Felcsút travel club

A NER kedvenc magánrepülője Zürichben, Nizzában, Rijekában és Velencében is járt ősszel

A koronavírus-járvány második hulláma miatt szeptember 1. óta a Külügyminisztérium nem ajánlja a külföldre utazást, a hazatérő magyaroknak pedig karanténba kell vonulniuk. A hivatalos ajánlás és a szigorú intézkedések ellenére az Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és Szíjj László által is használt 17 milliárd forintos magánrepülőgép, az OE-LEM többször járt külföldön nyár vége óta. Szeptemberben Nizzába és Zürichbe, októberben Bordeauxba, novemberben pedig Rijekába és Velencébe vitt ki valaki(ke)t. Mutatjuk az útvonalakat.

Támogatási kampány

Szeptember elején számoltunk be arról, hogy a NER két kedvenc luxusjárműve, az osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű magánrepülő, és a Szíjj László tulajdonában lévő, máltai offshore cég mögé rejtett 7 milliárdos Lady MRD luxusjacht az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is többször “találkozott” népszerű horvát nyaralóvárosokban, de külön-külön is szép helyeken jártak.

 

Nyáron féltucatszor találkoztak az Adrián a NER luxusjárművei, mutatjuk az útvonalakat

A kijárási korlátozások feloldása után az osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű privát jet idén nyáron is Budapest és a tengerpart között ingázott, ahol a 7 milliárd forint értékű, Máltán bejegyzett, Lady MRD nevű hajóval többször jártak ugyanakkor ugyanott – ahogyan tavaly és tavalyelőtt is.

Munkatársunk augusztus közepén Szijjártó Péter külügyminisztert is lefotózta a jachton, ami akkor az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra tartózkodott. A kormány tagjai azóta is azt hajtogatják, hogy a luxusjachtos nyaralás Szijjártó magánügye, de ez egyáltalán nem így van.

Augusztusban már egyre jobban látszott a koronavírus-járvány második hullámának előretörése, és ennek megfelelően a kormány több lépcsőben különböző korlátozó intézkedéseket vezetett be a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében. Szeptember 1. óta nem ajánlott külföldre utazni, november 11. óta pedig este 8-tól reggel 5-ig pedig gyakorlatilag mindenkinek az otthonában kell lennie. Megnéztük, mit csinált az OE-LEM és a Lady MRD a szigorítások bevezetése óta.

A hajó Rijekában, a repülő Európában

A jacht – ahogy korábban megírtuk – augusztus végén horgonyzott le egyik szokásos kikötőhelyén, a horvátországi Rijekában. Azóta nem történt vele különösebb változás: elhajózott ugyan Dubrovnikba, de aztán vissza is tért Rijekába augusztus 30-án, és most is az ottani kikötőben áll. Ez persze nem meglepő, hiszen az ősz és tél nem kimondott jachtszezon.

Egy magánrepülő viszont bármikor kényelmesen használható, szélsőséges eseteket kivéve nem akadályozza a mozgását és utasai kényelmét az időjárás.

Lady Mrd — A Benetti Crystal 140 típusú, 42 méter hosszú és 9 méter széles, 3 szintes és 5 kabinos luxusjachton 10 vendég és 7 fős személyzet fér el. A jacht legfelső, úgynevezett “napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll. A tulajdonosa Szíjj László, egy ideje 6 milliárd forintért árulják a jachtot. OE-LEM — A Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőgép 30 méter hosszú. A gép egy tankolással 11 ezer kilométert tud megtenni, a végsebessége óránként 950 kilométer. Fedélzetén 17 utas utazhat luxuskörülmények között. Bár osztrák lajstromjele van, mégis többnyire Budapesten tartózkodik, innen indul, ide érkezik. Tulajdonosai ismeretlenek, de utazott már rajta Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, és Szíjj László is.

Az OE-LEM utolsó nyári útja augusztus 27-én volt: ekkor reggel 7 óra után kiment egyik gyakori úticéljára, a horvát Brac szigetére, az egyórás út után közel 30 percet állt ott, majd 10 óra előtt nem sokkal már landolt is Budapesten.

Legközelebb szeptember 15-én szállt fel: reggel 8-kor elindult Zürichbe, ahova 9 után meg is érkezett, majd délután 3-ra már újra a ferihegyi repülőtéren volt. Szeptember 18-án délután Nizzába repült, ahonnan alig egy óra múlva már jött is vissza Budapestre. Szeptember 22-én és 27-én ismét kiugrott Nizzába: 22-én nagyjából 7 órát, 27-én körülbelül másfelet töltött a franciaországi városban.

Ezután bő két hetet állt Budapesten, majd október 16-án reggel a szintén Franciaországban található Bordeaux-ba repült a NER kedvenc magángépe, és délután 4-kor indult onnan haza.

Viszonylag hosszabb szünet után, november 10-én szállt fel ismét: reggel 9 körül Ferihegyről Rijekába repült (ahol a Lady MRD horgonyzik augusztus vége óta), és délután 2-kor már újra Magyarországon volt. Másnap, november 11-én kora délelőtt Velencébe ment, ahonnan november 12-én délután 4 körül indult vissza Budapestre.

Aznap azonban nem sokat pihentett a magángép, mert nagyjából fél órával a ferihegyi landolás után, november 12-én negyed 6 magasságában újra felszállt: ezúttal Berlinbe ment, ahova este 6 után érkezett meg.

Azóta is német főváros repülőterén parkol az OE-LEM, bár mintha többször is menni akart volna valahova: november 16-án reggel, november 18-án délelőtt és délután, valamint november 19-én koraeste is beindították a hajtóműveit, de végül nem szállt fel egyik alkalommal sem.

Szeptember 1. óta nem ajánlott külföldre utazni

A koronavírus-járvány második hulláma miatt szeptember 1-jén a magyar kormány beutazási szigorításokat léptetett életbe, melyek értelmében külföldiek csak nagyon korlátozottan léphetnek be Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyarok pedig a határon szűrővizsgálaton esnek át, és annak eredményétől függően hatósági vagy házi karanténba kerülnek.

Október elején a romló járványügyi mutatók miatt a határzár időtartamát meghosszabbították, majd október végén ismét kitolták egy hónappal. A Konzuli Szolgálat honlapján pedig az olvasható, hogy a Külügyminisztérium “2020. szeptember 1- jétől magyar állampolgároknak nem javasolja a külföldre történő utazást”.

Orbán Viktor miniszterelnök október 16-án tett közzé a Facebook-oldalán egy videót, amelyben Brüsszelből bejelentkezve a koronavírus-járványról beszélve azt javasolta a magyar lakosoknak, hogy ne tervezzenek a síszezonban külföldi utazásokat.

Úgy tűnik azonban, hogy sem a miniszterelnöki javaslat, sem a hatósági ajánlás, sem a korlátozó intézkedések, sem az Európa-szerte romló koronavírus-mutatók nem vették el az OE-LEM utasainak kedvét a külföldi kiruccanásoktól. Idővonalra tettük, hogy melyik kormányzati intézkedés idején épp hol járt a magánrepülő az ősz folyamán. Az egeret az alábbi képen tartva görgetni kell lefele.

Szöveg: Erdélyi Katalin – Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök lesétál az OE-LEM fedélzetéről 2018. július 25-én a budapesti repülőtéren. (fotó: Átlátszó / Németh Dániel). Az időpontok UTC-ben értendők.

Megosztás