Felcsút travel club

Titkolják, hogy ki „vett jegyet” Orbán Viktornak a magángépes repülőutakra

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tavaly azt nyilatkozta: amikor Orbán Viktor magánrepülőgéppel utazik, akkor minden alkalommal repülőjegyet vesznek neki. Igyekeztünk megtudni a részleteket, de érdeklődésünkre a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt válaszolta, hogy ők nem adatgazdák ebben a témában.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Tavaly beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor 2018. július 25-én az OE-LEM lajstromjelű, 17 milliárd forint értékű, és ismeretlen tulajdonosú osztrák magánrepülőgéppel utazott kedvenc focicsapata, a MOL Vidi bulgáriai meccsére.

Az általunk fényképpel dokumentált luxusutazás lelepleződése után erős zavar támadt a kormánykommunikációban és a pártsajtóban egyaránt. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke végül azt nyilatkozta, hogy az utazást Orbán a MOL Vidi tulajdonosától, Garancsi István üzletembertől kapta ajándékba. A miniszterelnök pedig azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy „Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Cikkünk nyomán a kormánysajtó két lejáratócikk között azt is megemlítette, hogy Orbánt a focivébé döntőjére, Moszkvába is az OE-LEM vitte. Havasi viszont az ezzel kapcsolatos kéréseinkre azóta sem válaszolt.

Év végén azt is megírtuk, hogy a miniszterelnök egy másik drága magánrepülőt is használt 2018-ban. Orbán Viktor Facebook-oldalán még videó is van arról, hogy az OTP tulajdonában lévő, nagyjából 11 milliárd forint értékű, HA-LKZ lajstromjelű géppel ment Berlinbe Angela Merkel német kancellárhoz.

Kutatásunk során összegyűjtöttük a HA-LKZ valamennyi korábbi útját, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a magángép tavaly 12 alkalommal volt ugyanott, ahol akkor Orbán éppen valamilyen hivatalos állami látogatáson, vagy focimeccsen vett részt.

Az OTP-gépről szóló cikkünket alapul véve az RTL Klub december elején egy híradós riportban foglalkozott a miniszterelnök repülőútjaival. A két magángép mellett ugyanis Orbán Viktor rendszeresen használta tavaly a honvédség repülőit is, amikről korábban váltig állították az illetékesek, hogy nem kormánygépek. Bár a miniszterelnök külföldi utazásai során váltogatta a honvédségi és magánrepülőgépeket, de egy dolog közös: minden repülőútja költségét titkolják.

Az RTL Klub megkeresésére Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt közölte, hogy a miniszterelnök magánrepülős útjainál minden esetben utasonként repülőjegyeket vásároltak.

 

Havasi nyilatkozata után közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2010. január 1. és 2018. december 09. között

  • hány alkalommal
  • milyen utazásokra (indulási és érkezési település, ill. esemény megnevezése)
  • mely cégektől vagy magánszemélyektől
  • mekkora összegért

vettek repülőjegyeket magántulajdonú repülőgépekre a miniszterelnöknek.

A Miniszterelnökség viszont azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.

Ez kissé furcsa volt, de nem adtuk fel. Mivel a 94/2018. (V.22.) Kormányrendelet 9. § (3) a) pontja szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke az, aki felel a miniszterelnök külföldre történő kiutazásaival kapcsolatos feladatok ellátásáért, tettünk egy újabb próbát. Beadtuk a repülőjegyeket firtató adatigénylést a Miniszterelnöki Kabinetirodának is, amit Orbán Viktor kabinetfőnöke, Rogán Antal igazgat.

Meglepő módon a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt válaszolta, hogy ők sem adatkezelők a miniszterelnök magánrepülős útjaira vett jegyekkel kapcsolatban.

Mi azonban mindenképp szeretnénk választ kapni a kérdéseinkre, hogy mikor, kitől, milyen utakra, és mennyiért „vettek jegyet” Orbán Viktornak a különböző magánrepülős útjaira. Ehhez először azt kellene kideríteni, hogy vajon mégis ki az adatkezelő a miniszterelnök utazásaival kapcsolatban, ha sem a Miniszterelnökség, sem a külföldi utakért kormányrendeletben felelősnek kijelölt Kabinetiroda.

A tisztánlátás érdekében beadvánnyal fordultunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), és kértük, hogy tisztázza a helyzetet.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök kilép az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én.

Megosztás