nemzeti tőkésosztály

Újabb föld kerül Lázár János birtokába a batidai vadászkastélynál, 23 hektárra kötött szerződést

57 millió forintért venne földet Lázár János közvetlenül a részben már tulajdonában álló batidai vadászkastély mellett egy nemrég kifüggesztett földvásárlási hirdetmény szerint. A fideszes politikus ehhez a Takarékbank Zrt.-től kérne kölcsön 45,8 millió forintot, ami a vételár 90 százaléka. A vásárlással a vadászház körüli területek többsége a Lázár-család kezébe kerül. Az eladó gyermekeinek – áfacsalás miatt hírhedtté vált – cégével korábban már üzletelt a Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat, de a szálak egészen Portik Tamásig vezetnek.  

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Jó napot! Lázár János földet vásárol” – így kezdődik a levél, ami pár napja landolt szerkesztőségünk postafiókjában. Majd úgy folytatódik, hogy: úgy néz ki, hogy az utolsó földet is megvásárolja, ami a vadászház körül még nem az ő vagy családtagja tulajdonában van. Az ellopott kastélyút melletti terület eddig Holman János tulajdonában volt. Az ő gyerekeiről már írtak”.

Olvasónk egy linket is csatolt, ahol szerinte a földvásárlási hirdetmény olvasható. Megnéztük, hogy így van-e, és valóban. A szerződés szövege szerint Lázár János egykori kancelláriaminiszter, a ménesbirtok és a tramtrain kormánybiztosa Hódmezővásárhely külterületén, a batidai vadászház mellett 22,9 hektár, 670,43 aranykorona értékű területet készül megvenni.

Részlet a földvásárlási hirdetményből.

A dokumentum szerint Lázár János a Hódmezővásárhely Külterület 01648/17-es helyrajzi számú területet venné meg 57,2 millió forintért. Ehhez 10 százalék önerőt fizetne a politikus  ez 11,4 millió forintot jelent. A maradék 90 százalékot, vagyis 45,8 millió forintot a Takarékbank Zrt. finanszírozná.

A Takarékbank Zrt. a NER új bankja. 2020-ban jött létre, tagjai a Corvinus Zrt., a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoportot irányító MTB Zrt.. A gigantikus cégcsoportról a Forbes írt tavaly. Cikkük szerint Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB eddig közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek – utóbbi kettőben Mészáros Lőrinc is érdekelt.

Lázár János 2020-as vagyonnyilatkozata szerint a fideszes képviselő 40 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek, 12 millió forint készpénze volt és 22,92 százalékban tulajdonosa a batidai vadászkastélyt építő vállalkozásnak. Emellett 2,6 millió forintot kap képviselőként és kormánybiztosként, illetve 10 milliót eseti kifizetésként föld- és ingatlanbérletei, valamint az azokra kapott támogatásokra.

Érdeklődtünk a politikusnál, milyen célra szeretné megvenni a földet, esetleg terveznek-e bővítést, fejlesztést a vadászkastélynál. Gobl Vilmos, Lázár János sajtósa az Átlátszó érdeklődésére elmondta, a területen gazdálkodni akar a képviselő.

Mint fogalmazott, nyolcadik generációs agrár családban él, először növénytermesztéssel, később állattenyésztéssel akar foglalkozni.

Gobl Vilmos hangsúlyozta, a vadászházat abba az irányba nem lehet bővíteni, a terület ugyanis termőföld. Hozzátette, a többi földterületen hamarosan lejárnak a bérleti szerződések, Lázár János azokon is gazdálkodni fog.

Lázár János édesapja, nagybátyja, unokatestvére a földárverések nyertesei között Csongrádban – itt a legújabb Ángyán-jelentés

Lázár János édesapja, nagybátyja, unokatestvére és annak felesége: a család így együtt több mint 500 hektárt, a megyében dobra vert állami földek 4,3 százalékát vihette. A nagy nyertesek között van még Besenczy Zoltán, Szarvas volt fideszes alpolgármestere és fia, illetve más helyi érdekű oligarchák.

Kastélyt körbeölelő birtokok

A batidai vadászkastélyról 2016-ban írtunk először. Akkori cikkünkben bemutattuk, hogy a Lázár János részvételével működő vadásztársaság húsz évre szerzett vadászati jogot Csongrád megye legnagyobb vadászterületén. Eközben a Hódmezővásárhelyhez tartozó Batidán hatalmas vadászkastélyt épít egy Lázárhoz több szálon kapcsolódó, titkolózó jogász, Kulik Jenő.

A nagyberuházás kedvéért az önkormányzat módosította a helyi építési szabályzatot is. A helyiek akkor volt polgármesterükkel, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is összefüggésbe hozták a nagyszabású projektet, Lázár János viszont az Átlátszó megkeresésére azt nyilatkozta, a beruházásról csak a szomszéd jogán van tudomása, abban személyesen nem érintett. A területre a Grosswiese Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság építkezett.

Óriásdaruval építik a Lázár-közeli jogász vadászkastélyát a hódmezővásárhelyi tanyavilágban

A Lázár János részvételével működő vadásztársaság húsz évre szerzett vadászati jogot Csongrád megye legnagyobb vadászterületén. Eközben a Hódmezővásárhelyhez tartozó Batidán hatalmas vadászkastélyt épít egy Lázárhoz több szálon kapcsolódó, titkolózó jogász. A levegőből is jól látható nagyberuházás kedvéért az önkormányzat módosította a helyi építési szabályozást, az építkezést biztonsági szolgálattal őrzik.

2017-ben a magyarnarancs.hu arról számolt be, hogy vadászkastély egy olyan 3054 négyzetméteres területen fekszik, amit teljes egészében Lázár János édesanyjának 1,8 hektáros földje vesz körbe. A miniszter édesanyjához ugyanabban az évben került a föld, amikor Kulik Jenő megvette a vadászkastély területét. Az épületek környezetében további két olyan földrészlet van, amely Lázár édesanyjáé: ezek 2015-ben és 2016-ban kerültek a nevére. Lázár Jánosnak is van olyan földbirtoka, amely majdnem szomszédos a kastéllyal, mi több, a két fia nevén is van ott egy földrészlet. Ezek összesen 40,45 hektárt tesznek ki.

2018-ban a 24.hu vette észre, hogy a társaság főtulajdonosa, Kulik Jenő ügyvéd megvált a Grosswiese Zrt. részvényeinek többségétől. A cégbíróságon fellelhető iratok alapján a jogász – aki több szálon kötődik Lázárhoz – tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent, így a cégnyilvánosságról szóló törvény értelmében törölték a cégadatok közül mint részvényest. Ugyanazon év áprilisában Lázár János 8 százalékos tulajdonrészt szerzett a Grosswiese Zrt.-ben.

És nem csak ő lett akkor tulajdonos. Megírtuk, hogy 48 millió forintot ivott és evett el a hódmezővásárhelyi önkormányzat 1 év 4 hónap alatt annál a vállalkozónál, aki részben tulajdonos a Lázár János földjeinél épült vadászkastélyban. Ő Bónus István. Az elektronikus bírósági iratok szerint 2020 áprilisa után nem volt változás a cégben, nem lett új tagja a vállalkozásnak.

Tízmilliókat költött a vásárhelyi önkormányzat a batidai kastély egyik tulajdonosánál

48 millió forintot ivott és evett el a hódmezővásárhelyi önkormányzat 1 év 4 hónap alatt annál a vállalkozónál, aki részben tulajdonos a Lázár János földjeinél épült vadászkastélyban. Ez a város által a napokban közzétett reprezentációs számlákból derült ki.

A vadászház 2019-ben is adott témát: ekkor derült ki, hogy a korábban az önkormányzat által közpénzből épített utat a tulajdonosok lekerítették, vagyis az dőközben Lázár János résztulajdonába került vadászkastély felé vezető út elvesztette közút jellegét. A politikus akkor azt mondta, semmiről sem tud. A kastélyt építtető cégnek – amelyben már Lázár is tulajdonos volt – a fideszes képviselők felajánlották, hogy megveheti az utat. Ebből végül semmi sem lett.

Viszont bérletidíj-fizetésre kötelezték a tulajdonost. Ez pedig nem tetszik a helyi Fidesznek: Benkő Zsolt képviselő 2021 márciusában a Délmagyarországnak arról beszélt, hogy az önkormányzat 2019 elejéig nem is tudta, hogy az út a város tulajdonában van. Addig egy fillért nem költöttek rá. Valamint azt is szóvá tette, hogy ebből az útból politikát csinált a városvezetés, hogy Lázár Jánost piszkálják.

Az útért az országgyűlési képviselő bérleti díjat fizet, évi 2,7 millió forintot.

Ez annak a tükrében is érdekes kijelentés, hogy Benkő Lázár János polgármestersége idején is képviselő volt, és akkor is, amikor a vadászkastély építése elkezdődött.

Újabb földterülettel bővül a Lázár-család birtoka Batidán from atlatszo.hu on Vimeo.

Árulkodik az online kifüggesztés

A földtörvény alapján minden földvásárlást ki kell függeszteni, ezt a koronavírus miatt az interneten teszik meg. Ez buktatta le nemrég Rogán Antal feleségének, Rogán Barbarának és családjának tervezett földvásárlását is.

Rongán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének csupán a vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy újraházasodott. Arról pedig, hogy felesége (lánykori nevén Obrusánszki Barbara), annak szülei és két további társuk még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 + 149 hektár földbirtok adásvételére, a földekről szóló adásvételi szerződés árulkodott.

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi.

Valószínűleg könnyen elsikkadt volna a Borsod megye nyugati csücskében található, mindössze ezer fős Tardona önkormányzata által közzétett hirdetmény, ha a kifüggesztés hagyományos módon, nem pedig online történik. Így viszont az internetes keresők azonnal feldobták a névegyezést, a találat pedig hamar megjelent a sajtóban.

A vevők vélhetően a nagy nyilvánosság hatására végül elálltak az adás-vételtől, pedig Rogán Barbaráéknak közel 100 millió forint bevételük is lehetett volna évente a földekből, akkor is, ha nem művelik meg. Rogán Antal az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, a felesége nem kapott állami banktól hitelt, semmilyen föld nem került a tulajdonába és nem is tervezi, hogy földbirtokos lesz.

Szép csendben folynak a milliók

Tavaly a 24.hu írta meg, hogy beindult Lázár Jánosék kastélybiznisze, egy Mercedest is beszereztek. A cikk szerint jelentős bevétellel zárta 2019-et a Lázár János résztulajdonában álló Grosswiese Zrt., amely a batidai vadászkastélyt birtokolja.

Az ingatlan-bérbeadással foglalkozó társaság közel 60 millió forint bevételt ért el 2019-ben, az adózott eredmény, vagyis a nyereség 33,5 millió forint volt. Ez a 2018-as nyereség tizenháromszorosa.

A Délmagyarnak korábban Kulik Jenő azt mondta, a Nagyréti Vendégháznak elnevezett létesítményt ezer euróért (nagyjából 360370 ezer forintért) lehet kibérelni. Ebből kiindulva a 60 millió forintos bevételből arra lehet következtetni, hogy körülbelül a tavalyi év felében bérbe volt adva a vadászkastély, ha más tevékenységből nem folyt be pénz” – írta a portál.

A Grosswiese Zrt. tulajdonosai a beszámoló szerint osztalékot nem vettek fel, a nyereséget eredménytartalékba helyezték. A 24.hu szerint az impozáns épületet üzemetető cég a Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása alapján 2019-ben egy járművet is lízingelni kezdett, ami az alvázszám-azonosító szolgáltatók adatai szerint nem más, mint egy Mercedes-Benz X-osztályos terepjáró, melynek alapára 10 millió forint körül van.

A Lázár-földek közepén épült vadászkastély.

 

Negyedmilliárdos kárt okoztak

Lázár János és a Grosswiese Zrt. gyarapodása mellett érdemes egy pillantást vetni az eladó személyére is. A tulajdoni lap alapján id. Holman Jánostól (1929) 2013-ban örökölte meg a földet ifj. Holman János (1955). Az ő gyerekeiről, Holman Jánosról (1977) és Holman Endréről (1978) korábban írt már az Átlátszó  éppen Lázár János kapcsán.

Az ő cégükkel, a Generál Média Kft.-vel üzletelt ugyanis 2007-ben a Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat. A cég internetes hirdetésekért vett meg Lázár javaslatára egy csaknem négyezer négyzetméteres belvárosi ingatlant a rajta lévő iskolaépülettel. A sokat vitatott szerződés értelmében a Generál Média a vételárnak megfelelő 48,28 millió forintot öt év alatt elhelyezett 600 millió darab hirdetési csíkkal és némi ingatlanfelújítással törleszthetette. Később a területet többször is megpróbálták elárverezni.

Kalapács alá került a Portik- és Lázár-közeli mutyiingatlan

Harmadjára hirdette meg a minap a felszámoló azt a hódmezővásárhelyi ingatlant, amit az akkor Lázár János (Fidesz) jelenlegi kancelláriaminiszter által vezetett várostól – Lázár előterjesztésére – vásárolt meg 2007-ben internetes hirdetésekért a papíron a költségvetési csalással gyanúsított Holman-fivérek, ténylegesen állítólag Portik Tamás érdekeltségében álló Generál Média Kft.

Amit akkor a cégről tudni lehetett: Holman Endre és Holman János médiabirodalma a pornótartalmakat is közlő Mellesleg.hu-val indított a kétezres évek elején, majd csevegőfórumokat, női közösségi oldalakat indítottak. A 2002-ben alakult Generál Média legnagyobb fogása azonban a MyVip közösségi portál fejlesztése és működtetése volt.

A Fővárosi Főügyészség 2015 nyarán emelt vádat adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt H. Endrével és testvérével, H. Jánossal, valamint hét további társukkal szemben. A vádiratot idézve az Origo akkor azt írta, hogy H. Endre I. rendű és H. János II. rendű vádlottak 2009. évben elhatározták, hogy a tulajdonukban lévő két főleg médiareklámokkal, valamint internetes oldalak üzemeltetésével foglalkozó gazdasági társaság tevékenysége után fizetendő általános forgalmi adót fiktív számlák felhasználásával jogosulatlanul csökkentik”.

A két férfi 2009 és 2011 között összesen több mint 1,3 millárd forint összegű fiktív számlát fogadott be két cégtől és ezzel mintegy 260 millió forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

Az ügyészség ugyan nem nevezte meg a vádlottakat, de az adatok egyezéséből adta magát, hogy a hódmezővásárhelyi testvérpárról, Holman Jánosról és Holman Endréről van szó mutatott rá a lap. Holmanék 2012-ben kezdeményeztek felszámolást a Generál Média Kft. ellen.

Portik Tamásig értek a szálak

A Holman fivéreket azonban nem csak Lázárral, de Portik Tamással is kapcsolatba hozták.

2013-ban az M1 Híradó birtokába kerültek azok a 2010-es rendőrségi dokumentumok, amelyek szerint Kósa Lajos elleni lejárató kampány mögött Portik Tamás állhat. Egy hónappal ugyanis a 2010-es országgyűlési képviselő-választások előtt felkerült az internetre egy videofelvétel, amin egy férfi vesztegetéssel vádolta meg Kósa Lajost. (A felvételen szereplő férfi később azt mondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal kényszerítette a szöveg felolvasására.)

A fideszes politikust rágalmazó videó azután került fel az internetre, hogy 2008-ban Portik Tamás találkozott Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatójával, akinek felajánlotta, hogy terhelő adatokat szerez vagy kreál közéleti szereplőkről.

A vizsgálatok alapján a felvétel az V. kerületi Galamb utca 4-es számú ház egyik lakásában készülhetett a lakást pedig korábban székhelynek Portik Tamás fiának cége, a Galamb 4 Kft. bérelte, amelynek fő tevékenysége abban az időben videofelvételek készítése volt. Sajtóértesülések szerint a cégnek Portik Tamás, amíg szabadlábon volt, több megrendelést is adott. A Galamb 4 Kft.-ben (később Centrum Hungary Kft.) pedig tulajdonos volt Holman Endre és a Generál Média Kft. is.

Minderre akkor derült fény, amikor a nyomozók költségvetési csalás miatt házkutatást tartottak a lakásban és lefoglalták a szervereket. Ezek egyikén bukkantak rá ugyanis a lejárató videó muszter-verziójára, ami alapján megállapították, hogy a felvétel ott, a lakás egyik szobájában készült.

Ennél a nagyságrendű pénznél nincsenek pártszínek – Portik Tamás ingatlanokról, olajos alvilágról, politikai kapcsolatokról

Golyófogónak mondja magukat, a kilencvenes évek éjszakai életének ismert alakjait Portik Tamás az Átlátszónak adott interjújában. Üzleteik hasznát 70-80 százalékban a politika fölözte le – mondta.

Katus Eszter – Segesvári Csaba

Nyitókép: Lázár János egy megbeszélésen. Forrás: Lázár János hivatalos Facebook oldala. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás