Közügyek 1 percben

Orbán Viktor és Szijjártó Péter magánrepülős, luxusjachtos útjai 1 percben

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter általában a honvédség repülőivel utazik külföldre, de néha magángépeket is használnak. Szijjártónak sokszor több tízmillió forintért bérelnek luxusrepülőket – szerinte erre szükség van, hogy „odaérjen” az úticéljaira. Orbán főként focimeccsekre szokott menni olyan magángépekkel, amelyek Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthetők. Animációs videóban mutatjuk a legfontosabb infókat.

Mészáros és Szíjj hazánk leggazdagabb emberei közé tartoznak: több száz milliárdos vagyonukat a Fidesz-kormánytól kapott állami megbízásokból szerezték. Gazdagságukat jól jelzi, hogy nem csak magánrepülőik, hanem luxusjachtjaik is vannak – az egyiken már Szijjártó is üdült családostól. Azt azonban nem tudni, hogy Orbán Viktor, Szijjártó Péter és a többi kormányzati vendég mivel fizet Mészároséknak a magánrepülős és luxusjachtos utakért.

2018-ban a magyar honvédség összesen négy darab repülőgépet vásárolt, melyek hivatalosan katonai célokat szolgálnak, a valóságban azonban főként Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter és más kormánytagok használják őket.

Ugyanabban az évben azonban lelepleztük, hogy a miniszterelnök egy osztrák magánrepülőgéppel ment Bulgáriába focimeccsre. A repülő pedig Orbán gyerekkori barátjához, a falusi gázszerelőből pár év alatt milliárdossá vált Mészáros Lőrinchez köthető. Ráadásul nagy összhangban mozog egy luxusjachttal, ami Mészáros üzlettársának, Szíjj Lászlónak a tulajdona.

Szintén 2018-ban arról is beszámoltunk, hogy a miniszterelnök többször utazott már focimeccsekre és hivatalos látogatásokra az OTP magángépével is, amely akkoriban „Magyarország kormánya” jelöléssel repkedett a nagyvilágban.

A puritán életvitel látszatát mindig nagyon fenntartani igyekvő Orbán Viktor lebukása a magánrepülőzéssel nagy zavart okozott a kormánykommunikációban. A sajtófőnöke először azt mondta, hogy az utakat ajándékba kapta, ő maga pedig kijelentette a parlamentben, hogy „30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”.

Később a sajtófőnök azt közölte, hogy Orbánnak minden alkalommal jegyet vesznek a magángépes utakra, de részleteket nem árultak el. Utána azzal álltak elő, hogy Orbán zsebből fizeti ezeket az utakat – ám a vagyonnyilatkozatai alapján nem telik neki a többmilliós repülésekre.

2020-ban aztán megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc üzlettársának, Szíjj Lászlónak nem csak egy, hanem két luxusjachtja van egy máltai offshore-cégen keresztül. Az egyiken pedig azon a nyáron épp Szijjártó Péter külügyminiszter üdült a családjával az Adrián.

2022-ben Szíjj vett egy még nagyobb jachtot, 2023-ban pedig Mészáros egy minden korábbinál puccosabbat. Az állami megbízásokból meggazdagodott oligarcháknak lettek új, többmilliárdos repülőgépei is, a luxusjárművek útjai pedig minden évben az Adrián keresztezik egymást – fedélzetükön különböző NER-es szereplőkkel.

 

Szijjártó Péter külügyminiszter azonban nem csak a honvédségi repülőket használja rendszeresen: gyakran bérelnek neki közpénzből, több tíz- és százmilliókért különböző külföldi luxusgépeket is. Ezeket a drága utakat Szijjártó saját magának engedélyezi, és elmondása szerint azért van szükség rájuk, hogy „odaérjen” az úti céljaira. Azt pedig teljes mértékben magánügynek tartja, hogy egy kormányközeli üzletember jachtján nyaralt a családjával – pedig ez nincs így, hiszen az ilyesmi súlyos korrupciógyanút vet fel.

Erdélyi Katalin

A cikk és a videó a Szabad Média pályázat keretében, az Ökotárs Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely támogatásával készült. Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját. Címlapkép: Átlátszó/Rick Zsófi

Megosztás