sajtószabadság

A KNYF megszüntette a bicskei Mészáros-birtokon készült drónfelvételek ügyében indított nyomozást

Lezárult a Mészáros Lőrinc tankjainak lefilmezése miatt indított nyomozás a Magyar Hang és az Átlátszó újságírói ellen. „Megkeresésére tájékoztatom, hogy a tiltott adatszerzés bűntette miatt indult eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2021. január 14-én megszüntette.” Ezt a választ kaptuk a hatóságtól, amikor arról érdeklődtünk, hogy hol tart az ismeretlen tettes ellen indított nyomozás, melyben az Átlátszó és a Magyar Hang egy-egy újságíróját is tanúként hallgatták ki tavaly októberben.

Támogatási kampány

Miután a Magyar Hang közölte a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kisrepülőgépről készült fotóit a hatalmas bicskei birtokon állomásozó harci járművekről, az Átlátszó stábja drónfelvételeket készített a helyszínről.

Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket

Két katonai járművet fényképezett le nemrég Hadházy Ákos Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, a képeket a Magyar Hang múlt heti száma közölte. A cikk megjelenése után sokan találgatták, kivel készül harcolni, vagy kitől fél a felcsúti nagyúr, és mi is kíváncsiak lettünk a járművekre.

Mint ezt a rendőrségi tanúkihallgatáson is elmondtuk, a videó készítésével és publikálásával az volt a célunk, hogy olvasóink tájékoztatására közelebbről, felismerhető képeket készítsünk, hogy kiderüljön, miféle harcjárművek állomásoznak Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, és hogy magánhadsereg toborzására készül, vagy csak egy újabb drága luxushobbiról van szó a közpénzes munkákon meggazdagodott nagyvállalkozónál.

A felvételeink alapján a megkérdezett szakértők segítségével kiderítettük, hogy nem “komoly” harci járművekről van szó, hanem egy hozzávetőleg 2-6 millió forintért beszerezhető hobbi-kellékekről. A forrásaink szerint olyan korábban használt harci eszközök ezek, amiknek a páncélzata védelmet nyújthat a benne ülőknek fegyveres támadás esetén, de leginkább csak olyasminek tekinthető, mint egy bármilyen terepen haladni képes terepjáró.

Hónapokkal a Magyar Hang és az Átlátszó erről szóló cikkeinek megjelenése után a cikkeket jegyző újságírókat tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, majd a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkünkről kérdeztek.

Tiltott adatszerzés gyanújával nyomoz a rendőrség az Átlátszó bicskei drónvideója után

Munkatársunkat, Horn Gabriellát tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hétfőn. A meghallgatáson kiderült, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, majd a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkünkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték az Átlátszó újságíróját.

A tiltott adatszerzés a Büntető Törvénykönyv szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűntett, amelyet az követhet el, aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok megismerése céljából más lakását, ingatlanát titokban átkutatja, az ott történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti, más zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, vagy elektronikus hírközlő hálózaton másnak tárolt vagy továbbított adatot kifürkész.

Munkatársunkat, Horn Gabriellát arról kérdezte a rendőrség, hogy milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték munkatársunkat, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és hogy ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását.

A tanúmeghallgatásról tudósító cikkünkben írtunk arról is, hogy az Átlátszó jogi igazgatója szerint a drónfelvételünkkel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés bűntette. Dr. Tóth Balázs ügyvéd ezt azzal indokolta, hogy elkövetési magatartásokként olyan titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Btk., amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak: titkos adatszerzés, titkos információgyűjtés. Ráadásul egy kúriai döntés szerint a technikai eszközzel való megfigyelésen személyek mozgásának, magatartásának, szóbeli megnyilvánulásainak, illetve azok hiányának az érzékszervekkel való huzamosabb ideig tartó észlelését értjük.

Ráadásul a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem arról kívántunk megbizonyosodni, hogy a politikai hatalomhoz ezer szállal köthető Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek.

Év végén beszámoltunk arról a 2021. január 1-től életbe lépett új törvényről, ami akár börtönnel is büntetné a drónfelvételek készítését és publikálását az újságírói munka során. Az Országgyűlés által december 16-án 116 igen, 52 nem, és 1 tartózkodás mellett elfogadott törvénycsomagba bekerült a szabálysértési törvény és Büntető Törvénykönyv (Btk) módosítása is. A szabálysértési törvény a drónnal más lakásáról engedély nélküli hang- vagy képfelvétel készítését minősíti szabálysértéssé magánlaksértés címszó alatt. A Btk “Tiltott adatszerzés” című részébe – amire hivatkozva nyomozott a rendőrség a bicskei drónvideónk miatt – hegesztettek bele ezen kívül három új dolgot:

  • aki más ingatlanát jogosulatlan drónhasználattal megfigyeli és felvételt készít róla, vétséget követ el, és elzárással büntetendő
  • aki az így készített felvételt nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi, az 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő
  • ezek a bűncselekmények csak magánindítványra büntethetők

Idén utoljára: januártól akár egy év börtönt is kaphatunk ezekért a drónfelvételekért

Az elmúlt években számos politikus és üzletember ingatlanát bemutattuk a nyilvánosságnak drónvideón, és ezzel alaposan felbosszantottuk az érintetteket.

Ennek ellenére, ha a nyilvánosság tájékoztatásának érdeke ezt indokolja, továbbra sem hagyunk fel a drónfelvételek készítésével az újságírói munkánk során. Az Átlátszó jogi igazgatója, Dr. Tóth Balázs ügyvéd januárban újabb cikkben indokolta, hogy véleménye szerint miért nem ütközik ez törvénybe az új szabályozás ellenére sem, hiszen magánszférát eddig sem sértettünk. Hozzátette:

„Büntetőeljárásra természetesen számítunk az ismertetett érvek ellenére is. Hiszen nem akadályozta meg a hatóságokat, hogy már akkor eljárást indítsanak, amikor a most elemzett szabályok még nem is léteztek.”

Tóth doktor szerint azért voltak sikeresek a drónfelvételeket is tartamazó sztorik, mert a szöveges tartalomhoz kapcsolt képi illusztráció ezer szónál is többet mondott, ráadásul hitelesítette a tartalmat. A cikkek sikere láthatóan nem nyerte el a politikai hatalom tetszését, és ezért törvényekkel üldöznék a sajtót, ha az hatásosan rántja le a leplet a polgári/konzervatív/keresztény mázzal bevont politikai imázsról. „Alaposabb elemzés és nemzetközi jogi kitekintés alapján arra jutottunk, hogy a korábbi cikkeket ma is lehoznánk, drónfelvételekkel együtt. Aztán ha büntetőjogilag üldöznek, majd megvédjük magunkat a bíróságokon” – mondta az Átlátszó jogi igazgatója.

Szigorítás után: magánszférát eddig sem sértettünk, drónvideókat ezentúl is csinálunk

A drónozás tavalyi szigorításával több olyan szabályt is bevezettek, amelyek alapján első olvasatra büntetendők lennének olyan átlátszós cikkek, amelyek korábban nagyot szóltak. Azért voltak sikeresek azok a cikkek, mert a szöveges tartalomhoz kapcsolt képi illusztráció ezer szónál is többet mondott, ráadásul hitelesítette a tartalmat.

A precedensperre mindenesetre még várni kell, mert amikor januárban megérdeklődtük, hogyan áll a bicskei drónfelvétel ügyében indított nyomozás, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott minket, hogy „az említett ügy a Központi Nyomozó Főügyészséghez került áttételre. Kérdéseivel kérjük a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordulni szíveskedjen”. A KNYF szóvivője pedig azt válaszolta, hogy

„Megkeresésére tájékoztatom, hogy a tiltott adatszerzés bűntette miatt indult eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2021. január 14-én megszüntette.” 

Horn Gabriella

Címlapfotó: Németh Dániel

Megosztás