kevesebb adria

Írásbeli kérdésre is titkolják Orbán miniszterei, hogy vendégeskedtek-e Szíjj László luxusjachtján

Utaztak-e az OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőn és a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjachton, és fizettek-e ezekért a szolgáltatásokért? Ezt kérdezte Szél Bernadett írásban az Orbán-kormány minisztereitől. A független országgyűlési képviselő afelől is érdeklődött, hogy mit gondolnak a megkérdezettek arról, hogy kormánytagok rendszeresen fogadnak el nagy értékű ajándékokat a milliárdos közbeszerzések nyerteseitől. A képviselő által kapott válaszok egy szóban így foglalhatók össze: „magánügy”.

A sajtószabadság tőled is függ, nem csak a hatalomtól – mutatjuk mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Szél Bernadett Facebook-bejegyzésben tette közzé a kérdéseire kapott teljes választ:

„A kormánytagok minden hivatalos útja nyilvános, a Kormány ezekről rendszeresen tájékoztatást ad. Ami a magánprogramokat illeti, ahogyan más közéleti szereplőket is, úgy a Kormány tagjait is megilleti a magánélet védelme. Tájékoztatom egyúttal, hogy a Kormány nem vezet nyilvántartást a kormánytagok és kormánytisztviselők magánprogramjairól és nyaralásairól, azok részleteiről, beleértve az utazás módját.”

A független képviselő által a minisztereknek egyenként feltett írásbeli kérdések a parlament weboldalán is megtekinthetők, ezen a linken például a Rogán Antalnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének küldött kérdés olvasható. A választ erre Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára küldte Szél Bernadettnek:

„Tisztelt Képviselő Asszony!
Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. §-ában foglaltak szerint a Rogán Antal
miniszterhez benyújtott, Dr. Szél Bernadett (független) országgyűlési képviselő „Utazott-e az OELEM lajstromjelű luxus magánrepülőgépen, illetve a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjachton, és fizetett-e ezekért a szolgáltatásokért? Mi a véleménye arról, hogy egyes kormánytagok rendszeresen fogadnak el kormányközeli nagyvállalkozóktól nagy értékű ajándékokat?” című, K/12159. számú írásbeli kérdésére – a miniszter megbízásából – az alábbi választ adom.

A kormánytagok minden hivatalos útja nyilvános, a Kormány ezekről rendszeresen tájékoztatást ad. Ami a magánprogramokat illeti, ahogyan más közéleti szereplőket is, úgy a Kormány tagjait is megilleti a magánélet védelme. Tájékoztatom egyúttal, hogy a Kormány nem vezet nyilvántartást a kormánytagok és kormánytisztviselők magánprogramjairól és nyaralásairól, azok részleteiről, beleértve az utazás módját.

Tisztelettel:
Dömötör Csaba”

Szijjártó Péter külügyminiszter államtitkára pedig Szél Bernadettnek arra a kérdésére, hogy ki és miből fizette a külügyminiszter adriai luxusutazását, azt válaszolta:

„A külügyminiszter mindig – így a szabadsága alatt is — minden törvényt betartott és betart. A miniszter családjának nyaralása semmilyen módon nem érintett közpénzt, az teljes mértékben a magánélet része, a magánélet védelme pedig mindenkit megillet.”

Szél Bernadett így kommentálta a kapott válaszokat:

„Értem én, hogy kínos a kormánynak a lebukás, és mint mindig, a kínos kérdésekre az egyetlen válaszuk, hogy gyáván a „magánélet” mögé bújnak. Ahogy Mészáros ügyei „üzleti ügyek”, amikkel a miniszterelnök nem foglalkozik, úgy a kormánytagok ingyen-nyaraltatása is „magánügy”. Hát nem. Nem magánügy, hanem közügy az, hogy közpénzen vagyonosodó oligarchák ingyen charter-járatokkal honorálják a kormányzati megbízásokat!”

A képviselő bejelentette, hogy egy jelenleg már társadalmi egyeztetésen lévő törvényjavaslatot készül benyújtani, hogy elmagyarázza a kormánynak, hogy a korrupció nem magánügy, hanem közügy.

Korábban az Átlátszó is szerette volna megismerni a miniszterelnök véleményét Szijjártó Péter jachtos nyaralásáról, ezért augusztus 21-én közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Miniszterelnökségnek a KiMitTud közadatigénylő oldalon keresztül. Többek között azt szerettük volna megtudni Orbán Viktortól, hogy szerinte elfogadható-e az, ha Szijjártó miniszter úr ajándék utazáson vett részt.

Megkérdeztük azt is, hogy a miniszterelnök járt-e idén nyáron, vagy korábban a Lady Mrd vagy az Artemy nevű hajókon, s ha igen, akkor milyen feltételekkel, milyen bérleti díjért használhatta ezeket a jachtokat.

Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a miniszterelnök szerint mekkora értékű ajándék elfogadása megengedhető a kormányában dolgozó miniszterek számára. A kérdéseinkre mostanáig nem érkezett válasz a Miniszterelnökségtől.

Nyáron féltucatszor találkoztak az Adrián a NER luxusjárművei, mutatjuk az útvonalakat

A kijárási korlátozások feloldása után az osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű privát jet idén nyáron is Budapest és a tengerpart között ingázott, ahol a 7 milliárd forint értékű, Máltán bejegyzett, Lady MRD nevű hajóval többször jártak ugyanakkor ugyanott – ahogyan tavaly és tavalyelőtt is.

Horn Gabriella

Címlapfotó: Németh Dániel

Támogatási kampány – fektess be a demokráciába, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás