Évente mintegy 10 milliárd forintról nem rendelkeznek az adózók. Ne hagyd bent az 1 százalékot, inkább add oda az Átlátszónet Alapítványnak, és mi kiderítjük, hogy mire költi a többi 99 százalékot az állam. A NAV előzetes tájékoztatása szerint 2016-ban 17,9 millió forintot ajánlottak fel nekünk az adófizetők. Köszönjük! A függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás, aminek erős pillére az 1%-ok felajánlása.

 

fb_cover4_jav

 

Ha az 1 százalékodat az atlatszo.hu céljaira kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban idén az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő:

18516641-1-42

 

Nem kell elárulnod a munkáltatódnak

Ha már leadtad az adóbevallásod, de elfelejtetted mellérakni a nyilatkozatot, vagy munkáltatói adó-megállapítást kértél, de nem akarod a munkáltatód orrára kötni, hogy kinek adod az 1%-ot, utólag is pótolhatod a nyilatkozatot, az a lényeg, hogy az legkésőbb 2016. május 20-ig beérkezzen a NAV-hoz, és ugyanoda postázd, ahova az adóbevallást is postázni kellett (ez ugye az állandó lakhely függvénye, a postázási címet innen is ki lehet nézni).

Hogyan kell nyilatkozni az szja 1%-ról?

Az 1%-ról az EGYSZA elnevezésű lap segítségével lehet rendelkezni. Az Átlátszónet Alapítvány adószámával kitöltött EGYSZA nyilatkozatot idekattintva le is töltheted (PDF). A kinyomtatott nyilatkozatot lezárt borítékba kell helyezni, a borítékra pedig rá kell írni az adózó nevét, lakcímét és adóazonosító jelét, és vagy az adóbevallással együtt vagy külön elpostázni a NAV részére az adóbevalláshoz meghatározott címre. Aki ügyfélkapun keresztül adja be az adóbevallását, az értelemszerűen az ügyfélkapun keresztül tudja beküldeni az 1%-ról szóló nyilatkozatát.

 

Miért az Átlátszónet Alapítvány?

2014-ben kértük először, hogy ajánljátok fel nekünk az szja 1%-át. Ezt azonban nem lehet közvetlenül az atlatszo.hu részére felajánlani, mert a kiadó nonprofit kft hiába közhasznú, nem lehet 1%-ok címzettje. Mivel azonban sokan jelezték, hogy nekünk adnák az egyszázalékukat, megoldottuk hogy mégis legyen lehetőség arra, hogy a munkánkat ilyen módon is támogathassátok.

Korábban ebben az Asimov Alapítvány volt szakmai partnerünk, és a hozzáirányított 1%-ok felhasználásával az atlatszo.hu céljait, működését segíti. Mivel jogosulttá vált az 1%-ok gyűjtésére, 2016-tól az Átlátszónet Alapítvány a partnerünk.

 

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Ha más módon (is) szeretnéd támogatni az Átlátszó munkáját, csatlakozz az előfizetőkhöz, vagy böngészd át a további támogatási lehetőségeket!