egészségügy

Lélegeztetőgépeket vett az EMMI alá tartozó állami cég, miközben több mint 10 ezer volt raktáron

Intenzív terápiás berendezés és rendszer beszerzésére írt ki közbeszerzést az EMMI alá tartozó Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. tavaly novemberben. Az eljárás során 11 lélegeztetőgépet is vettek egy bruttó 295 millió forintos csomag részeként. Tudható viszont, hogy már a kiírás pillanatában is az állam rendelkezésére állt több ezer lélegeztetőgép, így érdeklődtünk a minisztériumnál és az állami tulajdonú cégnél is, miért volt szükség újabbak vásárlására. Az érintettek megkeresésünkre nem válaszoltak. A gépek a Szent László Kórházba kerülnek az Egészséges Budapest Program keretében.

Még 2020 novemberében írt ki egy összesen félmilliárd forint értékű közbeszerzést a Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. „intenzív terápiás berendezés és rendszer” beszerzésére, de eredményt csak idén nyáron hirdettek. Az eljárás során 67 darab (14 féle) intenzív terápiás berendezést vásároltak az Egészséges Budapest Programhoz (EBP).

A pályázat három részből állt, az elsőben ezek szerepeltek:

  • defibrillátor pacemakerrel 4 db;
  • lélegeztető készülék nagyméretű színes érintésérzékeny képernyő, min. 15” képátlóval” 7 db;
  • lélegeztető készülék Nagyméretű színes érintésérzékeny képernyő, min. 17” képátlóval” 2 db;
  • klinikai transzport lélegeztető készülék 2 db;
  • EKG készülék 2 db;
  • magas áramlású oxigén terápiás készülék 9 db;
  • betegörző monitorrendszer 1 db.

A második csomagban két darab központi infúziós pumparendszert, míg a harmadikban ezeket vették:

  • sürgősségi kocsi 2 db;
  • kórtermi éjjeli szekrény 9 db;
  • kórtermi éjjeli szekrény beépített hűtőszekrénnyel 9 db;
  • ágytálmosó 3 db;
  • mennyezeti tandem statív 10 db;
  • betegszállító kocsi 1 db;
  • mennyezeti betegemelő 2 db;
  • kiültető szék 2 db.

Az első, 11 darab lélegeztetőgépet is tartalmazó csomagra egyetlen pályázó volt: az Anamed Pro Kft. nettó 232 millió forintos árajánlattal nyert. Az 1 fős céget 2020 októberében, vagyis a pályázat kiírása előtt egy hónappal jegyezték be.

A második csomagot a Medirex Zrt. szállítja közel nettó 125 millió forintért. A cégről korábban már írtunk a koronavírus elleni védekezés kapcsán. A Medirex neve is szerepelt ugyanis több olyan dobozon, amelyekben védőfelszereléseket szállítottak ki a kórházakba 2020 tavaszán.

Egészségügyi kockázatokat rejthet a koronavírus elleni kormánybeszerzéseket övező titokrezsim | atlatszo.hu

Az Orbán-kormány állami intézményeitől mindeddig nem kaptunk választ arra, hogy milyen orvosi és védőeszközöket vettek a magyar orvosoknak, mentősöknek, rendőröknek. Ezért alaposan átnéztük a sikerpropagandára használt képeket. Amíg az állami szervek válaszára hiába vártunk, a hozzáférhető egyetlen információforráshoz fordultunk: azokhoz a képekhez és képsorokhoz, amelyek a megszerzett eszközökről, vagy azok csomagolásáról készültek.

A harmadikat a Mediszer Kft. nyerte nettó 168 millióért. Mindkét utóbbi cég neve felmerült egy 2016-os egészségügyi kartellügyben, amelyben 1,6 milliárdos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal.

A közzétett szerződések szerint a lélegeztetőgépek a Dél-Pesti Centrumkórház, Szent László Kórház 20-as épületének első emeletére kerültek.

Állami cég volt a beszerző

A Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. tulajdonosa a Magyar Állam. A honlapjukon olvasható leírás szerint a „Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft. (továbbiakban: Nkft.) alaptevékenysége az emberi erőforrások miniszterének feladat- és hatáskörébe tartozó, az Egészséges Budapest Program előkészítéséről szóló 1333/2016. (VII. 4.) Korm. határozattal elindított Egészséges Budapest Program megvalósítása”.

„Emellett az Nkft. az emberi erőforrások miniszterének feladat- és hatáskörébe tartozó európai uniós alapokból származó támogatások felhasználására vonatkozó központi beszerző, valamint krízismenedzsment feladatokat ellátó szerv feladat- és hatásköréről szóló 237/2017. (VIII. 18.) Korm. rendelet alapján ellátja a humánfejlesztési szolgáltatásokhoz kapcsolódó központosított közbeszerzési rendszer működtetésével kapcsolatos feladatokat, valamint az e rendeletben szabályozott módon és mértékben lebonyolítja a központosított közbeszerzési rendszer keretén belül megvalósítandó közbeszerzéseket.”

Szerettük volna megtudni a cégtől, valamint az EMMI-től is, hogy miért vásároltak lélegeztetőgépeket, miközben több ezer darab porosodik a raktárakban, de megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Több ezer porosodik a raktárakban

2020 novemberében – vagyis éppen akkor, amikor a közbeszerzési felhívás megjelent az értesítőben – a hvg.hu megírta: „a május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe” . Vagyis már a kiírás pillanatában is volt több ezer „felesleges” lélegeztetőgépe az államnak.

Lapunk pedig nem sokkal az eredményhirdetés előtt írta meg, hogy mi lett a több mint  tízezer lélegeztetőgép sorsa. A mintegy 300 milliárd forintnyi lélegeztetőgépből akkor 13 404 db két raktárban állt, amelyek bérleti díja havi 15 millió forint volt. 2021 nyaráig 3 288 gépet osztottak ki, de jutott belőlük Csehországba és a Vajdaságba is.

Megtudtuk, mi lett a 16 ezer lélegeztetőgép sorsa: főként raktárban állnak, de jutott külföldre is | atlatszo.hu

Perre is mentünk volna, de végül – újabb közadatigénylésünkre – alig 3 nap alatt válaszolt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ arra a kérdésre, mi lett az első hullámban vásárolt 16 ezer lélegeztetőgép sorsa. Kiderült, hogy 13 404 lélegeztetőgép két raktárban áll, amelyek bérleti díja havi 15 millió forint.

A DPC Szent László kórház viszont nem kapott, legalábbis az akkor kiadott lista szerint.

Az Egészséges Budapest Program ráadásul a kormány megszorításai miatt parkolópályára kerül: „13,2 milliárd forinttal vágja vissza az Egészséges Budapest Program kiadásait, ami vizsgálataink szerint azt jelenti, hogy – ha csak átmenetileg is, de – a teljes jövő évi EBP keretösszeget elvette most a kormány” – írja a portfolio.hu.

Nem tudjuk használni, inkább elajándékozzuk

Ahogy nemrég megírtuk, a kormány 19 milliárd forint értékben ajándékozott el lélegeztetőgépeket és vakcinákat. A legtöbb lélegeztetőgépet (150 darabot) Csehország kapta, az összes elajándékozott készülék 25,2%-át, de 100 feletti a Szerbiába és Ukrajnába juttatott gépek száma is. A legtöbb gépet Európába küldtük (összesen 7 országba), emellett kapott még az ajándékból 2 afrikai és 5 ázsiai ország. Öt esetben a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a készülékeket a NATO részére biztosította a kormány.

19 milliárd forint értékben ajándékoztunk el koronavírus-vakcinákat és lélegeztetőgépeket a járvány alatt | atlatszo.hu

A harmadik kategóriába azok az oltóanyagok kerültek, amelyeket csak kölcsönbe adott a kormány. Csehország több alkalommal is kapott kölcsön vakcinát, legnagyobbrészt Pfizert (550 millió adagot), illetve egy keveset az egydózisú Janssenből, de Szlovéniának is adtunk AstraZenecát egy alkalommal. A kölcsönkapott oltóanyagok egy részét év végéig kell visszaadni Magyarországnak.

A 300 milliárdért vásárolt lélegeztetőgépekről a direkt36 írta meg a napokban, hogy a készülékek egy részéhez további egyszer használatos vagy elkopó alkatrészekre lenne szükség, de ezek hazai szerviz híján Magyarországon nem hozzáférhetők. Továbbá több gép mellől hiányzik az európai importhoz kötelező, minőséget jelző tanúsítvány; a vizsgált kínai gépek csatlakozói nem kompatibilisek a magyar kórházakban használatosakkal, és több típusnál hiányzik a megfelelő átalakító is. Ráadásul a gépeken futó szoftverek ismeretlenek a magyar szakemberek számára.

Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Koronavírus-gyanús, lélegeztető gépen lévő beteget ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (forrás: MTI/Kovács Tamás)

Frissítés 2021.12.30.

December elején kerestük meg a Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft.-t, valamint az EMMI-t, hogy megtudjuk, miért volt szükség újabb lélegeztetőgépek vásárlására, ám levelünkre nem reagáltak. Cikkünk megjelenését követően azonban emailben jelentkezett a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet kommunikációs vezetője, Fodor Attila, aki a következő tájékoztatást adta:

„Az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet intenzív osztályainak az Egészséges Budapest Programban történő komplex fejlesztésének tervezése 2018-ban, a Covid-19 járványt megelőzően egy évvel kezdődött. Az Intézet számára juttatott – szóban forgó- lélegeztetőgépek beszerzését az alábbiak indokolták.

Ezek a speciális, úgynevezett magas tudású intenzív terápiás lélegeztetőgépek, amelyek a kórház közfeladatainak, egyedi betegcsoportjainak ellátásához nélkülözhetetlenek, különböznek a beszerzett lélegeztetőgépektől, melyeket kifejezetten a Covid-19 betegek kezelésénél használnak. A két lélegeztetőgépet nem lehet egy lapon említeni. Az Intézet számára beszerzett speciális lélegeztetőgépek, olyan betegek gyógyulását és életesélyeik növelését támogatják, akiknek még magasabb szintű, komplexebb terápiára van szükségük. Ezek a berendezések olyan többletfunkciókkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a legsúlyosabb állapotban lévő, immunrendszerükben gyenge betegek magas szintű ellátását is. A lélegeztetőgépek szakmai besorolásuk szerint megkülönböztetünk alap, közepes és magas tudású lélegeztetőgépet. Évek óta minden, a Covid-19 járványtól független központi beszerzés ezeken a szakmai kritériumokon alapulnak. Az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben magas tudású gépekre van szükség, amelyek az új típusú, úgynevezett intelligens programokat is tudják, a rendszerbe illeszthetőek, képesek digitális úton kommunikálni, az elektronikus lázlap programon belüli adatszolgáltatásra.

A rendszerbe szervezett gépekkel az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet speciális ellátási területébe tartozó immunhiányos, csontvelő transzplantált es HIV fertőzött, valamint súlyos fertőző betegeinek legmagasabb szintű ellátása is lehetővé válik. A jelen közbeszerzés során szállított infúziós pumpa rendszerek is ezeknek a feltételeknek felelnek meg. Egyedi tulajdonságuk, hogy egy központi egységen át kórtermen kívülről irányíthatóak, illetve, hogy minden jelenleg ismert típusú elektronikus lázlaprendszerbe illeszthetőek.”

Megosztás