New Wave Service Kft. irodájának a székhelye ugyanis a Millenáris Classic Irodaházban van bejegyezve.

A cég három és fél évvel ezelőtti beköltözésekor a Millenáris Classic Irodaház és az autóknak jelenleg otthont adó Millenáris Avantgard Irodaház is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványának vagyonát kezelő cég, az Optima Zrt. tulajdonában volt, annak két projektcégén keresztül (Optimum-Alfa, Optimum-Omega).

Az irodaházak 2019 nyarán a Skygreen Buildings Kft-hez kerültek, mely az Equilor Alapkezelő Zrt. által akkoriban kezelt Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap tulajdonában volt. Az OPTEN cégadatbázis legfrissebb adatai szerint a Skygreen Buildings Kft. mögött jelenleg a Sky 1 és Sky 2 Magántőkealap áll. Ezeket az alapokat a Válaszonline idén májusban megjelenő cikke Szécsényi Bálint érdekkörébe utalja, cégét, az említett magántőkealapokat kezelő Equilor Zrt-t pedig Tiborcz István-környéki alapkezelőnek minősíti.

A Partizán YouTube-videójában bemutatott XII. kerületi luxusvilla, ahol a cikkünk tárgyát képező oldtimer és a Matolcsy-féle Porsche-gyűjtemény egyik darabja együtt parkolt, több dolog miatt is érdekes helyszín. Egyrészt az ingatlan Matolcsy György jegybankelnök lakhelyétől pár sarokra található, másrészt az ingatlant 2015 elején az MNB Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa vásárolta meg saját használatra, de négy évvel később, hasznosítás nélkül értékesítette.

A szerző felvétele

Az egykor 1,2 milliárd forintért vásárolt ingatlant a Seven House Kft. vette meg, amelynek székhelye az OPTEN cégadatbázis szerint szintén a Millenáris Classic Irodaházban található. Ugyanott, ahol Matolcsy Ádám New Wave Service Kft.-je, illetve több, Száraz István érdekeltségű vállalkozás is székhellyel rendelkezik. Ilyen például a Frank Digital Kft., amely 2020 végén 2 milliárd forint keretösszegben újra elnyerte az MNB kommunikációs közbeszerzését, miután a 2019-2020-as évben összesen 3 milliárd forint értékű keretszerződést kötött a jegybankkal.

De ide, a Lövőház utca 39., IV. emeletére vannak bejegyezve azok a magántőkealapok is (Arezzo, Felis), amelyek a Seven House Kft. tulajdonosai, és a már hivatkozott Válaszonline cikk szerint Száraz István érdekeltségei.

A címkapcsolatoknak ezzel még nincs vége. Az autók jelenlegi parkolóhelyéül szolgáló, Fény utca 16. szám alatti Millenáris Avantgard Irodaházban a Matolcsy-család másik közeli barátjának, Somlai Bálintnak vannak az érdekeltségei. Köztük a Raw Development Kft. is, amely már több, MNB tulajdonú ingatlan felújítási munkálatait végezte a múltban. Sőt, nemrégiben került kihirdetésre, hogy a Szabadság téri MNB-székház külső-belső felújítását is ez a cég végezheti el generálkivitelezőként közel 54 milliárd forint értékben. A vállalkozóról legutóbb a Telex közölt átfogóbb anyagot.

Miután Matolcsy Ádám két barátjának, Száraz Istvánnak és Somlai Bálintnak is vannak vállalkozásai a Millenárison – utóbbinak a Porschéknak is helyet adó Millenáris Avantgard Irodaházban –, illetve Matolcsy Porsche 911 Targáját és a vizsgált autót legutóbb egy Száraz István érdekeltségébe tartozó cég villájában látták, megkérdeztük a vállalkozókat is, van-e közük az autóhoz.

Száraz István válaszában azt közölte, se ő, se a cégei nem tulajdonosai az autónak, Somlai Bálint pedig cikkünk megjelenéséig még nem válaszolt. Amennyiben reagál megkeresésünkre, frissítjük a cikket.

Brassai Kornél

Címlapképünkön a bal szélső autó a szóban forgó Porsche 911 Coupé modell

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás