Felcsút travel club

Orbán Viktor miniszterelnök és a NER luxusrepülője is Párizsban járt a BL-döntő napján

Egyszerre bukkant fel Orbán Viktor és a „nemzeti tőkésosztályhoz” köthető OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép Párizsban a hétvégén. A miniszterelnök a Facebookon közzétett fotók alapján a francia szélsőjobboldal vezetőjével, Marine Le Pennel tárgyalt, arról azonban csak az AFP képei árulkodnak, hogy egyúttal a Bajnokok Ligája döntőjén is részt vett. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy mikor és mivel utazott külföldi útjára Orbán Viktor, de megkeresésünkre nem reagáltak.

„Itthon nem verték nagydobra, hogy a magyar miniszterelnök hódol a hobbijának, és a helyszínen nézi meg a Bajnokok Ligája-döntőjét, de az AFP lefotózta a párizsi Stade de France VIP páholyában Orbán Viktort” – írta meg szombat este a 444.hu.

A francia hírügynökség képein jól látszik, ahogy a Real Madrid-Liverpool meccsen (amit egyébként a spanyol csapat nyert 1-0-ra) Nicolas Sarkozy volt francia elnök mellett áll. Orbán Viktor Facebook-oldalán erről nem, csak a francia szélsőjobboldal vezetőjével, Marine Le Pennel való találkozásáról számolt be pénteken.

Egy nappal később az OE-LEM lajtstromjelű luxusrepülőgép is elindult Budapestről Párizsba, ahova délelőtt meg is érkezett. A magánrepülő vasárnap jött vissza Budapestre. Mindezt az Átlátszó repülőgép- és jacht-követő Twitter applikációja, a NERtravel is jelezte.

Hogy pontosan kit/kiket vitt és hozott az osztrák bejegyzésű privát jet, melynek fedélzetén korábban már Mészáros Lőrincet, Szíjj Lászlót és magát a miniszterelnököt is lefotózták, nem tudjuk. Mindenesetre érdeklődtünk a Miniszterelnökségen, hogy mikor és hogyan utazott Orbán Viktor Párizsba a hétvégén. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzése szerint az egyik honvédségi Dassault Falcon repülőgép csütörtök délután szállt le a Le Bourget reptéren, de fél óra tartózkodás után már jött is vissza, tehát valószínűleg csak kitette utasát.

Havasi Bertalan sajtófőnök vasárnap közleményt juttatott el az MTI-nek, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) meghívására vett részt a Bajnokok Ligája döntőjén, majd a francia fővárosból Brüsszelbe utazik tovább. Hozzátette: „Brüsszelben hétfőn és kedden tartják az Európai Tanács rendkívüli ülését, amelyen az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak” – idézte a közleményt a Magyar Hang.

Nem ez lenne az első

Ha odafelé nem is, a visszaúton akár ismét megtapasztalhatta az OE-LEM kényelmét a miniszterelnök, aki egyszer már biztosan ült a repülőn, méghozzá 2018-ban, amikor Bulgáriába utazott a Ludogorec-Videoton BL-meccsre.

A Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgép az osztrák léginyilvántartásban szerepel OE-LEM lajtsromszámmal. Tulajdonosa nem ismert, az üzembentartója pedig az International Jet Management GmbH, egy erre szakosodott osztrák cég. A gép azonban szinte állandóan a budapesti repülőtéren parkol, és Szíjj Lászlótól kezdve Mészáros Lőrincig mindenki utazott már rajta. A magánrepülő új ára 60 millió amerikai dollár, vagyis körülbelül 17 milliárd forint volt 2018-ban.

Akkor a bolgár Standart írta meg, hogy Orbán magángéppel érkezett Várnába, ahol a Ludogorec otthonához, Razgradhoz legközelebbi repülőtér található. A bolgár csapat honlapján rövid hír és képgaléria számolt be arról, hogy a klub vezetősége köszöntötte a stadionban a magyar miniszterelnököt, akit egy Ludogorec-logós tasakba tett ajándékkal is megleptek.

A meccs után a gép visszaindult, és nem sokkal éjfél előtt ért vissza Ferihegyre, ahol lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor kiszáll a magánrepülőből a Ludogorec menedzsmentjétől kapott ajándéktasakkal a kezében.

Orbán Viktor miniszterelnök lesétál az OE-LEM lajstromjelű magánrepülő lépcsőjén a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én

Az eset nagy port kavart, többen és többféle módon próbálták megtudni, hogyan került Obán a 17 milliárd forintos luxusrepülőre. Orbán sajtófőnöke először azt mondta, hogy a luxusrepülést a Vidi tulajdonosától, Garancsi Istvántól kapta ajándékba a miniszterelnök, majd Orbán Viktor azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy

„30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Népszava 2018-09-25/223. szám (forrás: Arcanum)

A gépnek azonban nem a Ludogorec-Videoton meccs volt az egyetlen focival kapcsolatos útja. 2018. június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

Az RTL-Klub híradója is beszámolt a repülőútról

Katus Eszter

Nyitókép: Szabó Imre/Jetphotos. A sajtóarchívumot az Arcanum adatbázisa szolgáltatta. 

Megosztás