Felcsút travel club

Sem az ügyészség, sem a parlament nem hajlandó kivizsgálni Szijjártó Péter jachtozását

Miután az Átlátszó lefotózta a külügyminisztert egy kormányközeli milliárdos jachtján, valaki feljelentette, de a Legfőbb Ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt. Egy jobbikos országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett ellene, mert a hivatalos jövedelméből nem telt volna jachtozásra, ha pedig ajándékba kapta az utat, az korrupció lenne. Stummer János indítványát azonban az illetékes parlamenti bizottság elutasította arra hivatkozva, hogy nem jelölte meg, mi hiányzik Szijjártó vagyonnyilatkozatából.

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Augusztus 16-án munkatársunk lefényképezte Szijjártó Péter külügyminisztert a Lady MRD nevű luxusjacht fedélzetén családjával az Adrián. A máltai bejegyzésű luxusjacht értéke 7 milliárd forint, és a tulajdonosa Szíjj László, aki a Forbes legfrissebb összesítése szerint Magyarország negyedik leggazdagabb embere. Nem véletlenül: építőipari cége, a Duna Aszfalt a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után egyre több közpénzes megrendelést kapott, amiknek köszönhetően nyeresége az egekbe szökött.

A Lady Mrd kategóriája “pleasure craft”, ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják. Vagyis Szijjártó nem bérelhette ki, de a G7 azért megnézte, hogy az ehhez hasonló jachtok bérleti díja napi 10 millió forint körül van, vagyis egy hétre 60 millió lehet egy ilyen nyaralás.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban.

A külügyminiszter legfrissebb, a 2019. december 31-i állapotot tükröző vagyonnyilatkozata szerint neki azonban nincs ennyi pénze: értékpapírban 2,2 milliója, biztosítási alapban 840 ezer forintja, bankban pedig 5,8 milliója van. Ez összesen 8,8 millió forint, amiből Szijjártó még egy napra sem tudna kibérelni egy olyan jachtot, mint a Lady MRD.

Ha pedig nem bérelte (amire sem a jacht kategóriája, sem a bevallott vagyona alapján nem lett volna lehetősége), akkor nagy valószínűséggel ajándékba kapta a külügyminiszer az utat a Lady Mrd tulajdonosától, egy kormányközeli üzletembertől, aki állami megrendelésekből gazdagodott meg.

Az elmúlt három évben több százmilliárd forintnyi uniós forrást használt, és 7 luxusjachtnyi profitot termelt Szíjj László építőipari cége

A magyar külügyminisztert jachtoztató kormányközeli nagyvállalkozó Duna Aszfalt Kft-je 2017 óta egyedül vagy konzorciumban összesen 1 ezer 52 milliárd (1052.000.000.000) forint értékű közpénzes megbízást kapott a magyar államtól, és eközben 7 Lady MRD-nyi, azaz hétmilliárd forintos luxusjachtnyi nyereséget termelt. A cég által elnyert megbízások 43,5 százalékát európai uniós támogatásokból finanszírozták.

Cikkünk után a hvg.hu megkérdezte a Legfőbb Ügyészséget, hogy szerintük felveti-e a korrupció gyanúját Szijjártó jachtozása, és indítanak-e eljárást az ügyben. A lapnak a Központi Nyomozó Főügyészség azt válaszolta, hogy valaki feljelentette a külügyminisztert az utazás miatt, de még nincs eredmény.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő augusztus végén írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy szükséges-e kivizsgálni Szijjártó jachtozását, és sértett-e törvényt a külügyminiszter. Polt szeptember 10-én azt válaszolta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elutasított egy ebben a tárgyban tett feljelentést (valószínűleg ez volt az, amit a hvg.hu-nak említettek), “mivel a rendelkezésre álló adatokból kitűnt, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”.

Polt válasza után egy nappal, szeptember 11-én Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán tette közzé, hogy hiába kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást Szijjártó ellen a jachtozás miatt. Hargitai János, az illetékes Mentelmi bizottság Kdnp-s elnöke ugyanis elutasította Stummer beadványát azzal a maga módján brilliáns indoklással, hogy a képviselő nem jelölte meg, hogy pontosan mi hiányzik Szijjártó Péter vagyonnyilatkozatából.

Hargitai az elutasítás végére még azt is odaírta, hogy

“Önmagában a sajtóinformációkra épülő, ajándék vagy ingyenes juttatás elfogadására utaló célzás egyébként sem lehet alapja egy vagyonnyilatkozati eljárás megindításának.”

Szijjártó a jachtozással kapcsolatban továbbra is csak azt ismételgeti, hogy az magánügy. Pedig nem az.

Miért nem magánügy, ha Szijjártó Péter egy oligarcha luxusjachtján nyaral titokban?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt nyilatkozta a külügyminiszter nagy visszhangot kiváltott jachtos kiruccanásáról, hogy magánügy, ki és hol nyaral a jogszabályok betartása mellett. A helyzet azonban az, hogy egy miniszter és egyben országgyűlési képviselő vagyonára, illetve a neki adott ajándékokra is szigorú szabályok vonatkoznak.

Erdélyi Katalin

Fotók: Németh Dániel

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás