Felcsút travel club

Dubajban járt az OE-LEM, elvileg 10 napos házi karanténban vannak az utasok

Hiába a koronavírus: a NER kedvenc repülőgépe, a 17 milliárd forintos OE-LEM karácsonykor a Maldív-szigeteken, Valentin-nap környékén pedig Dubajban járt, és tegnap megint a Maldív-szigetekre ment. A jogszabályok szerint elvileg 10 napig házi karanténban kell maradniuk az utasoknak, miután visszaérkeztek Magyarországra, hiszen egyértelműnek tűnik, hogy pihenési céllal voltak a népszerű nyaralóhelyeken. Ha azonban igazolják, hogy üzleti úton voltak, akkor megússzák a karantént. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Legutóbb 2020 novemberében írtunk arról, hogy a NER kedvenc légijárműve, az OE-LEM lajstromjelű, 17 milliárd forintos magánrepülőgép merre járt az elmúlt hónapokban. Bár a koronavírus-járvány második hulláma miatt a Külügyminisztérium szeptember eleje óta nem ajánlja a külföldi utazást, az Orbán Viktor által is használt luxusrepülő Nizzába, Zürichbe, Bordeaux-ba, Rijekába és Velencébe is kiruccant ősszel.

A NER kedvenc magánrepülője Zürichben, Nizzában, Rijekában és Velencében is járt ősszel

A koronavírus-járvány második hulláma miatt szeptember 1. óta a Külügyminisztérium nem ajánlja a külföldre utazást, a hazatérő magyaroknak pedig karanténba kell vonulniuk. A hivatalos ajánlás és a szigorú intézkedések ellenére az Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és Szíjj László által is használt 17 milliárd forintos magánrepülőgép, az OE-LEM többször járt külföldön nyár vége óta.

Az OE-LEM azóta sem pihen: a járványveszély és a legtöbb országban emiatt bevezett szigorú szabályok dacára is többször járt külföldön. Novemberi cikkünk megjelenése idején Berlinben tartózkodott napok óta, és onnan december 7-én jött vissza Budapestre. Rövid pihenő után pedig indult tovább.

OE-LEM — A Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőgép 30 méter hosszú. A gép egy tankolással 11 ezer kilométert tud megtenni, a végsebessége óránként 950 kilométer. Fedélzetén 17 utas utazhat luxuskörülmények között. Bár osztrák lajstromjele van, mégis többnyire Budapesten tartózkodik, innen indul, ide érkezik. Tulajdonosai ismeretlenek, de utazott már rajta Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, és Szíjj László is.

Maldív-szigetek, Pula és Dubaj

Karácsony második napján, 2020. december 26-án az OE-LEM a Maldív-szigetekre ment, ami népszerű turistacélpont egész évben, de különösen ilyenkor, amikor nálunk tél van. Az Indiai-óceánon található szigetországban az átlaghőmérséklet 30 fok körüli, a víz 27 fokos, a strandok hófehér homokkal borítottak. Sokan töltik itt a karácsonyi ünnepeket és a szilvesztert – az OE-LEM is csak az újévben, 2021. január 3-án repült vissza Budapestre.

Egy strand a Maldív-szigeteken (fotó: Pixabay)

Alig két héttel később, január 14-én a magánrepülőgép a horvátországi Pula városába ment, ahonnan nagyjából fél óra múlva már indult is „haza” Ferihegyre. Ezután még aznap Marosvásárhelyre repült, majd vissza, két nappal később, január 16-án pedig ismét kiruccant kis időre Pulába. Január 17-én pedig megint megtett egy gyors Budapest-Marosvásárhely-Budapest kört.

Az OE-LEM útja Dubaiba 2021. február 10-én (forrás: Radarbox)

Február 10-én az Egyesült Arab Emírségek legismertebb és legnépesebb városába, Dubajba ment az OE-LEM: helyi idő szerint reggel 7 után indult Budapestről, és ottani idő szerint délután 3 előtt pár perccel érkezett az arab nagyvárosba, ahonnan február 14-én, Valentin-napon jött vissza Ferihegyre.

Két nappal később, február 16-án este ismét a Maldív-szigetekre repült, és jelenleg is ott tartózkodik.

Az OE-LEM útja a Maldív-szigetekre 2021. február 16-án (forrás: Radarbox)

Elvileg karanténban vannak az utasok

Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s országgyűlési képviselő januárban írásbeli kérdésben érdeklődött Kásler Miklós EMMI-minisztertől aziránt, hogy milyen járványügyi szabályok vonatkoznak a magánrepülővel külföldre, illetve az onnan hazautazókra. Bangóné konkrétan rákérdezett arra is, hogy karanténba kell-e vonulniuk az utasoknak.

A képviselőnek Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt: megírta, hogy a Magyarországra történő beutazást a 2020. évi CIV. törvény, valamint a 408/2020. (VIII. 30.) Kormányrendelet szabályozza, és az azokban meghatározott feltételek fennállása esetén minden személlyel szemben el kell rendelni a karantént.

A kormányrendelet szerint a magyar állampolgároknak külföldről való hazatérésük után 10 napig házi karanténban kell maradniuk – kivéve, ha igazolni tudják, hogy üzleti úton voltak. Egy ilyen népszerű turistacélpont meglátogatása, pláne ünnepnap környékén elég egyértelműen magánutazásnak tűnik, elvileg tehát most karanténban vannak az OE-LEM Dubajból hazaérkezett utasai.

Orbán Viktor meccsre utazott vele

2018 szeptemberében írtunk először az osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőgépről, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök utazott Bulgáriába a Videoton-Ludogorec BL-meccsre 2018. július 25-én.

2018 karácsonyán Szíjj Lászlóék repültek a magángépppel Dubaiba, 2019-ben pedig Mészáros Lőrincék mentek vele a Maldív-szigetekre.

Nyaranta az OE-LEM sűrűn jár a horvát tengerpartra, ahol gyakran „találkozik” a NER másik kedvenc járművével, a Szíjj László tulajdonában lévő Lady MRD luxusjachttal, amin 2020 nyarán kollégánk lefotózta Szijjártó Péter külügyminisztert.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök kilép az OE-LEM lajstromjelű magánrepülő ajtaján 2018. július 25-én (fotó: Németh Dániel)

Megosztás