Felcsút travel club

Szijjártó Péter ezúttal „valtonos” magángéppel repült hivatalos útra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 2-án Pécsett kezdte hivatalos programját. A reggeli órákban egy dán cég magyarországi kutatólaborját és kiválósági központját avatta fel, majd még a délelőtt folyamán ellátogatott a – szintén Pécsett működő – Rátgéber Nemzeti Kosárlabda Akadémiára is, ahol a létesítmény bővítéséről állapodott meg az akadémia vezetőivel.

Miután a miniszter ezúttal is részletesen dokumentálta a munkanapját a hivatalos közösségi oldalán, az ott közzétett fotókból az is kiderült, hogy kora délután Svájcba, pontosabban Genfbe utazott. Itt a bejegyzések szerint – többek közt – az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának gyűlésén vett részt, ahol a magyar jogállamiság kérdése is terítékre került.

A külföldi látogatás kapcsán közzétett képek egyikén Szijjártó Péter a genfi repülőtéren látható, amint épp elhagyja a mögötte álló, kék, íves mintázatú repülőgépet. Bár csak kevés részlet látszik a repülőgép törzséből, nekünk azonnal feltűnt, hogy az Átlátszó által 2019-ben felfedezett – a Fidesz kedvenc őrző-védő cégének, a Valton-Sec Zrt.-nek az érdekeltségébe tartozó – privát jettel van dolgunk.

Felismerésünket a repülőgépek útvonalait követő és rögzítő internetes adatbázisok is megerősítették. A PlaneFinder elnevezésű alkalmazáson visszanéztük a repülőgép aznapi útjait. Ez alapján a HA-BES lajstromjelű repülőgép november 2-án, 10.55-kor szállt fel Budapestről és repült Pécsre, majd 12.30-kor indult tovább Genfbe, ahol 14 órakor landolt. A magángép valamivel 17 óra után hagyta el Genfet, és vette az irányt Budapest felé, ahová 18.35-kor érkezett meg.

Forrás: PlaneFinder

A miniszter közösségi oldalán közölt fotók és a magángép indulási, illetve érkezési időpontjai alapján azt is kimatekozhatjuk, hogy Szijjártó Pécsre nem a privát jettel utazott. Ugyanis Pécsett – az egyik fotó tanulsága szerint – már legkésőbb 10 órakor kezet rázott vendéglátójával, míg a magángép csak 10.55-kor szállt fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

A 2005-ös gyártású RAYTHEON HAWKER 800 XPi típusú privát jetet nem most bérelték ki először közpénzből. Mint azt korábbi cikkünkben jeleztük, ez volt az a gép, amellyel Kövér László, országgyűlési elnök és küldöttsége – köztük Hiller István és Selmeczi Gabriella – 2019 áprilisában Rómába utazott. Az olasz parlament szenátusi elnöke által kezdeményezett találkozóról és repülőútról az Mfor számolt be, miután egy, az Országgyűlés Hivatala által közzétett szerződésben kiszúrták a Fly-Coop Kft. nevét. A privát jetet akkor a szerződés szerint 2019. április 2.-a és 4.-e közötti időszakra bérelték, és 6,8 millió forintot fizetett érte az Országgyűlés.

Szijjártó Péter repülőútjáról és annak részleteiről megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Amint a sajtóosztálytól választ kapunk, frissítjük cikkünket. Bár az e-mailben küldött újságírói kérdésben a bérleti szerződés és a szolgáltatás ára után is érdeklődtünk, ezeket az adatokat feltételezhetően csak közadatigénylés útján kapjuk majd meg. A COVID19 járvánnyal összefüggő veszélyhelyzet miatt azonban az adatszolgáltatásra a minisztériumnak 45 nap áll a rendelkezésére, amit még egy alkalommal akár további 45 nappal is meghosszabbíthat.

Mint azt már korábban megírtuk, a repülőgép korábban két cég, a Valton-Sec érdekeltségű HUN-JET Kft. és az AEROGLOBE Kft. tulajdonában volt. A privát jet megvásárlását az egykor a Matolcsy György unokatestvére által vezetett és azóta bedőlt Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB) finanszírozta, a vételár pedig 700 millió forint körüli összeg lehetett a vásárlást lebonyolító cég pénzügyi adataiban szereplő számok és banki jelzálogok alapján.

A Matolcsy család házibankja finanszírozta, Rogán Antal is használta Bessenyei magánrepülőgépét | atlatszo.hu

A Matolcsy család házibankja finanszírozta, Rogán Antal is használta Bessenyei magánrepülőgépét

Később az AEROGLOBE kiszállt a tulajdonosi körből, és a helyét Bessenyei István, a Valton-Sec Zrt. kisebbségi tulajdonosa vette át. A legújabb fejlemények szerint már a vállalkozó sincs benne saját jogán a HUN-JET Kft. tulajdonosi körében, így a cég 2020. október végétől 100%-ban a Valton-Sec Zrt. tulajdonába került. Miután azonban Bessenyei a Valton-Sec Zrt. kisebbségi tulajdonosa, továbbra is van kötődése a repülőgéphez, melynek lajstromjelét – beszédes módon – az ő vezetéknevének kezdőbetűi alkotják.

A HA-BES lajstromjelű sugárhajtású magánrepülőgép kapcsán korábbi cikkünkben azt is megírtuk, hogy Rogán Antal és akkori felesége, Rogán-Gaál Cecília többször is utazott a privát jettel. Csakúgy, mint Bessenyei (Sarka) Kata, aki Bessenyei felesége és Rogán-Gaál Cecília közeli barátnője, valamint üzlettársa.

A repülőgépet most is a Fly-Coop Kft. üzemelteti, amely a Rogán-család elhíresült helikopteres utaztatását követően vált ismertté. A hírt annak idején az azóta megszüntetett Népszabadság közölte. A cégről később az is kiderült, hogy kivételezett módon kapta meg a budaörsi reptér üzemeltetését, illetve hogy több százmillió forintos megbízáshoz jutott az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól.

Nem ez az első alkalom, hogy Szijjártó Péter közbeszerzéseken meggazdagodott vállalkozók luxusjárműveit veszi igénybe: tavaly nyáron egy Szíjj László tulajdonában lévő luxusjachton láttuk és fotóztuk a külügyminisztert az Adrián, Horvátországban, miközben Facebook-oldalán irodai környezetben készült öltönyös fotókat posztolt.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot | atlatszo.hu

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

Brassai Kornél

Címlapfotó: Szabó Gábor

Megosztás