Felcsút travel club

Idén nyáron Szardínián és Nápolyban is járt egyszerre az OE-LEM privát jet és a Seagull MRD szuperjacht

2020-as beszerzése óta Szíjj László új luxusjachtja, a Seagull MRD főként Olaszország partjai mentén járja a Földközi-tengert. Útjai többször keresztezték egymást népszerű nyaralóhelyeken a NER híres magánrepülőjével. Nápolyban, Nizza közelében és a szardíniai Olbián is egyszerre járt a két luxusjármű az elmúlt hetekben mutatjuk az OE-LEM és a Seagull MRD nyári útvonalait.

Július végén számoltunk be arról, hogy Szíjj László kormányközeli üzletember máltai offshore cége, az L&L Charter Ltd. tavaly a híres Lady MRD mellé nyilvántartásba vetetett egy új luxusjachtot is. A 49,9 méter hosszú Seagull MRD 2020-ban készült Livornóban, a Benetti olaszországi gyárában, és a cég Custom nevű családjába tartozik, ami a legtöbbet fizető vevők számára, egyedi megrendelésre készülő jachtokat jelenti.

Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal hasít a NER az Adrián – a Seagull MRD tulajdonosa is Szíjj László | atlatszo.hu

2020-ban készült Livornóban, a Benetti olaszországi gyárában a Seagull MRD nevet viselő, 50 méter hosszú luxusjacht. A szó egyáltalán nem túlzás, a Seagull MRD ugyanis a cég Custom nevű családjába tartozik, ami legtöbbet fizető vevők számára, egyedi megrendelésre készülő jachtokat jelenti.

A Seagull MRD-ről viszonylag kevés információ lelhető fel az interneten, csupán annyit tudni róla, hogy a közel 50 méteres jacht súlya 499 tonna, a hajótest acélból és alumíniumból készült, és 3 szintje van. Az ismeretlen, hogy hány kabinja van, azokban hány vendég fér el, mekkora személyzet szolgálja az utasok kényelmét, és az ára sem érhető el nyilvánosan. Egy hasonló méretű és szintén Custom típusú, 2018-ban gyártott jacht azonban tavaly 30,2 millió euróért (kb. 10,5 milliárd forint) cserélt gazdát valószínűleg ennél drágább volt a vadonatúj Seagull MRD.

Pezsgős indulás tavaly nyáron

A máltai hajózási nyilvántartás szerint az L&L Charter a Seagull MRD-t 2020. augusztus 24-én regisztráltatta a szigetországban ideiglenesen. Megszereztük a jacht összes eddigi útvonalát, és azokból az látszik, hogy a Seagull MRD az első útját a bejegyzése másnapján, 2020. augusztus 25-én kezdte meg, amikor Livornóból (ahol a Benetti-gyár van) a máltai fővárosba, Valettába indult, ahova 27-én érkezett meg.

Egy horvátországi jachtkereskedés, a Navis Marine Facebook-bejegyzése alapján azonban az L&LCharter majdnem két hónappal korábban vette meg. A Navis Marine ugyanis 2020. július 3-án tett közzé fotókat a Seagull MRD vízre bocsátásáról, amit ők adtak el. A bejegyzésben ugyan még a jacht projektneve (FB 704) szerepel, de a fotókon már látszik a Seagull felirat a hajótesten.

Szintén az FB 704 projektnéven hivatkozik a luxusjachtra a tavaly nyári emlékeiben a Tempesta, ami egy exkluzív hajóablakokat és -ajtókat gyártó olasz cég. A Tempesta 2020-as eredményeit soroló bejegyzésben pedig már Seagull MRD néven szerepel Szíjj László jachtja a vállalkozás tavalyi Top5 munkájában.

Seagull MRD: olaszországi körutazás

Máltára vezető első útja után a Seagull MRD tavaly augusztus végén Olaszországba ment, ahol néhány napot töltött Mergellina (Nápoly egyik városnegyede) kikötőjében, majd szeptember elején egy hetet volt Szardínia szigetén, Olbia vizein. Onnan a franciaországi Cannes-ba hajózott, majd néhány nap után a közeli Saint-Tropez kikötőjében horgonyzott 2 napot. Ezután ismét Cannes, és a szomszédos Antibes következett, majd szeptember 29-én Livornóba ment a Seagull MRD, és nem is mozdult onnan bő fél évig.

2021. június közepén beindult a szezon, és a jacht a nyár folyamán meglátogatott több népszerű turistacélpontot némelyiket többször is. Július elejéig járt Mergellina, Capri, Positano, Marina di Cassado és Castellammare di Stabia kikötőjében.

Júliusban Arechi (Salerno egyik városnegyede), Ischia, Olbia (az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetén), Bonifacio (a Szardínia melletti, de Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén), Porto dell’Etna, Szirakúza (Szicília szigetén), Panarea, Punta Lingua, Salina, Lipari (kisebb szigetek Szicília közelében) vizein járt, majd visszatért Olbiába.

Egy jachtkikötő Szardínia szigetén (fotó: Pixabay.com)

OE-LEM: ingajárat Nápoly és Monaco között

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a NER-közeli osztrák magánrepülőgép tavaly nyáron főként Budapest és az Adria között ingázott, a horvát tengerparton pedig többször találkozott” a Lady MRD jachttal. Annak is Szíjj László a tulajdonosa, és pihent már rajta Mészáros Lőrinc is, de egy ideje el akarják adni: jelenleg 14,9 millió euróért (kb. 5,2 milliárd forint) árulják.

Az OE-LEM pedig a koronavírus-járvány ellenére nem pihent ősszel sem: Zürichben, Nizzában, Rijekában és Velencében is járt, pedig tavaly szeptember elejétől a magyar Külügyminisztérium senkinek nem ajánlotta a külföldre utazást.

2020 végén a Maldív-szigetekre ment a repülő, ahonnan csak idén januárban jött vissza Budapestre. A járványveszély ellenére azonban ezután sem maradt Ferihegyen: februárban járt Horvátországban, Dubajban, a hónap közepén pedig megint a Maldív-szigetekre ment. Március elején már maga Orbán Viktor miniszterelnök kérte, hogy ne utazzanak a magyarok egzotikus nyaralóhelyekre, de hiába: az OE-LEM március közepén megint Dubajba repült. Onnan hazatérve pedig Szíjj Lászlót vitte üzleti útra Zürichbe, a bankjairól híres svájci városba.

Dubaj után Zürichbe repült a nemzeti tőkésosztály különrepülőgépe: ma Szíjj Lászlót vitte üzleti útra

Bár a koronavírus-járvány nagyon erős harmadik hulláma miatt Orbán Viktor március elején nyilvánosan megkérte a honfitársait, hogy ne utazzanak egzotikus…

Ezután március végén a horvátországi Splitbe, áprilisban pedig Zágrábba és Eszékre repült a magángép. Az eszéki focicsapat, az NK Osijek Szíjj László és Mészáros Lőrinc érdekeltsége, az OE-LEM pedig épp akkor ment a városba, amikor az NK Osijek a zágrábi focicsapat, a Dinamo Zagreb ellen játszott a helyi stadionban.

Május végén a spanyolországi Sevilla és Malaga, június elején Zürich következett, a hónap közepén ahogy a Seagull MRD esetében is pedig beindult a nyaralószezon. Júniusban járt az OE-LEM Milánóban, valamint többször megfordult Monaco és Nápoly repülőterén is.

Júliusban szintén járt Nápolyban és Monacóban, de volt a magángép a Szardínián található Olbia, a szomszédos Korzikán található Figari, a finnországi Turku, a törökországi Antalya, a lengyelországi Goleniów, az olaszországi Catania, valamint Bécs repülőterén is. Augusztusban többször ment az OE-LEM Olbiára, Monacóba és Nápolyba, de megfordult Athénban és Rijekában (Fiume) is.

Az alábbi ábrán láthatók a Seagull MRD és az OE-LEM útjai 2020 nyarától:

 

Találkozások Szardínián és Nápolyban

A két luxusjármű útjait összevetve látszik, hogy többször egyszerre voltak ugyanott, vagy egymástól nagyon kis távolságra lévő repülőtéren/kikötőben.

2020 szeptemberében például háromszor is előfordult, hogy az OE-LEM Nizzában volt, a Seagull MRD pedig a közeli Cannes-ban. Idén júniusban többször is épp akkor ment az OE-LEM Nápolyba, amikor a jacht ott volt a mergellinai kikötőben, vagy a közeli Capri és Positano kikötőjében horgonyzott.

Július elején is volt egy ilyen nápolyi találkozásuk a luxusjárműveknek, aztán a hónap többi részében Szardínián, Korzikán, és Szicília szigetén kereszték egymást az útjaik több alkalommal is. Itt látható, hogy mikor volt egyszerre ugyanott vagy egymáshoz nagyon közel az OE-LEM és a Seagull MRD:

Erdélyi Katalin

Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás