Felcsút travel club

Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket

Két katonai járművet fényképezett le nemrég Hadházy Ákos Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, a képeket a Magyar Hang múlt heti száma közölte. A cikk megjelenése után sokan találgatták, kivel készül harcolni, vagy kitől fél a felcsúti nagyúr, és mi is kíváncsiak lettünk a járművekre. Mivel a Bicske határában, mindenkitől távol eső birtokon csak úgy a kerítésen át nem lehet benézni, ezért egy drón segítségével próbáltuk kideríteni, hogy magánhadsereg toborzására készülnek, vagy csak egy újabb drága luxushobbiról van szó a közpénzes munkákon meggazdagodott nagyvállalkozónál.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Mi az utóbbira tippeltünk, és nem tévedtünk nagyot, de nem bántuk meg, hogy odamentünk: a felvételek az egykori víz- gázszerelő vállalkozó elképesztő méretű vagyonáról és földesúri jólétről árulkodnak.

„Dr. Simicska körül egyre több lett a fegyveres őr, s lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia-alsón” – Bayer Zsolt, Népszabadság

A bicskei Erőmű-tavat, bár már akkor is magánkézben volt, néhány éve még a helyi horgászok is használhatták. A 170 hektáros birtokot aztán 2014-ben Mészáros Lőrinc szerezte meg, s olyan szerencsés volt, hogy nem sokkal ezután a bicskei testület megszüntette a telekadót a településen. A Magyar Hang cikke szerint a vétel óta eltelt pár év alatt 250 millió forintot spórolhatott ezzel a cégeivel évek óta közpénzes megbízások sorát elnyerő milliárdos.

Megnéztük közelebbről Mészáros Lőrinc bicskei harckocsijait – Drónvideó from atlatszo.hu on Vimeo.

Mészáros Lőrinc cégének, a Búzakalász 66 Kft-nek a bicskei birtokán tartott két katonai jellegű járműve közül az egyiket BRDM2-2 típusú kétéltű felderítőként/csapatszállítóként azonosították, a másik sem Hadházy Ákos, sem a mi felvételeinken nem azonosítható pontosan, mert le van takarva egy ponyvával.

Megkeresésünkre több, a katonai járművekhez értő szakértő is úgy fogalmazott, nem “komoly” harci járművekről van szó, hanem egy hozzávetőleg 2-6 millió forintért beszerezhető hobbi-kellékről. A BRDM-2-nek a forrásaink szerint erős motorja és páncélzata van, ami védelmet nyújthat a benne ülőknek fegyveres támadás esetén, de leginkább csak olyasminek tekinthető, mint egy bármilyen terepen haladni képes terepjáró.

Forrásaink szerint több gyűjtő is tart ilyen járművet az otthonában Magyarországon, és elképzelhető, hogy vannak, akik például vadászatra is használják. Információink szerint ilyen eszközei az 1980-as évek végéig voltak a magyar hadseregnek. A korábban harcászatban használt, civileknek eladásra kínált eszközöket vagy már eladás előtt, vagy eladás után ártalmatlanítják.

A BRDM-ről („Boyevaya Razvedyvatelnaya Dozornaya Mashina”, könnyű úszó-felderítő páncélozott jármű) a Totalcar magazin egyszer azt írta, hogy egy példányt Szentpéterváron „a világ legbiztonságosabb taxijaként” használtak.

Szerettük volna megtudni, hogy Bicskén esetleg mások is tartanak-e ilyen járműveket, de a helyi jegyzőtől azt a választ kaptuk hogy „jogszabály alapján nem kell ilyen eszközökről nyilvántartást vezetni”. A Közlekedési Hatóságnál arra kérdeztünk rá, hogy lehet-e ilyen járművekkel a közutakat használni, s hogy ehhez szükséges-e engedély, de kérdéseinkre mostanáig nem kaptunk választ.

A Honvédelmi Minisztériumtól egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy a Bicskén tartott járműveket regisztrálták-e valahol, s hogy kinek tulajdonában vannak, s hogy hány ilyen vagy hasonló katonai jármű lehet ma magánszemélyek, cégek tulajdonában Magyarországon. Sajnos a tárcától sem kaptunk választ.

Válaszok hiányában még azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy Mészáros Lőrinc ezzel a kétéltű járművel folytatja majd a hajókázást a bicskei tavon, miután a jólmenő vállalkozókból és állami hivatalnokokból álló baráti köre által is használt, 3 szintes, a Földközi-tengert járó luxusjacht nemrégiben eladósorba került.

Hatmilliárd forintért árulják a Lady MRD luxusjachtot, amin Mészárosék járták az Adriát

Most 16,9 millió euróért, azaz nagyjából hatmilliárd forintért megvásárolható a máltai bejegyzésű Lady Mrd, amin Orbán Viktor kedvenc milliárdosán kívül a NER egy másik fontos üzletembere, Szíjj László, és Homolya Róbert MÁV-elnök is utazott már. A Földközi-tengert járó, 3 szintes privát luxusjachtot másfél hónapja árulják.

Szöveg: Horn Gabriella — Videó: Németh Dániel

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás