TudoLeaks – szivárogtass az Akadémiai Dolgozók Fórumának és az Átlátszónak!

A TudoLeaks az Akadémiai Dolgozók Fóruma és az Átlátszó közös kiszivárogtató platformja. Az anonim bejelentő felületen fogadjuk a tudományos és felsőoktatás területeit érintő anyagokat, amelyeket az ADF szakértői és az Átlátszó újságírói közösen dolgoznak fel és hoznak nyilvánosságra. Hova kerülnek a kutatásra és felsőoktatásra szánt pénzek? Hogyan osztják szét a támogatásokat? Milyen visszásságokat tapasztalnak az egyetemeken és a kutatóintézetekben dolgozók, oktatók, kutatók?

A közérdekű információkat többféleképpen is eljuttathatod számunkra.

 1. Nem túl biztonságos, de egyszerű megoldás, ha emailben ([email protected]) vagy postai úton (atlatszo.hu Kh. Nonprofit Kft., 1084 Budapest, Déri Miksa utca 10., 1. emelet 10.) továbbítod számunkra az adatokat.
 2. Biztonságosabb, titkosított csatornán a TudoLeaks TOR postafiókjába küldhetsz üzenetet és fájlokat. Itt a nevedet és az elérhetőségedet sem muszáj megadni.
 3. Személyesen csak előzetes bejelentkezés alapján, időpontegyeztetéssel tudunk fogadni, enélkül nem lehet a szerkesztőséget felkeresni.

Így küldhetsz nekünk infókat és dokumentumokat biztonságosan

 1. Ha csak papíron áll rendelkezésre a dokumentum, amit el szeretnél nekünk küldeni, szkenneld be és konvertáld valamilyen digitális dokumentumformátumba (például: pdf-be). Távolítsd el a fájlokból a metaadatokat!
 2. A fájlok továbbításához NE használd a munkahelyi számítógépedet, laptopodat.
 3. Töltsd le az anonimitást biztosító Tor böngészőt innen
 4. Nyisd meg a TudoLeaks oldalát a Tor böngészőben:
 5. http://wlntei3gqi3xn25na2l54mmkxxj5dastaphaxkb2ednfim3wflwv3xad.onion
 6. Kattints a „Szivárogtatok” gombra, és utána válaszd a “Tudoleaks” postafiókot
 7. Írd be az üzenetedet, és csatold hozzá a fájlokat.
 8. Fejezd be a küldést („Submit”), és jegyezd fel a kapott kódot – ezzel később is kapcsolatba tudsz velünk lépni.

Ha a fentieket pontosan betartva jársz el, nálunk semmilyen olyan technikai adat nem keletkezik, ami a beküldőre utalna. Az Átlátszó nem vállal felelősséget a kiszivárogtatás miatt téged érő esetleges jogkövetkezményekért, ám indokolt esetben ingyenes jogi segítséget nyújtunk, ha közérdekű információ kiszivárogtatása miatt hátrányokat szenvedsz.

Bővebben ebben a cikkben olvashatsz a kezdeményezésről:

Jogi tudnivalók

Az Átlátszó jogsértő módon nem tesz közzé információkat, azonban arra törekszik, hogy egyrészt a nyilvánosság számára meg nem ismerhető adatok kitakarásával a lehető legtöbb információ eljuthasson a nagyközönséghez, másrészt pedig megindítja azokat az eljárásokat, amelyek nyomán a tartalmilag jogsértően eltitkolt adatok nyilvánosságra kerülhetnek.

A részünkre megküldött, nyilvánosságra nem hozható adatokkal a jogszabályoknak megfelelően járunk el, de a küldő személyazonosságát akkor sem tárjuk fel, ha az véletlenül a tudomásunkra jut.

Ennek megfelelően a formai jogszabályi feltételeknek megfelelően minősített adatokat (állam- és szolgálati titkot) nem közlünk, azonban ha a nyilvánosságra kerüléshez közérdek fűződik, megindítjuk azokat az eljárásokat, amelyek nyomán jogszerűen törölhető a minősítés. Ha a minősítő formailag hibásan minősített valamit államtitokká, az a nyilvánosságra kerülést nem akadályozza.

Természetes személyekre vonatkozó adatokat anonimizálva teszünk közzé, kivéve, ha az érintett személy közfeladatot lát el, és ezért az azzal összefüggő adatai közérdekből nyilvánosnak minősülnek.

A gazdálkodó szervezetek jogszerűen védelemben részesülő üzleti titkait, banktitkát, értékpapír- és biztosítási titkait ugyancsak kitakarjuk a közzétett dokumentumokból, ha azonban azok közpénz felhasználásával függnek össze, a bírósági gyakorlatnak megfelelően – a közérdekű adatok megismerését nem gátoló módon – csak a feltétlenül védelemre érdemes adatokat tesszük felismerhetetlenné.

A kormányzati döntés-előkészítő adatok nyilvánosságra hozatalát törvény nem tiltja meg, arra ad csak lehetőséget hogy ezek kiadását a kormányzati szervek megtagadják. Ha ilyen adat jut el hozzánk, azt minden további nélkül, jogszerűen közzétehetjük, ezért azt meg is tesszük.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy egy-egy dokumentum tartalmaz-e nyilvánosságra nem hozható adatokat, vagy ha arra vagy kíváncsi, milyen joghátrány érthet a dokumentumok beküldésével, kérésedre együttműködő ügyvédeink felveszik veled a kapcsolatot a kérdés tisztázása érdekében.

A közzétett adatok esetében az információforrás védelmét az újságírói és az ügyvédi hivatás szabályai biztosítják.

Amennyiben a dokumentumok elektronikus továbbításával nem boldogulsz, írj e-mailt, válaszul részletes instrukciókat küldünk arról, hogyan juttathatod el számunkra biztonságosan a fizikai adathordozót (papír, pendrive, stb). Ezt a megoldást csak akkor válaszd, ha semmilyen módon nem boldogulsz az internetes beküldéssel.