Felcsút travel club

Nyáron féltucatszor találkoztak az Adrián a NER luxusjárművei, mutatjuk az útvonalakat

A kijárási korlátozások feloldása után az osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű privát jet idén nyáron is Budapest és a tengerpart között ingázott, ahol a 7 milliárd forint értékű, Máltán bejegyzett, Lady MRD nevű hajóval többször jártak ugyanakkor ugyanott – ahogyan tavaly és tavalyelőtt is. Az előző két évhez hasonlóan idén is megnéztük, hogy a NER prominensei által kultivált két luxusjármű, a Bombardier Global 6000-es magánrepülőgép és a Benetti Crystal luxusjacht merre jártak a nyár folyamán. Mutatjuk az útvonalakat.

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

OE-LEM: sok Adria és egyéb nyaralóhelyek

Az archív repülési adatok szerint a magánrepülőgép május végétől június végéig Bécsben parkolt, utána viszont szemmel láthatóan beindult az üdülési szezon.

Június 25-én az OE-LEM kiment néhány órára a ferde toronyról híres olaszországi Pisa-ba, másnap, június 26-án pedig következett Rijeka (Fiume), ahol szezonon kívül a Lady Mrd szokott horgonyozni.

Júliusban és augusztusban aztán a NER-kedvenc magánrepülő a korábbi évekhez hasonlóan többnyire Horvátország és Budapest között ingázott. Járt 5 alkalommal Brac, szintén 5 alkalommal Zadar, és 3-3 alkalommal Split, valamint Dubrovnik repülőterén. Mindig csak nagyon rövid ideig (általában fél és másfél óra között) tartózkodott a horvát városokban, ami pont arra elég, hogy odavigyen vagy hazahozzon valaki(ke)t.

A közismert horvát üdülőhelyek mellett 2018-hoz és 2019-hez hasonlóan az OE-LEM járt Larnaca (Ciprus), Malaga (Spanyolország), Bordeaux és Nizza (Franciaország), Tivat (Montenegro) és Zürich (Svájc) repülőterén is.

A legutolsó nyári útja augusztus 27-én volt: ekkor reggel 7 óra után kiment Brac szigetére, az egyórás út után közel 30 percet állt ott, majd 10 óra előtt nem sokkal már le is szállt Budapesten.

Lady Mrd: rengeteg Adria és egy kis Montenegró

Június 27-én, egy nappal azután, hogy ott járt az OE-LEM, a Lady Mrd elindult Rijeka kikötőjéből, és egész nyáron különböző nyaralóhelyek között hajókázott. Többször horgonyzott le olyan közismert városokban, mint Dubrovnik, Split, Trogir és Zadar, de járt Hvar, Ugljan és Vis szigetén, és kisebb kikötőkben is.

A horvátországi utazgatások közben a luxusjacht többször átruccant a szomszédos Montenegróba is, ahol Kotorban és Tivatban kötött ki napokra. Kotor az óvárosáról híres, Tivatban pedig egy exkluzív jachtkikötő várja a szupergazdagokat.

Augusztus végén is Tivatban töltött két napot a Lady Mrd, majd Dubrovnikba ment, onnan pedig Rijekába. Ott szokás szerint jelenleg is a kikötői webkamera alatt parkol, itt lehet látni.

Made with Flourish

Utazással töltött idő

Találkozások híres horvát üdülővárosokban

2018-hoz és 2019-hez hasonlóan a Lady Mrd és az OE-LEM útjai idén nyáron is sok egyezést mutatnak: a magánrepülő többször ment éppen akkor pont oda, ahol a luxusjacht tartózkodott.

Ahogy fentebb írtuk, rögtön a szezon elején Rijekába ment az OE-LEM, ahol akkor már régóta parkolt a Lady Mrd, és csak a repülő érkezése utáni napon hagyta el a kikötőt.

Július elején a luxusgép Budapestről a montenegrói Tivatba repült, ahonnan nem egész 2 óra múlva már jött is vissza a ferihegyi repülőtérre. Akkor a NER-kedvenc jacht már napok óta Tivatban tartózkodott, és csak a repülő távozása után indult el Horvátországba.

Július 10-én érkezett meg a Lady Mrd a zadari kikötőbe, és nem kellett sokat várni, másnap leszállt a város repülőterén nagyjából 1 órára az OE-LEM. A repülő ezután Budapestre jött, később kiugrott Nizzába és Zürichbe, majd 19-én ment vissza Horvátországba, ahol a spliti repülőtéren töltött nagyjából 40 percet. Július 23-án a magángép tett egy rövid látogatást Dubrovnik, 25-én Zadar, 26-án Dubrovnik és Zadar, 29-én pedig ismét Zadar repülőterén. A jacht helymeghatározó rendszerét ebben az időszakban valószínűleg kikapcsolták, mert csak annyi szerepel a hajózási adatai között, hogy 19-én Zadarból Trogirba ment, ahol 22-én rövid időre felbukkant ismét, legközelebb pedig 27-én került elő Split kikötőjében.

Augusztus első napján aztán az OE-LEM Budapestről Bracra ment, a Lady Mrd pedig ekkor a szomszédos Hvar sziget azonos nevű városában horgonyzott. Augusztus 8-án Zadarban volt a magánrepülő és a luxusjacht is: előbbi csak leugrott másfél órára, utóbbi viszont már ott volt 1 napja, és mire a repülő visszaért Budapestre, már elindult Sibenikbe.

Külügyminiszter a fedélzeten

Augusztus 16-án munkatársunk lefotózta Szijjártó Péter külügyminisztert a Lady Mrd fedélzetén nyaralva a családjával az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra.

Ahogy akkor megírtuk, feltételezésünk szerint a külügyminiszter a fotó idején már jó pár napja a Mészáros Lőrinc köre által is használt luxusjachton pihent családja körében. A Lady Mrd ugyanis augusztus 8 és 11 között Sibenik kikötőjében tartózkodott, innen 12-én a közeli Spliti öbölbe ment, majd a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül a NER-köreiben szintén kedvelt OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép megérkezett Splitbe.

 

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban.

A két luxusjárművet hosszas kutatómunkát követően 2018. szeptember végén mutattuk be egy részletes anyagban: az OE-LEM egy osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű magánrepülőgép, a Lady Mrd pedig egy máltai zászló alatt hajózó, 7 milliárd forint értékű luxusjacht, és mindkettőt előszeretettel használja a NER elitje.

Lady Mrd — A Benetti Crystal 140 típusú, 42 méter hosszú és 9 méter széles, 3 szintes és 5 kabinos luxusjachton 10 vendég és 7 fős személyzet fér el. A jacht legfelső, úgynevezett “napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll. OE-LEM — A Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőgép 30 méter hosszú. A gép egy tankolással 11 ezer kilométert tud megtenni, a végsebessége óránként 950 kilométer. Fedélzetén 17 utas utazhat luxuskörülmények között.

Mészáros Lőrinc és a miniszterelnök

Két éve lefotóztuk, hogy 2018 júliusában Orbán Viktor miniszterelnök az OE-LEM fedélzetén utazott Bulgáriába a Vidi focimeccsére, majd vissza Budapestre. 2018 augusztusában drónvideót készítettünk arról, hogy az egyik legerősebb kormányközeli üzletember, Szíjj László, és Homolya Róbert MÁV-elnök a Lady Mrd-dal hajókázott az Adrián – néhány héttel korábban Mészáros Lőrinc pihent ugyanezen a jachton.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

Cikkünk után, 2018 októberében Mészáros Lőrincet és Szíjj Lászlót több lap is lefotózta a budapesti repülőtéren, ahogy kiszálltak a Londonból hazatérő OE-LEM-ből.Kicsit később, 2019 januárjában lefényképeztük, hogy a Dubajból hazatérő OE-LEM landolása után Szíjj László és családja lépett ki a kisgépes terminál ajtaján. Február közepén pedig azt is megörökítettük, hogy Mészáros Lőrinc és családja a Maldív-szigetekről tért haza az osztrák magánrepülővel.

Repülővel a jachthoz

A magánrepülőgép és a luxusjacht archív útvonalainak megvásárlását és elemzését követően már 2 éve rámutattunk, hogy a két exkluzív jármű sokszor “találkozik”: 2018-ban az OE-LEM többször ment Budapestről éppen oda, ahol a Lady Mrd is tartózkodott éppen akkor. Ezek a kapcsolódási pontok általában kedvelt nyaralóhelyeken, Olaszországban és Horvátországban voltak. Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és az OE-LEM is. De előfordult az is, hogy mindkét luxusjármű ugyanakkor volt a montenegrói Tivatban, ahol egy különleges jachtkikötő áll a szupergazdagok rndelkezésére.

Korábban már bemutattuk a jacht és a repülő összes 2019-es útját, amelyek – akárcsak az előző évben – nagyon gyakran estek egybe az Adrián.

Tavaly is Horvátországban találkozgatott a kormányközeli luxusjacht és magánrepülőgép

Az Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrincék által is előszeretettel használt osztrák magánrepülőgép 2019-ben is járta a világot, és többször feltűnt ugyanott, ahol éppen akkor a szintén Mészároshoz köthető máltai luxusjacht is horgonyzott. Mutatjuk az OE-LEM és a Lady Mrd tavalyi útjait, amelyek 2018-hoz hasonlóan 2019-ben is az Adrián keresztezték egymást.

Egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően pedig nemrég kiderült, hogy a Lady Mrd valódi tulajdonását évekig elrejtő máltai offshore cég valódi tulajdonosa Szíjj László, az állami megrendelésekben dúskáló Duna Aszfalt tulajdonosa. Szijjártó Péter nyaralása a luxusjachton emiatt erősen korrupciógyanús, és ezért közügy.

A külügyminisztert lebuktató cikkünk megjelenése után a Lady Mrd helymeghatározó rendszerét (Automatic Identification System, röviden AIS) kikapcsolták, és ezzel a jacht eltűnt az online  térképről. Csak augusztus végén bukkant fel újra a montenegrói Tivat kikötőjében, ahonnan Dubrovnikba, majd onnan Rijekába ment. A köztes időben az OE-LEM többször járt Horvátországban: kirepült néhány órára Dubrovnikba és Brac szigetére is.

Szöveg: Erdélyi Katalin — Fotók: Németh Dániel — Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Támogatási kampány – fektess be a demokráciába, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás