Cikkek

Óriásdaruval építik a Lázár-közeli jogász vadászkastélyát a hódmezővásárhelyi tanyavilágban

 

A Lázár János részvételével működő vadásztársaság húsz évre szerzett vadászati jogot Csongrád megye legnagyobb vadászterületén. Eközben a Hódmezővásárhelyhez tartozó Batidán hatalmas vadászkastélyt épít egy Lázárhoz több szálon kapcsolódó, titkolózó jogász. A levegőből is jól látható nagyberuházás kedvéért az önkormányzat módosította a helyi építési szabályozást, az építkezést biztonsági szolgálattal őrzik. A helyiek volt polgármesterükkel, ma a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is összefüggésbe hozzák a nagyszabású projektet, ő azonban az Átlátszó megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a beruházásról csak a szomszéd jogán van tudomása, abban személyesen nem érintett.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Augusztus végén jelent meg a Délmagyar című Csongrád megyei napilapban, hogy az idén alapított Návay Kornél vadásztársaság összesen 18 ezer 729 hektáron fog vadgazdálkodást folytatni 2017-től a következő húsz évben. Ez a terület 37.458 focipálya mérete, akkora, mint Szolnok város területe. A Lázár Jánost is tagjai között tudható vadásztársaság  területe több mint három és félszerese a Csongrád megyei átlagnak, de kiemelkedik országosan is. Meg is fizetik az árát: a szokásos haszonbérleti díj dupláját, háromszáz forintot fizetnek a tulajdonosoknak hektáronként, évente.

 

A Délmagyar infografikája

A Délmagyar infografikája

 

A vadászati jog odaítéléséről szóló döntést a terület tulajdonosai hozták meg a tulajdonviszonyok alapján súlyozott szavazatszámmal, de egyhangúlag és ellenszavazat nélkül. Az érintett tulajdonosok legjelentősebbje a magyar állam, amely a terület 70%-át birtokolja különböző szervezetein, például a Nemzeti Földalapkezelőn vagy a Kiskunsági Nemzeti Parkon keresztül. Nem csak államminiszterként és vadászként, hanem földtulajdonosként Lázár Jánosnak is volt köze a döntéshez, habár személyesen nem jelent meg a szavazáson.

Mostanában dől el országszerte mindenhol, hogy kik kapják meg húsz évre a vadászati jogokat. A szerződések eddig tíz évre szóltak, egy friss törvényi változás miatt emelkedett a bérleti idő a duplájára. Az Átlátszó által megkérdezett vadgazdasági szakértő szerint ez akár gondosabb, tudatosabb vadgazdálkodást is hozhat, ha hosszabb távra tudnak tervezni a vadásztársaságok. Ezzel párhuzamosan a kormány két fővadásza, Lázár János és Semjén Zsolt minden vadász számára kötelezővé tenné a vadászkamarai tagságot a jövő év elejétől.

A fácánvadász kastélya

Lázár János a korábbi polgármester, Rapcsák András személyi titkáraként kezdte pályáját, Rapcsák halála után vette át a parasztpolgárságáról híres Hódmezővásárhely vezetését. Elődje nyomdokain járva kemény kézzel irányította az alföldi várost, több területen elért polgármesteri sikerei jelentették az ugródeszkát az országos politikába. Miután az összeférhetetlenség miatt Lázárnak választania kellett a helyi és az országos politika között, egy hozzá közel álló, megbízható embert javasolt a vásárhelyieknek polgármesternek.

A mind a mai napig Hódmezővásárhelyen lakó, és a körzet képviselőjeként is dolgozó államminiszter továbbra is erős befolyással rendelkezik a városban. A képviselőtestület ülésein részt vesz, ott sűrűn él tanácskozási jogával, fontosabb döntések nem nagyon születnek az ő akaratával szemben.

Hódmezővásárhely külterületén, Batidán egy hatalmas vadászkastély épül. A Délmagyar cikke azt sugallta, hogy a helyiek szerint Lázár Jánosnak valami köze lehet az építkezéshez. Mi is felkerekedtünk, hogy szemügyre vegyük az építkezést. A környéken autózgatva fél óra alatt nyolc fácánnal, és egy nem túl barátságos biztonsági őrrel találkoztunk, aki szerint ők azért állnak őrt az építkezésnél, hogy ne menjenek oda újságírók.

 

Óriásdaruval építík a Lázár-közeli jogász vadászkastélyát Batidán from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Lázár János vadászszenvedélye közismert. A széles nyilvánosság akkor szerzett erről tudomást, amikor Failioni Donatella zongoraművész kiposztolta a közös vadászatukon készült képeket. A vadászat nem olcsó hobbi: az Átlátszó írta meg 2014-ben, hogy Lázár 23 millió forintért rendelt meg egy csehországi fácánvadászatot. A HVG által megszólaltatott miniszter szerint a szenvedélye a magánélete része, egy régi összeszokott társasággal jár vadászni.

A nagyszabású batidai építkezéssel kapcsolatban az Átlátszó az ingatlan-nyilvántartás segítségével kiderítette, hogy a telket a hódmezővásárhelyi Előre vadásztársaság adta el tavaly, 2015-ben egy magánszemélynek, Kulik Jenőnek.

Kuliknak erős lobbija lehet a városházán, mert a hódmezővásárhelyi közgyűlés fontosnak tartotta a batidai beruházást annyira, hogy a tulajdonosváltás után pár hónappal rögtön helyi építési szabályzatot módosított, és kiemelt intézményi besorolást kapott a vadászház. Ez azt jelenti, hogy számos építési korlátozás, például a legnagyobb építési magasság alól felmentést kapott a beruházó.

Félelem és rettegés a tanyavilágban

A titkolózó tulajdonostól és az elzárkózó biztonsági őrtől nem tudtunk első kézből való információkat gyűjteni. A környékbelieket kérdezgetve azonban számos pletykát gyűjtöttünk a különös építkezésről, például hogy több emelet mély pincerendszer vagy 320 négyzetméteres bortrezor épülne a kastély alagsorában.

Az építtető tulajdonos Kulik Jenő hódmezővásárhelyi ügyvéd, aki több szálon is kapcsolódik Lázár Jánoshoz. Kulik 1994-től volt tagja a helyi Fidesznek, a helyi fideszes belháborúban szembeszállt Rapcsákkal, és központi kérésre le kellett mondania az alpolgármesteri tisztségéről. Rapcsák halála után Lázárral kötött szövetséget, és a Fideszt támogató civil szervezet jelöltjeként lett helyi képviselő.

A két jogász, Kulik és Lázár kapcsolata mindmáig élőnek tűnik. Kulik egyéni ügyvédként 2014-ben és 2015-ben is több milliós értékben számlázott a Lázár vezette miniszterelnökségnek jogi tanácsadásért. Az építkezés látványa által inspirált kérdéseinkkel telefonon megkerestük Kulikot, aki azt mondta, hogy nem kíván az ügyben nyilatkozni. Amikor rákérdeztünk Lázár Jánoshoz fűződő kapcsolatára, a telefont is lecsapta.

Kapcsolódó cikkek

Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába

Lázár János befizetett kétmillió forintot, itt a pénztárbizonylat

Lázár János 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot

Kalapács alá került a Portik- és Lázár-közeli mutyiingatlan

Lázár, a földesúr, Semjén, a puritán – vizualizáltuk a képviselők vagyonnyilatkozatait

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

Vadászháza épült Semjénéknek Gánton

Lázár Jánosnak különös hírneve van Hódmezővásárhely környékén: a helyiekkel beszélgetve többször is felmerült hogy tartanak a nagyhatalmú politikustól, ezért nem szeretnének nyilatkozni róla. Forrásaink nem csupán a nevük elhallgatását kérték, de külön hangsúlyozták, hogy még véletelnül se jusson Lázár fülébe, hogy velünk szóba álltak. A batidai vadászkastély-építésről szóló Délmagyar-cikk szerzője is kapott egy kellemetlen telefont “fentről”: válaszul írt egy cikket a félelemről, megszólaltatva egy kulturális antropológust is.

A beruházással kapcsolatos kérdéseinkkel a Miniszterelnökséget is megkerestük, ahonnan maga Lázár János válaszolt írásban a kérdéseinkre. A válaszokat változtatás nélkül közöljük:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János tagja-e a Návay Kornél Vadásztársaságnak?

Igen, miként a korábbi években, jelenleg is tagja vagyok lakóhelyemen működő vadásztársaságnak.

Lázár Jánosnak, vagy valamelyik rokonának, illetve valamelyik általa tulajdonolt gazdasági társaságnak, netán a Návay Kornél vadásztársaságnak van-e köze a Hódmezővásárhelyen, Batidán épülő vadászkastélyhoz?

Legjobb tudomásom szerint nincs. Amennyiben jól gondolom, melyik beruházás iránt érdeklődsz, akkor csupán annyi közöm van hozzá, hogy a szomszédos, mintegy 45 hektáros területen erdőgazdálkodást folytatok. A beruházásról a szomszéd jogán van tudomásom: az építtető képviselője tavaly arról tájékoztatott, hogy a szomszédos területen egy üzleti célú létesítményt építenek, amely panzió, vendégház és lovas tanya lesz. A tájékoztatást tudomásul vettem, az ellen kifogást nem emeltem.

Milyen kapcsolatban áll Lázár János Kulik Jenővel?

Vegyes kapcsolatban. 2001-ben Dr. Kulik Jenőt részben miattam zárták ki a helyi Fideszből, majd a Fidesz vásárhelyi szervezetét fel is oszlatták. Ezt követően Kulik Jenő a Fidesz ellen és ellenem indult a 2002-es önkormányzati választásokon. Egyebekben az általam megismert legjobb képességű jogász. Több alkalommal kértem tőle jogi tanácsot, polgármesterként, államtitkárként és miniszterként is. Viszonyunkat ugyanakkor – a fent említett előzmények miatt – személyesnek semmiképpen nem nevezném, sokkal inkább korrekt szakmai kapcsolatnak.

Milyen rendszerességgel ad jogi tanácsot Kulik Jenő a Miniszterelnökségnek?

Örökségvédelmi jogi szakterületen rendszeresen kérem jogi tanácsait.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás