Felcsút travel club

Dubaj után Zürichbe repült a nemzeti tőkésosztály különrepülőgépe: ma Szíjj Lászlót vitte üzleti útra

Bár a koronavírus-járvány nagyon erős harmadik hulláma miatt Orbán Viktor március elején nyilvánosan megkérte a honfitársait, hogy ne utazzanak egzotikus helyekre, ez nem mindenkit tart vissza. A NER kedvenc repülőgépeként elhíresült OE-LEM a miniszterelnök bejelentése után az általa konkrétan megnevezett Dubajba repült, majd onnan hazatérve Zürichbe ment. A svájci nagyváros repülőterén olvasónk lefotózta a gép maszkot viselő utasait, akiknek egyike nagyon hasonlít Szíjj László kormányközeli oligarchára. Szíjj sajtófőnöke megerősítette, hogy valóban ő utazott az OE-LEM fedélzetén Svájcba, üzleti célból”.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Orbán Viktor miniszterelnök 2021. március 5-én a szokásos Kossuth rádiós interjújában a riporter utazási szigorításokkal kapcsolatos kérdésére az alábbiakat válaszolta:

Az utazásoknál az a helyzet, hogy egyelőre Európában fönntartjuk a mostani rendet, egyébként szigorú rendben vagyunk. Itt inkább azzal van most a baj, hogy érkeznek mutánsok Magyarországra, vagy hurcolnak be mutánsokat Magyarországra exkluzív vagy ilyen különleges üdülőhelyekről hazatérő honfitársaink: Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj, pedig ott a legátoltottabbak az emberek talán. Mégis most arra kérek mindenkit, hogy ezeket a veszélyes helyekre tervezett luxusvakációkat halasszák el. Nem azért, mert irigyeljük tőlük az ilyesmit, hiszen ha van pénzük, akkor tegyék, hanem arról van szó, hogy hazahozhatnak olyan vírusokat, amelyek eddig is ismeretlen mutánsok, és itt bajba sodorhatnak másokat; nem magukat, hanem másokat. Ez több esetben megtörtént már, tehát itt erőteljesen arra kérek mindenkit, hogy halasszák el ezeket az utazási terveiket.”

Elég egyértelműnek tűnt, hogy Orbán azért emelte ki ezeket a luxusutakat, mert az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép  amivel ő maga is utazott már Bulgáriába focimeccsre, továbbá a NER erős embereinek számító Mészáros Lőrinc és Szíjj László is sokszor használta már a járvány ellenére is gyakran ment külföldre az elmúlt hónapokban.

2020 őszén Zürichben, Nizzában, Bordeaux-ban, Rijekában és Velencében járt, aztán jöttek az egzotikusabb utak: karácsonykor a Maldív-szigetek, majd 2021 januárjában Pula (Horvátország) és Marosvásárhely, februárban pedig Dubaj és megint a Maldív-szigetek.

Dubajban járt az OE-LEM, elvileg 10 napos házi karanténban vannak az utasok

Hiába a koronavírus: a NER kedvenc repülőgépe, a 17 milliárd forintos OE-LEM karácsonykor a Maldív-szigeteken, Valentin-nap környékén pedig Dubajban járt és tegnap megint a Maldív-szigetekre ment. A jogszabályok szerint elvileg 10 napig házi karanténban kell maradniuk az utasoknak, miután visszaérkeztek Magyarországra, hiszen egyértelműnek tűnik, hogy pihenési céllal voltak a népszerű nyaralóhelyeken.

Március elején még Orbán Viktor rádióinterjúja előtt a legnépszerűbb repülőgépfigyelő oldalakról letiltották az OE-LEM láthatóságát, majd a miniszterelnök egyértelmű felhívása ellenére a NER-kedvenc magángépe március 12-én Dubajba repült. Ez sem maradt titokban, a letiltás ugyanis nem jelenti azt, hogy eltűnik a repülő, csupán nem mutatják az útvonalait azok a trackeroldalak, amelyeket felszólítottak erre.

Vannak azonban olyan oldalak, ahol nem lehet ilyet kérni, például az ADSB-Exchange, amelynek önkéntesei gyűjtik a repülőgépek transzponderei által leadott adatokat (lajstromjel, pozíció, sebesség, magasság), amelyekből kirajzolódik a gépek útvonala.

Dubajból március 16-án tért vissza Budapestre az OE-LEM, amelyet Hadházy Ákos országgyűlési képviselő és számos újságíró várt a ferihegyi repülőtéren. A Hvg.hu munkatársainak sikerült videót készítenie a repülőből kiszálló utasokról, akik bár maszkot viseltek nagyon hasonlítottak Mészáros Lőrincre és annak állítólagos barátnőjére, Várkonyi Andrea tévés műsorvezetőre. Hadházy Ákos információi szerint ifj. Mészáros Lőrinc és egy másik nő is Dubajban volt velük, azonban ők nem jöttek még haza.

Szíjj László ma üzleti útra ment Zürichbe

Alig fél nappal a Dubajból hazaérkezés után, március 17-én délelőtt 10-kor az OE-LEM újra felszállt Ferihegyen: ezúttal Budapestről Zürichbe ment.

Az OE-LEM útja 2021. március 17-én Budapestről Zürichbe

Olvasónknak sikerült lefotóznia a zürichi repülőtéren a gépet, és annak utasait is, akik közül a kék maszkot viselő férfi a NER egyik legerősebb üzletembere, Szíjj László.

Az állami megrendelésekből meggazdagodott oligarcha már többször is utazott az OE-LEM fedélzetén, tavaly pedig munkatársunk lefotózta a luxusjachtján Szijjártó Péter külügyminisztert.

Az OE-LEM a zürichi repülőtéren 2021. március 17-én (fotó: Olvasónk)

Az OE-LEM utasai a zürichi repülőtéren 2021. március 17-én (fotó: Olvasónk)

Az OE-LEM utasai a zürichi repülőtéren 2021. március 17-én. (fotó: Olvasónk)

Megkerestük Szíjj Lászlót a Duna Aszfalt Kft. sajtóosztályán keresztül és kértük, erősítse meg, hogy ő utazott március 17-én az OE-LEM fedélzetén Zürichbe. Tájékoztatást kértünk továbbá arról, hogy miért repült a svájci nagyvárosba. A cég sajtófőnöke egy mondattal válaszolt:

„Szíjj László Úr üzleti célból utazott ma Svájcba.”

A fotókon jól látszik a Szíjjékre váró autó rendszáma is, és mivel szerencsére Zürichben nyilvános a rendszám-nyilvántartás, kiderült, hogy a gépkocsi egy luxuslimuzin-szolgálat, a Stucki Luxury Limousine Service tulajdona. A cég honlapján szerepel is a flotta tagjaként a ZH666311 rendszámú autó, ami egy Mercedes-Benz S-osztály Maybach S 500 4Matic típusú jármű.

A Szíjjékre váró autó a zürichi rendszámnyilvántartásban

A Szíjjékre váró autó a limuzincég honlapján

Az biztos, hogy sem a magánrepülőgépes út, sem a luxuslimuzinos szolgáltatás nem viseli meg anyagilag Szíjj Lászlót: tavaly nyári összesítésünk szerint ugyanis az üzletember fő cége, az állami megrendelésekben bővelkedő Duna Aszfalt Kft. csak 2017 óta 7 milliárd forint nyereséget termelt.

Az elmúlt három évben több százmilliárd forintnyi uniós forrást használt, és 7 luxusjachtnyi profitot termelt Szíjj László építőipari cége

A magyar külügyminisztert jachtoztató kormányközeli nagyvállalkozó Duna Aszfalt Kft-je 2017 óta egyedül vagy konzorciumban összesen 1 ezer 52 milliárd (1052.000.000.000) forint értékű közpénzes megbízást kapott a magyar államtól, és eközben 7 Lady MRD-nyi, azaz hétmilliárd forintos luxusjachtnyi nyereséget termelt. A cég által elnyert megbízások 43,5 százalékát európai uniós támogatásokból finanszírozták.

Erdélyi Katalin

Fotók: Olvasónk

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás