Felcsút travel club

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktor ellen a luxusrepülőzés miatt

Szeptember végén megírtuk, hogy a miniszterelnök egy 17 milliárd forint értékű magánrepülővel utazott Bulgáriába focimeccsre. Emiatt a DK vagyonyilatkozati eljárást kezdeményezett ellene, de az Országgyűlés mentelmi bizottsága azonban elutasította a kezdeményezést többek között arra hivatkozva, hogy nem tekinthető ajándéknak olyan sportrendezvényre történő utaztatás, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz. Viszont Orbán nagy valószínűséggel magángéppel utazott a vb-döntőre is, amin Franciország és Horvátország játszott, magyarok nem.



Társadalmi célú hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök 2018. július 25-én a Vidi bulgáriai meccsére egy 17 milliárd forintos osztrák luxusrepülővel utazott, és sikerült lefotóznunk, amikor kiszállt a gépből Budapesten. Orbán sajtófőnöke azt mondta, hogy a luxusrepülést a Vidi tulajdonosától, Garancsi Istvántól kapta ajándékba a miniszterelnök, Orbán pedig október elsején azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy „30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

A Demokratikus Koalíció (DK) vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a miniszterelnök ellen, mert szerintük a többmillió forintos magánrepülős utazások nagy értéket képviselő ajándéknak minősülnek, ezért azokat Orbánnak fel kellene tüntetnie a vagyonnyilatkozatában.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága azonban elutasította a DK kezdeményezését arra hivatkozva, hogy

  • a miniszterelnöknek csak a képviselői megbízatásával összefüggésben kapott ajándékokat és ingyenes juttatásokat kell feltüntetnie vagyonnyilatkozatában
  • nem tekinthető ajándéknak egy olyan sportrendezvényre szóló út, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz
  • “ajándék vagy ingyenes juttatás elfogadására utaló sajtóinformáció, célzás egyébként sem lehet alapja egy vagyonnyilatkozati eljárás megindításának”

A második indoklás különösen érdekes, mert szeptemberi cikkünkben azt is megírtuk, hogy az OE-LEM lajstromjelű, Mészáros Lőrinchez köthető magángép is Moszkvában járt a foci vb döntőjének idején. Az eseményen Orbán is részt vett, és előtte még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott.

A vb-döntőt Franciaország és Horvátország játszotta, tehát egy magyar és Magyarország sem vett részt rajta.

Szeptember végén, cikkünk megjelenése után megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, és a Miniszterelnökséget is, hogy Orbán Viktor mivel utazott ki a döntőre, és ha esetleg az OE-LEM lajstromjelű magángéppel, akkor milyen pénzügyi konstrukció keretében, de választ a mai napig nem kaptunk.

2018. szeptember 28-án elküldött kérdéseink Orbán Viktor utazásáról a foci vb döntőjére.

Nem csak ezzel az úttal kapcsolatban titkolózik a Miniszterelnökség és Orbán Viktor sajtófőnöke. Nemrég megírtuk, hogy munkatársunk adatigénylésére a Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők ebben a témában; a jobbikos Pintér Tamás a parlamenti kérdésére pedig csak kitérő választ kapott.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök kilép az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én. 

Megosztás