dokumentumfilm

Kovács Zoltán az Arténak: az Átlátszó nem médiatermék, Szijjártó jachtozása magánügy

Az Arte dokumentumfilmje bemutatja, milyen nehézségeket okozott az Európai Unió országaiban a koronavírus-járvány, és az EU vezetése miként próbálja kezelni a válságot. Szerepel a filmben Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki a készítők szerint a maga hasznára, a sajtó további korlátozására használja a válsághelyzetet. A filmben nyilatkozott Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője, és Kovács Zoltán kormányszóvivő is, aki szerint lapunk nem médiatermék, hanem politikai szervezet, és Szijjártó Péter luxusjachtozása magánügy.

Támogatási kampány

A francia-német tulajdonú Arte közel 1 órás dokumentumfilmet forgatott a koronavírus-járvány negatív hatásairól az Európai Unióban. Munkanélküliség, billegő egészségügyi és szociális ellátórendszerek, kétségbeesett és/vagy dühös emberek, utcai tüntetések, központi válságkezelési ötletek és módszerek.

Részletesen ismertetik az EU által megszavazott 750 milliárd eurós mentőcsomagot és annak rizikóit is: a hiteleket 2026-tól el kell majd kezdeni törleszteni, de senki nem tudja, mi lesz akkor. Szó van a nyáron forgatott filmben arról is, hogy az EU három intézménye (a Tanács, a Bizottság, és a Parlament) jogállamisági feltételekhez kötné az uniós támogatások kifizetését (erről november elején megállapodás is született, de még nem végleges – a szerk.), hogy ezzel kényszerítsék ki a demokrácia játékszabályainak betartását az olyan autoriter hajlamú tagállamoktól, mint Lengyelország és Magyarország.

Ezen a ponton feltűnik a filmben Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki azt nyilatkozta, hogy nem tudja, milyen személyes okok miatt, de szerinte a jogállamisági kritériumokat leginkább erőltető holland elnök egyszerűen gyűlöli őt és Magyarországot, majd hozzátette, hogy elfogadhatatlannak tartja az anyagi szankciókat.

Nem sokkal később a dokumentumfilm beszámol arról, hogy a 10 éve hatalmon lévő, Orbán Viktor által vezetett Fidesz-kormány lengyel mintára próbálja a a bíróságokat kontroll alá vonni, és legyűrni a sajtószabadságot: a médiatermékek 80 százalékát egy kormányközeli holdingba szervezték, a maradék független sajtótermékek pedig küzdenek a fennmaradásért.

Ennél a résznél említik az Átlátszót, mint az Orbán-klán üzleteit feltáró oknyomozó portált, és rögtön be is mutatják a nézőknek Orbán vejét, Tiborcz Istvánt, akinek egykori cége, az Elios javarészt európai uniós támogatásból korszerűsítette sok magyarországi település közvilágítását, a projekteket pedig később az EU csalás elleni ügynöksége, az OLAF szabálytalannak minősítette. Kitérnek arra is, hogy az OLAF 2015 és 2019 között az egész EU-ban 235 csalásgyanús esetet talált, és ebből 43-at Magyarországon. Továbbá az OLAF ezen esetek kapcsán 417 millió eurónyi támogatás visszafizetését javasolta, ami a hazánkba érkezett pénzek 4 százaléka – ami az uniós átlag 12-szerese.

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője arról beszélt a dokumentumfilmben, hogy a korrupció óriási probléma Magyarországon, és lapunk nem csak általánosságban beszél róla, hanem utánajár konkrét eseteknek, emellett figyelemmel követjük a magyar közpénzek és az európai uniós támogatások elköltését is.

Szerepel az Arte filmjében az Átlátszó arról készült felvétele is, hogy Szijjártó Péter augusztusban egy kormányközeli, gyakran EU-támogatásból finanszírozott állami megrendelésekből meggazdagodott üzletember, Szíjj László luxusjachtján nyaralt.

Szijjártó jachtozásáról megkérdezték a filmesek Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, aki csak két dolgot hajtogatott: az Átlátszó nem médiatermék, hanem politikai szervezet, és Szijjártó Péter jachtozása magánügy. Hiába mondta ki a riporter konkrétan a korrupció szót, és magyarázta el Kovácsnak, miért áll fenn a gyanúja ebben az esetben, a kormányszóvivő megismételte az Átlátszóról alkotott véleményét, és ezzel lezárta a témát.

A dokumentumfilmben ezután a narrátor arról beszél, hogy a magyar kormány a vele kritikus médiákat külföldi ügynököknek tartja. Bodoky Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egyrészt borzasztóan megnehezíti a dolgunkat, hogy a kormány nem ismeri el újságírásként a munkánkat, másrészt a Fidesz támogatóitól nagyon sok gyalázkodást és fenyegetést kapunk, a kormánypárt pedig sajnos bátorítja ezt.

A teljes Arte-film 2020. december 9-ig nézhető meg online:

Korábban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is azt nyilatkozta a külügyminiszter nagy visszhangot kiváltott jachtos kiruccanásáról, hogy magánügy, ki és hol nyaral a jogszabályok betartása mellett. A helyzet azonban az, hogy egy miniszter és egyben országgyűlési képviselő vagyonára, illetve a neki adott ajándékokra is szigorú szabályok vonatkoznak. Így egy közpénzekből meggazdagodott oligarcha máltai offshore cég mögé bújtatott luxusjachtján tölteni egy több tízmillió forintos pihenést bizony közügy, erről itt írtunk bővebben:

Miért nem magánügy, ha Szijjártó Péter egy oligarcha luxusjachtján nyaral titokban?

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt nyilatkozta a külügyminiszter nagy visszhangot kiváltott jachtos kiruccanásáról, hogy magánügy, ki és hol nyaral a jogszabályok betartása mellett. A helyzet azonban az, hogy egy miniszter és egyben országgyűlési képviselő vagyonára, illetve a neki adott ajándékokra is szigorú szabályok vonatkoznak.

Megosztás