szolgálati közlemény

Kérdésekkel provokált az újságíró – Rákay Philip találkozása az Átlátszóval

Az Átlátszó az egykori műsorvezető lópalotájának helyszínén forgatott, ami nem nyerte el a kormányközeli médiaszemélyiség tetszését. Közösségi oldalán baloldali összeesküvést és lejáratókampányt vizionált, megpróbáltatásait – luxusterepjárójával lassítania kellett – a helyszínen interjúalanyként tartózkodó országgyűlési képviselőnek tudta be.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

„SZÉL BERNADETT MA ÚJSÁGÍRÓKKAL ÉS KAMERÁVAL VÁRT A KAPUMBAN, MAJD LESBŐL LETÁMADTAK…” – fakadt ki tegnap lenyomott Caps Lock-billentyűvel Facebook-oldalán Rákay Philip kommunikátor, ménesgazda és főállású patrióta.

A volt Viva-, Hír- és köztévés szerint az LMP egykori társelnöke, jelenlegi független országgyűlési képviselő lesben állt ingatlanja előtt – mégpedig újságírók társaságában. „Az Azonnali, vagy az Átlátszó stábja volt, újságíróval, operatőrrel”, írja Philip.

Az Azonnali az ügyben teljesen vétlen, viszont az Átlátszó valóban a helyszínen forgatott. Munkatársaink megpróbáltak Budakeszin némi megütközést kiváltó, Rákay Philip résztulajdonában álló paripahaciendáról többet megtudni, és tényleg ott volt Szél Bernadett is. Mi hívtuk oda. Mivel a NER-ben egy átlagpolgár ritkán vállalja véleményét kamerák előtt, a településen élő képviselőt faggattuk az ominózus ingatlannál.

Miközben Szél Bernadett stábunknak nyilatkozott – hogy, hogy nem – egy Mercedes luxusterepjárón begördült Rákay Philip is. Ezt követően az Átlátszó újságírója igyekezett néhány kérdést föltenni, és az elutasító válasz után arról érdeklődött, hogy akkor erre mikor lenne mód. Az összeesküvésről itt rántjuk le a leplet, egyben megtekinthető Rákay Philip durva megtámadása is:

Kérdésekkel provokált az újságíró – Rákay Philip találkozása az Átlátszóval from atlatszo.hu on Vimeo.

Rákay Philip tolmácsolásában azonban az őt ért inzultus (= újságírók érdeklődnek) azért következett be, mert a balosok nem bírják elviselni, hogy mennyire sikeres a Facebookon. Szerinte szerény személyével a közösségi médiában „megjelent egy patrióta hang”, amely milliós elérésű posztokban leplezi le rendre az ellent. A milliós elérést nem látjuk, azonban a milliókat igen. Rákay Philip facebookos reklámozására április eleje óta közel ötmillió forintot sikerült költeni.

Forrás: Facebook

Önmagában az is érdekes volna, ha valaki egy éves nettó átlagkeresetet jelentősen meghaladó összeget pár hét alatt elszór a Facebookon, ám Rákay Philip hirdetéseit egytől-egyig a Megafon nevű bevallottan kampányközpont állja. A kezdeményezéssel korábban már foglalkozott az Átlátszó is.

Forrás: Facebook

A „jobboldal hangját a Facebookon felerősíteni kívánó” Megafon élén az a Kovács István áll, akinek másik munkahelye az állami százmilliókkal megtámogatott Alapjogokért Központ. Maga Kovács a két évvel ezelőtti európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-lista 14-ik helyét foglalta el.

Egy alapítványon keresztül önti a pénzt a kabinetiroda az Alapjogokért Központba

Az Átlátszó által látott szerződések szerint a kormánypárti propagandának beszélő fejeket és mindenügyi szakértést szállító, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által működtetett Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával.

Bár az érintettek váltig állítják: Rákay Philip mellett, a Pesti tévés Bohár Dánielt, a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézetes Deák Dánielt és még ennél is kevésbé ismert személyiségeket futtató és támogatóként Bayer Zsoltot is megnyerő Megafonban nincsen közpénz, ám a letagadhatatlan kapcsolatok a függetlenséget illetően erős kételyeket vetnek föl.

Ahogy eddig, úgy a későbbiekben is az Átlátszó kiemelt figyelmet fordít a propagandába ömlő pénzekre, ahogy a kormányközeli személyiségek gazdagodására is. Ugyanakkor nemcsak a kormánypropagandát követjük figyelemmel, oknyomozó portálunk tárta föl korábban az ellenzéki szövetség kétes Facebook-nyomulását is az önkormányzati választásokon.

Hont András

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás