Felcsút travel club

Tavaly is Horvátországban találkozgatott a kormányközeli luxusjacht és magánrepülőgép

Az Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrincék által is előszeretettel használt osztrák magánrepülőgép 2019-ben is járta a világot, és többször feltűnt ugyanott, ahol éppen akkor a szintén Mészároshoz köthető máltai luxusjacht is horgonyzott. Mutatjuk az OE-LEM és a Lady Mrd tavalyi útjait, amelyek 2018-hoz hasonlóan 2019-ben is az Adrián keresztezték egymást.

Több hónapnyi kutatómunka után 2018. szeptember végén mutattuk be egy részletes anyagban az OE-LEM lajstromjelű, osztrák bejegyzésű, 17 milliárd forint értékű magánrepülőgépet, és a Lady Mrd nevet viselő, máltai zászló alatt hajózó, 7 milliárd forint értékű luxusjachtot, melyeket előszeretettel használ a NER elitje.

Lefotóztuk, hogy 2018 júliusában Orbán Viktor miniszterelnök az OE-LEM fedélzetén utazott Bulgáriába a Vidi focimeccsére, majd vissza Budapestre. Drónvideót készítettünk arról, hogy az egyik legerősebb kormányközeli üzletember, Szíjj László, és Homolya Róbert MÁV-elnök a Lady Mrd-dal hajókázott az Adrián – néhány héttel korábban Mészáros Lőrinc pihent ugyanezen a jachton.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

A magánrepülőgép és a luxusjacht archív útvonalainak megvásárlását és elemzését követően rámutattunk, hogy a két exkluzív jármű sokszor “találkozik”: 2018-ban az OE-LEM többször ment Budapestről éppen oda, ahol a Lady Mrd is tartózkodott éppen akkor. Ezek a kapcsolódási pontok általában kedvelt nyaralóhelyeken, Olaszországban és Horvátországban voltak. Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és az OE-LEM is. De előfordult az is, hogy mindkét luxusjármű ugyanakkor volt a montenegrói Tivatban, ahol egy különleges jachtkikötő várja a szupergazdagokat.

Cikkünk után, 2018 októberében Mészáros Lőrincet és Szíjj Lászlót lefotózta a hvg.hu, a 24.hu, és az Index a budapesti repülőtéren, ahogy kiszálltak a Londonból hazatérő OE-LEM-ből.

2019 januárjában lefényképeztük, hogy a Dubajból hazatérő OE-LEM landolása után Szíjj László és családja lépett ki a kisgépes terminál ajtaján. Február közepén pedig azt is megörökítettük, hogy Mészáros Lőrinc és családja a Maldív-szigetekről tért haza az osztrák magánrepülővel.

Most összegyűjtöttük és megmutatjuk a NER két luxusjárművének összes 2019-es útját.

OE-LEM: Adria, Mikulás, Oroszország, Svájc

A 17 milliárd forint értékű, osztrák bejegyzésű, Bombardier Global 6000 típusú, 17 személyes luxusrepülőgép 2018 szeptemberi cikkünk óta mostanáig bő 150 utat tett meg. Főként ismert európai helyszíneken járt, és nyáron – érthető módon – gyakran repült kedvelt nyaralóhelyekre.

2018 októberében 2 napot töltött Zürichben, majd 17 napot Bécsben – ahova elvileg tartozik a regisztrációja alapján -, novemberben kiugrott Belgrádba pár órára, és Párizsba 3 napra, aztán decemberben ismét pár óra Belgrád, 1 nap Moszkva, néhány óra Prága és Köln következett, végül kivitte Szíjjéket az Egyesült Arab Emírségek egyik legnagyobb városába, a Dubaj melletti Sharjah-ba.

2019 januárjában az OE-LEM 2 napot töltött az ismert spanyol üdülőhelyen, Malagán, és onnan 1 napot a horvátországi Pula városában megállva tért vissza Budapestre. Ezután a következő érdekes útja Mészárosék maldív-szigeteki kiruccanása volt 2019 februárjában, majd márciusban egy kétnapos látogatás Finnországban, az Északi-sarkkör mellett fekvő Rovaniemiben, Lappföld fővárosában, ahol a Mikulás lakik.

Márciusban ismét volt egy 1 napos moszkvai útja a NER-közeli magánrepülőnek, ami 2019 első félévében járt több európai nagyvárosban is (pl. , Bordeaux, Köln, Marosvásárhely, Rotterdam, Tirana, Zürich). Május végén kiment a gép pár órára Rijekába (Fiume), ahol a Lady Mrd horgonyzott akkor, majd június végén Szentpéterváron töltött 7 napot.

Utána szemmel láthatóan megkezdődött a nyaralási szezon: az OE-LEM egyre sűrűbben tűnt fel különböző üdülővárosokban a Földközi-tenger partján. 2019 júliusában és augusztusában járt a repülő Brac, Dubrovnik, Olbia, Split, Thesszaloniki, Tivat, Zadar repülőterén is, a legtöbb helyen többször is.

Szeptemberben pár óra Pisa városában és 2 nap Nápolyban, majd októberben ismét 1 hét Sharjahban, novemberben Genf, Nizza és Zürich, decemberben megint Nizza, Bordeaux és a Mikulás városa, Rovaniemi voltak az OE-LEM legizgalmasabb úticéljai.

Lady Mrd: nyaralás Horvátországban és Montenegróban

A Benetti Crystal 140 típusú, 42 méter hosszú és 9 méter széles, 3 szintes és 5 kabinos luxusjachton 10 vendég, és a kényelmüket szolgáló 7 fős személyzet fér el.

2018 szeptemberi cikkünk után egészen 2019 március elejéig Rijeka kikötőjében horgonyzott, majd állt 2,5 hónapot Trogirban, ahol vélhetően felkészítették a szezonra.

Lady Mrd, Rijeka, 2019.10.30.

A Lady Mrd a rijekai kikötőben 2019. október 30-án (fotó: olvasónk)

2019. május végén a Lady Mrd elkezdte bejárni a korábban is előszeretettel látogatott helyszíneket a Földközi-tengeren Montenegrótól Horvátországig. A luxusjacht 2019 nyarán volt Budva, Cres, Dubrovnik, Jelsa, Korcula, Kotor, Makarska, Mali Losinj, Opatija, Rijeka, Rogoznica, Skradin, Split, Supetar, Tivat, Trogir és Zadar kikötőjében is – a legtöbb helyszínen több alkalommal, vagyis gyakorlatilag körbe-körbe utazott a különböző üdülőhelyek között.

Tavaly szeptember elején visszatért a NER-közeli luxusjacht Rijekába, és jelenleg is ott tartózkodik, ahogy ez a kikötői webkamera élő felvételén is látszik.

Találkozások Horvátországban

Akárcsak 2018-ban, a NER-közeli magánrepülő és luxusjacht útjai 2019-ben is többször keresztezték egymást.

2019 júliusában, augusztusában és szeptemberében az OE-LEM és Lady Mrd több alkalommal is egyszerre volt Dubrovnikban, Rijekában, Tivatban és Zadarban. Ezeket a találkozási pontokat az alábbi térképen lehet megtekinteni. A piros szín a magánrepülő, a fekete pedig a luxusjacht mozgását jelöli. A térkép alján lévő nyilakra kattintva lehet lépkedni az utak között a dátumok alapján:

Az adatokat innen lehet letölteni (XLS)

Ezen a térképen pedig a NER kedvenc repülőgépének és jachtjának összes 2019-es útja látható, a piros szín az OE-LEM, a fekete pedig a Lady Mrd mozgását mutatja.

Az adatokat innen lehet letölteni (XLS)

A magyar kormányzati elit nem csak az osztrák bejegyzésű privát jetet használja vélhetően magánutakra is: tavaly év végén számoltunk be arról, hogy a honvédség által vásárolt csapatszállító és luxus repülőgépek is gyakran megfordulnak egzotikus helyeken, kaszinóvárosokban, adóparadicsomokban, és népszerű külföldi nyaralóhelyeken. A közpénzből finanszírozott utak célja „nemzetbiztonsági okokból” nem nyilvános:

30 évig titkos, hogy miért jártak a honvédség repülői nyaralóhelyeken és adóparadicsomokban

December közepén hoztuk nyilvánosságra a honvédségi repülők összes eddigi útját, amelyek között népszerű üdülővárosok is vannak. Cikkünk nyomán Harangozó Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő megkérdezte a honvédelmi minisztert, hogy hol miért jártak a HM repülőgépei, de Benkő Tibor azt közölte vele, hogy ezek az adatok honvédelmi és nemzetbiztonsági okokból 30 évig nem nyilvánosak.

Szöveg: Erdélyi Katalin — Adatvizualizáció: Bátorfy Attila

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás