2021

2021 a NER-es vadászok éve volt: a legemlékezetesebb közpénzégetések a vadászati kiállításról

A negyvenszeresére drágult „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti kiállítás 2021 egyik legemlékezetesebb eseménye volt. Ugyan az úri vadászat nem vált eggyé a természettel, abba azonban sikerült betekintést nyerni, hogy a NER-elit hogyan költött el 17 milliárd forint közpénzt kedvenc hobbija bemutatására. A szervezőknek kapóra jött a koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzet is, ugyanis így a számukra kínos adatigényléseinket kedvükre halogathatták, így hátráltatva tényfeltáró munkánkat.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti kiállítást szeptember 25. és október 14. között rendezték meg a budapesti Hungexpón. Kovács Zoltán elmondása szerint a kiállításra összesen 17 milliárd forintot költöttek. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár volt a kiállítás kormánybiztosa is, aki csakúgy, mint számos politikus, szenvedélyes vadász. A grandiózus esemény egész évben bőségesen adott munkát az Átlátszónak.

Idén januárban mentünk ki megnézni először, hogy állnak a Hungexpó nettó 55 milliárd forintos felújításával. Lefotóztuk a kerítésen függő táblát, ami szerint az új Kongresszusi Központ várható befejezése 2020 decembere volt, miközben a saját szemünkkel láttuk, hogy még teteje sem volt januárban az épületnek. Cikkünk megjelenése után a KÉSZ Csoport kommunikációs ügynöksége azt közölte, hogy a kifüggesztésen tévesen szerepelt a befejezés dátuma, és azonnal javították is a „bakit”.

Késésben van a vadászati világkiállításra 55 milliárd forintból épülő kongresszusi központ | atlatszo.hu

A Hungexpo a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fő helyszíne lesz. A terület nettó 55 milliárd forintos revitalizációs programja 2019-ben kezdődött. Kovács Zoltán, a vadászati csúcsesemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos ígérete szerint 2021 tavasz végére teljesen megújul az egész terület. Kilátogattunk a helyszínre megnézni, hol tartanak jelenleg a munkálatok.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a beruházás elkészülését firtató kérdésekre azt a szürreális választ adta, hogy nem késne a vadászati kiállítás épülete, ha a baloldal nem lövetett volna az emberek közé.

A Hungexpó egyébként a kiállítás szeptemberi megnyitójára elkészült. Az pedig vita tárgyát képezi, hogy a vásártér nettó 55 milliárd forintos ára beleszámít-e a vadászati kiállítás költségeibe. A felújítás időzítése biztos nem volt véletlen, de a helyszín más programokat is vendégül lát a jövőben.

A vidéki helyszínekre is ömlött a közpénz

Az eseménynek számos vidéki helyszíne volt, amik szintén közpénzszivattyúként működtek. Közérdekű adatigényléssel derítettük ki, hogy 225 millió forintból újították fel Habsburg Frigyes 1894-es pavilonját a vadászati kiállítás egyik vidéki helyszínén, Gemencen.

Azt a közbeszerzési értesítőből tudtuk meg, hogy a keszthelyi kastélymúzeum 232 millió forintért mutatta be a hagyományos vadászatot a Hungexpón. Az installáció a tervek szerint később Keszthelyre kerül, az ottani vadászati múzeum 1 milliárd forintból újult meg.

232 millió forintért mutatja be a keszthelyi kastélymúzeum a hagyományos vadászatot a Hungexpón | atlatszo.hu

A keszthelyi kastélymúzeum tárlata a Hungexpo F pavilonjában valósul meg, ami a hagyományos vadászati módokat bemutató kiállítás helyszíne. A fenti összeg a padlóburkolat (szőnyeg, nyomtatott szőnyeg, műfű, sugár irányú úthálózat) gyártását, és beépítését, illetve a reflektorok kiépítését fedezi, továbbá az installáció elszállítását.

A vezetőket bőségesen jutalmazták, az egyetemisták ingyen dolgoztak

A világkiállítás megrendezése előtt még remekelt néhányszor a kiállítást szervező cég. Közadatigénylés segítségével szerettük volna megtudni, hogy mennyibe került a Kittenberger Kálmán életét bemutató film. Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. azonban azért nem adja ki időben a kért adatot, mert akkor szerintük „a Világkiállítás szervezési feladataira nem maradna elég ideje”. Az állami cég más esetekben is jogtalanul hosszabbította meg a válaszadás határidejét, hiszen nyilvánvalóan nem dolgoztak az általuk hivatkozott járványügyi védekezés frontvonalában.

Egy hallgató küldte el az Átlátszó Oktatásnak e-mailben, hogy a MATE (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) arról tájékoztatja őt és még számos diáktársát, hogy október 4-e és 10-e között a Vadászati Világkiállításon önkéntes munkát kell végeznie. Az egyetem a Telex megkeresésére elmondta, hogy hallgatóik nem szokványos rendben tanulnak, ugyanis az agrárképzéseknek része az úgynevezett hetes gyakorlat is, amin kötelező a részvétel.

Egyetemi hallgatókat köteleznek, hogy önkénteskedjenek a Vadászati Világkiállításon

Egy, az Átlátszó Oktatás birtokába jutott, augusztus 27-i keltezésű e-mail alapján a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hallgatókat kötelezne…

Az esemény honlapjára feltöltött dokumentumok szintén rejtegettek meglepetéseket. Az egyik táblázat alapján kiszámoltunk, hogy két év alatt bruttó 131 millió forintot költöttek a vadászati kiállítás fejeseinek bérére. Ami annak fényében különösen magas összeg, hogy amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2017-ben aláírta a vadászati kiállításról szóló megállapodást a nemzetközi vadászszervezettel, akkor még arról volt szó, hogy a kormány 387,5 milliót költ a világkiállításra az elkövetkező években.

Titkolták a NER-szobrász alkotásainak az árát

Szeptember végén eljött a várva várt pillanat, a kiállítás másnapján beléphettünk az agancsokból összerakott szarvasbika kapun. A hivatásos vadászatnak fontos szerepe van a vadpopuláció kordában tartásában, azonban a kiállítás a hazai vadászat átpolitizáltságának volt a lenyomata. Az Egy a természettel leginkább csak egy hangzatos mottó maradt, de cserébe volt kétfejű őz, vérrel megfröcskölt vaddisznó és végeláthatatlan trófeaerdő.

Bejártuk a vadászati kiállítást: bizarr szobrok, kevés látogató, Kovács Zoltán a vizsláival | atlatszo.hu

Megnéztük az 55 milliárd forintból megújult budapesti Hungexpót, ami a 17 milliárdos vadászati kiállításnak nyújt otthont három héten keresztül. A 240 millió forintba kerülő bőgő szarvasbikával együtt összesen hat Szőke Gábor Miklós-alkotást számoltunk össze, sőt, 16 híres magyar vadásznak is szobrot állított egy másik művész.

Egy közérdekű adatigényléssel megtudtuk, hogy a honlapra feltöltött táblázatban csak a Bőgő szarvasbika című szobor szerepel, ezért kikértük, hogy mennyibe került a többi öt szobor, amit Szőke Gábor Miklós, NER-szobrász készített. A kiállítást szervező cég azonban 45 napra hosszabbította a válaszadást arra hivatkozva, hogy hátráltatnánk őket a kiállítás lebonyolításában – ami egyébként egy héttel korábban véget ért. Akkor a programfüzetük szerint már csak egy program maradt hátra, a dámszarvasok barcogását lehetett megtekinteni vidéken. A válaszukból később kiderült, hogy eddig elfelejtették feltüntetni a honlapjukon szereplő szerződéslistában két állatszobornak (a vizslának és a nyúlnak) a bruttó 14 milliós árát, a másik három szobrot pedig csak kölcsönkapták, és állításuk szerint az árukról sincs tudomásuk.

A dámszarvasok párzása miatt halogatja adatigénylésünket a vadászati kiállítást szervező állami cég | atlatszo.hu

„Szőke Gábor Miklós szobrászművész által készítendő szarvasszobor elkészítésére társaságunk nettó 189 millió forint+ ÁFA összeget fog kifizetni. A vállalkozási díj tartalmazza a szobor valamennyi tervezési, installálási és szállítási költségét, valamint a felhasználói jog korlátozásmentes átadását is” – írta az Átlátszónak a kiállítás alkalmából létrehozott állami cég.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j2), Nagy István agrárminiszter (j), Kovács Zoltán, a 2021-es Egy a Természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára (b2), balról Hidvégi Béla vadász beszél egykori dolgozószobájában a keszthelyi Vadászati Múzeumban az új épületszárny átadóünnepsége napján, 2021. augusztus 23-án (forrás: MTI/Varga György)

Megosztás