Felcsút travel club

Közbeszerzéseken gazdagodott meg a Szijjártóékat jachtoztató nagyvállalkozó

Vasárnap lefotóztuk Szijjártó Péter külügyminisztert, ahogy a 7 milliárd forint értékű Lady Mrd luxusjachton nyaral az Adrián a családjával. A máltai bejegyzésű jacht Szíjj Lászlóé, az évek óta több milliárdos közpénzes megbízásokat kapó Duna Aszfalt Kft. tulajdonosáé. Az, hogy egy kormánytag egy kormányközeli üzletember jachtján tölti a szabadságát, nagyon súlyos korrupciógyanút vet fel, és jól mutatja a politikai és gazdasági elit közötti – demokráciában nem megengedhető – összefonódást.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Miközben Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldala szerint öltönyben dolgozik az irodájában, munkatársunk az Adrián kapta lencsevégre Szíjj László kormányközeli üzletember tulajdonában lévő luxusjachton nyaralgatva.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban.

Az egy dolog, hogy Orbán Viktor miniszterelnök július elején az ismét erősödő koronavírus-járvány miatt azt javasolta a magyaroknak idei nyaralásukkal kapcsolatban, hogy “Több Balaton, kevesebb Adria!”, és pont a saját külügyére nem fogad szót neki.

Még az sem egetverő ügy, hogy Szijjártó azt a látszatot kelti a hivatalos oldalán a fényképekkel, mintha lázasan dolgozna, ám valójában home office helyett a tengeren hajókázik. A politikusok jelentős része hazudik és/vagy megtéveszti a választóit, mióta világ a világ.

Viszont az, hogy a magyar kormány egyik tagja az egyik állami megbízásokkal kitömött cég tulajdonosának 7 milliárd forint értékű luxusjachtján nyaral, az már nagyon komoly probléma. Felveti a korrupció és az összeférhetetlenség gyanúját.

Szíjj László ugyanis a Forbes legutóbbi gazdaglistája szerint a 4. leggazdagabb magyar, ami nem is csoda annak fényében, hogy a NER gazdasági háttérbirodalmának egyik legfontosabb embere. Építőipari cége, a Duna Aszfalt évek óta sorra nyeri a többmilliárdos állami és önkormányzati megbízásokat.

2019 márciusában a róla szóló portrécikkünkben részletesen bemutattuk, hogy a Szíjj néhány év alatt a NER-hez kapcsolódó gazdasági birodalom egyik meghatározó tagja lett.

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett a tiszakécskei vállalkozó, akinek építőipari cége robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően. Mára Szíjj László a NER üzleti köreinek egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az érdekeltségébe tartozik az MKB Bank harmada és a Közgép is, Mészáros Lőrinccel pedig egy bulgáriai építőcéget alapított.

A tiszakécskei születésű vállalkozó 1990-ben a város első megválasztott polgármestere lett. Ugyanabban az évben alapította meg gyermekkori barátjával, Varga Károllyal a Vakond Út és Építőipari Kft.-t, ami 1996-ban létrehozta a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft.-t. 2000-ben Szíjj és Varga személyesen is tulajdonosok lettek a Duna Aszfaltban, ami hamarosan ugrásszerű fejlődésnek indult.

2004-ben a cég nettó árbevétele az addigi átlagos 50-100 millió forintról 351 millióra nőtt, 2005-ben pedig már 1,5 milliárd forint lett. A Közbeszerzési Adatbázisban közzétett hivatalos tájékoztatások szerint ebben az évben nyerte el első tendereit a Duna Aszfalt, és ezután valósággal szárnyalni kezdett felfelé.

2006-ban a cég árbevétele átlépte a 3 milliárdot, majd ezt közel megnégyszerezve 2007-ben a 11 milliárdot. 2008-ban közel 13 milliárd lett a bevétel, 2009-ben pedig már 17 milliárd forint. 2010-ben és 2011-ben is 18 milliárd forint körül volt az árbevétel összege, ezután pedig hatalmas ugrások következtek: 2012-ben 27,6 milliárd, 2013-ban 53,8 milliárd, 2014-ben 86,5 milliárd, 2015-ben pedig 124,5 milliárd forint. Ehhez képest nagy visszaesés volt a 2016-os 32,4 milliárd forintos árbevétel, de 2017-ben aztán újabb felemelkedés jött, és nettó 75,6 milliárd forintos árbevételt produkált a cég.

2018-ban a Duna Aszfalt forgalma rekordot döntve nettó 129,5 milliárd forint lett, tavaly pedig ezt is túlszárnyalva 157,4 milliárd volt a cég árbevétele. Ebből a 2019-es hatalmas összegből 24,3 milliárd lett az adózott eredmény, vagyis a tiszta haszon.

Természetesen a Duna Aszfalt sikerei mögött is felfedezhető a NER-ben megszokott felcsúti szál: a cég 2012-ben versenytársak nélkül nyerte el a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány által üzemeltetett alcsúti arborétum felújítási munkáinak egy részét, és ők kapták a Közgép után a második legnagyobb, 5 milliárd forintos hitelkeretet az MFB-től.

2013-ban a Duna Aszfalt versenytársa lett a Közgépnek a közbeszerzéseken, majd fokozatosan lenyomta Simicska Lajos építővállalatát, aminek a 2015-ös G-nap után végképp befellegzett. Addigra viszont a Duna Aszfalt hatalmasra nőtt a rengeteg közpénzes megbízásnak köszönhetően, és Szíjj erejét az is mutatta, hogy 2015-ben több közös üzletbe kezdett Mészáros Lőrinccel – vagy Mészáros vele, nézőpont kérdése.

Szíjj NER-beli erejét mutatja az is, hogy 2018-ban az ő cége vette meg a Közgép 30%-át, Simicska Lajos egykori sikercégét, és megvásárolta Matolcsy György unokatestvérétől az MKB Bank harmadát is.

A növekvő pénz persze komoly vagyontárgyakban is megmutatkozik: Szíjjnek a Tief Terra Kft.-n keresztül van egy hatalmas luxusvillája a Gellérthegyen. A négyszintes kockaépületből egyedi kilátás nyílik a Várra, a Dunára, a Parlamentre és a Bazilikára is, felső teraszán pedig jakuzzi is szolgálja a lakók kényelmét. Az elhelyezkedésnek és a különleges panorámának köszönhetően az ingatlan értéke 2 milliárd forintra becsülhető a környékbeli árak alapján – írtuk másfél évvel ezelőtt.

Szíjj László háza a Gellérthegyen

Szíjj László háza a Gellérthegyen. (fotó: Németh Dániel/Átlátszó)

Mészáros Lőrinccel pedig nem csak a közös üzletek, hanem két luxusjármű is összeköti a tiszakécskei vállalkozót. 2018 augusztusában drónvideót készítettünk arról, ahogy Szíjj Homolya Róbert MÁV-elnök, és Kovács Ernő kormánymegbízott társaságában utazott a 7 milliárd forint értékű luxusjacht, a Lady Mrd fedélzetén Horvátországban. Egy hónappal korábban a Mérce egyik olvasója Mészáros Lőrincet fotózta le ugyanezen a jachton Olaszországban.

A máltai bejegyzésű luxusjacht tulajdonosát sokáig egy offshore cég rejtette, ám nemrég egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a máltai offshore cégek valódi tulajdonosainak kilétét is nyilvánosságra hozták. Az adatbázisból kiderül, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László.

Szíjj László a Lady MRD és az Artemy jachtokat birtokló máltai offshore cég valódi tulajdonosa

Az elmúlt két évben sokszor írtunk arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt, osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott. A 7 milliárd forint értékű luxusjachtról fotókat és drónfelvételeket is készítettünk.

Az elmúlt két évben sokszor írtunk arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt, osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott. Épp ez történt a napokban is, amikor munkatársunk Szijjártó Pétert spottolta a jacht fedélzetén.

Először 2018 őszén számoltunk be arról a 17 milliárd forint értékű, Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőgépről, ami az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromjellel, de szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol. A magángép üzembentartója egy erre szakosodott osztrák cég, az International Jet Management GmbH, tulajdonosa azonban nem ismert.

Ami biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2018 júliusában ezzel a magángéppel utazott a Vidi bulgáriai focimeccsére, Mészáros Lőrinc és családja pedig 2019 februárban a Maldív-szigetekre ment ezzel a repülővel. 2018 októberben Mészárost Szíjj László társaságában is lefotózta a hvg.hu és a 24.hu a budapesti repülőtéren, ahogy kiszálltak a Londonból hazatérő OE-LEM-ből.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2018. december 28-án az OE-LEM Budapestről Sardzsába repült, ami az Egyesült Arab Emírségek egyik legnagyobb városa, és alig 20 kilométerre van Dubajtól. A repülő ott töltötte a szilvesztert, és csak január 3-án jött vissza Budapestre. Kollégánk lefotózta a magángép landolása után a kisgépes terminálból kilépő utasokat: Szíjj Lászlót és családját.

Szíjj László kilép a kisgépes terminál ajtaján

Szíjj László kilép a kisgépes terminál ajtaján az OE-LEm landolása után (fotó: Németh Dániel / Átlátszó)

Adott tehát egy 17 milliárd forint értékű magánrepülőgép, és egy 7 milliárd forint értékű luxusjacht, amelyből az utóbbi egészen biztosan egy kormányközeli figura tulajdonában van, és erősen valószínűsíthető, hogy a repülőhöz is köze van.

A magánrepülővel utazott már a miniszterelnök – és ezt mindenféle zavaros indokokkal próbálták megmagyarázni -, többször használta két közpénzekkel kitömött üzletember – Mészáros Lőrinc és Szíjj László -, és a gép számos alkalommal repült oda, ahol a luxusjacht horgonyzott, amin feltűnt már a külügyminiszter, a két kormányközeli cégtulajdonos, valamint egy állami vállalat vezetője – Homolya Róbert MÁV-elnök – is.

Épp elég baj, ha bizonyos cégek kivételezettek és sorra nyerik a közpénzes megbízásokat, amiknek köszönhetően mesés gazdasági eredményeket produkálnak, és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló tulajdonosaik hatalmas vagyonra tesznek szert a kormányzati hátszélnek köszönhetően. Ha viszont a közpénzes megrendelésekből származó haszonból magánrepülőgépezés vagy luxusjachtozás formájában a közpénzek sorsáról döntő politikusok is részesednek, az már vegytiszta korrupció.

Erdélyi Katalin

Címlapfotó: Németh Dániel

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás