közpénzégetés

264 millió forintba került az adófizetőknek Szijjártó Péter külügyminiszter három tavalyi útja egy holland luxusrepülővel

A Mészáros Lőrinc által is gyakorta használt, OE-HUG lajstromjelű osztrák magánrepülőgép útvonalait vizsgálva találtunk rá arra az amerikai útra, amely során a repülő a magyar kormánydelegációval egy időben és helyen járt az amerikai kontinensen. Kutakodásunk eredményeként kiderült, a privát jet – csakúgy, mint a kínai útja során – ezúttal sem a külügyminisztert és delegációját szállította. Szijjártó Péter és kísérete ugyanis egy – a futballrajongók számára csemegének számító – luxus jettel utazott a New York-i ENSZ-konferenciára. A miniszter ezt követően ugyanezzel a PH-AJX lajstromjelű géppel ment Brüsszelbe, majd szeptemberben újra New Yorkba, ahol a repülő megvárta, hogy egy másik jettel Austinba és Houstonba is elrepüljön.

A Mészáros Lőrinchez is köthető OE-HUG lajstromjelű osztrák magánrepülőgép útvonaladatait és a kormánytagok külföldi programjait vizsgálva újabb egybeesést találtunk azokon felül, melyeket a repülőgépet felfedező hvg360 korábbi cikke említett.

A dátum- és helyszínazonosság ezúttal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly nyári amerikai programjával állt fenn. A külügyminiszter 2023. július 17-én és 18-án az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának, Biztonsági Tanácsának, valamint Közgyűlésének ülésein vett részt New Yorkban, illetve találkozott az UNICEF képviselőivel is.

Ugyanitt Szijjártó tárgyalt az üzbég gazdasági miniszterrel is, akivel egy olyan Taskent mellett épülő ipari zónáról egyeztetett, amely „kifejezetten magyar vállalatok beruházásait fogja kiszolgálni, különös tekintettel a mezőgazdaságra és a gyógyszeriparra.” A miniszter Facebook-posztja szerint sikerrel lezárták a magyar-üzbég közvetlen légi összeköttetés megteremtésének ügyét is.

Közép-Ázsia jelenleg a világgazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő térsége, ezért is érdekünk a minél szorosabb…

Közzétette: Szijjártó Péter – 2023. július 18., kedd

Szijjártó nem az OE-HUG fedélzetén utazott

A külügyminiszter amerikai tartózkodása idején az OE-HUG lajstromjelű repülő Washingtonban, majd New Yorkban járt, ahol egy nappal tovább maradt, mint Szijjártó. A miniszter közösségi oldalán közzétett programbeszámolók, valamint a repülőgép repülési adatait összevetve azonban egyértelműen megállapítható: nem a miniszter utazott a Mészáros-közeli magánrepülőgéppel Budapestről New Yorkba, majd onnan haza.

Az OE-HUG jelzésű privát jet ugyanis pár órával később indult el Magyarországról, mint Szijjártó, másrészt először Washingtonba repült, és csak másnap, 2023. július 18-án ment New Yorkba, ahol Szijjártó már az előző napon is tárgyalt az ENSZ-ben.

A honvédségi gépek máshol jártak

Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen géppel utazott Szijjártó New Yorkba, először az ADS-B Exchange oldalán néztük meg az általunk ismert magyar honvédségi repülőgépek aznapi útjait. Az adatokból gyorsan kiderült, hogy egyik honvédségi gép sem járt ekkor az amerikai kontinensen: más helyeken, Európában és Afrikában teljesítettek szolgálatot.

A honvédségi Falconok közül a 607-es jelzésű Orbán Viktort vitte Brüsszelbe, az EU – Latin-Amerika Csúcsra, majd másnap a román fővárosba, Bukarestbe. A 606-os lajstromjelű honvédségi Falcon pedig július 17-én délelőtt Angliába, egy Oxford közeli katonai repülőtérre repült, és csak késő délután jött onnan haza.

A 605-ös lajstromjelű Airbus Novák Katalin akkori köztársasági elnökkel együtt az afrikai Ruandában, majd Tanzániában tartózkodott július 14. és 20. között. A 604-es jelzésű másik Airbus pedig Magyarországon parkolt Szijjártó amerikai útja idején.

Szijjártó bérelt luxus jettel repült

Miután a külügyminiszer ezúttal még a szokásosnál is részletesebben számolt be közösségi oldalán az utazásának időpontjáról, visszanéztük a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér akkori légi forgalmát. Közzétette például, hogy hajnali 2:30-kor indult el New Yorkba a budapesti repülőtérről, amivel nagyban megkönnyítette a dolgunkat.

A reptérforgalmi adatokból ugyanis kiderült, hogy július 17-én, hajnali 2 óra 30 perckor egy holland lajstromjelű privát jet indult útnak Ferihegyről. A repülőgép megszakítás nélkül átrepülte az Atlanti-óceánt, majd a New York közelében fekvő Teterboro Repülőtéren szállt le.

Na, akkor most esélyt sem hagytunk a kakasoknak 🐓, maximum a baglyok 🦉versenyképesek…
Mivel azonban itthoni idő szerint…

Közzétette: Szijjártó Péter – 2023. július 16., vasárnap

 

Egyértelmű volt a helyzet Szijjártó hazautazását illetően is. A miniszter július 19-én, szerdán hajnalban már a Budapestre érkezéséről osztott meg képet, holott a másik, Mészáros-kötődésű magángép csak másnap, július 20-án reggel ért haza.

Közadatigényléssel kikértük a külügyminiszter Budapest-New York-Budapest repülőútjának költségét, amely a válasz szerint 95,6 millió forint volt.

Egész pontosan 95 663 616 forintot tett ki az út költsége, ami a Szijjártó Péter által használt repülőgépet elnézve nem meglepő. A PH-AJX lajstromjelű repülő ugyanis egy Dassault Falcon 7X, vagyis a miniszter által jellemzően használt 606-os és 607-es honvédségi gépekkel megegyező típusú, de azokénál sokkal exkluzívabb a belső kialakítása.

Az alábbi videó segítségével mindenki könnyen odaképzelheti magát a luxusgép fedélzetére a külügyminiszter mellé vagy helyett.

A légijármű, mellyel Szijjártó utazott, jelenleg a holland Exxaero privát jetes cég kezelésében működik. Az exkluzív belső kialakítású luxus jet 14 utas szállítására alkalmas, 11 ezer kilométert tesz meg egyetlen tankolással, és akár 1030 km/órás sebességre is képes.

Ajax-fan volt a privát jet egykori tulajdonosa

A köztudottan futballkedvelő Szijjártó által használt, 2011-ben forgalomba helyezett luxus magánrepülőgép egykori tulajdonosa, Bert Verwellius ingatlanmágnás lelkes Ajax-drukker volt. Ezért a gép több módon is kötődik az Ajax focicsapatához.

Egyrészt, a klub nevére utaló AJX végződésű lajstromjelet kapott, másrészt a farokrész függőleges vezérsíkját egy 14-es szám díszíti, mely a holland klub egykori futball-legendájának, Johan Cruyffnak a mezszáma volt. A focista miatt a gépet repülős körökben The Johan Cruyff Express-nek is hívták.

A repülőgép számos hobbit – köztük a kisgépes repülést is – űző tulajdonosa 2018 nyarán hunyt el egy németországi repülőgép-balesetben. Ezután három évvel, 2021-ben került a PH-AJX az Exxaero cég flottájába, ahonnan kibérelte a külügyminisztérium (a tárca szerződéses utazásszervezőjén, az OTP Travel Kft.-n keresztül) Szijjártó Péter számára.

Szijjártó többször is használta a magángépet

New Yorkból való hazatérése másnapján, 2023. július 20-án Szijjártó Brüsszelbe utazott az EU Külügyminiszteri Tanácsának ülésére. Az ADS-B Exchange repülőgép-figyelő oldal adatai alapján ekkor sem váltott honvédségi gépre, és ugyanazzal a – fentebb ismertetett – holland lajstromú géppel repült, amellyel a New York-i ENSZ-tanácskozásokon is járt.

Kukum1

A Külgazdasági és Külügyminisztérium válasza adatigénylésünkre

Közadatigénylésünkre a külügyminisztérium azt közölte, hogy

az egy napon belül lebonyolított Budapest-Brüsszel-Budapest út 31,9 millió forintba került.

Ugyancsak ez a repülőgép szállította a minisztert két hónappal később, 2023. szeptember 18. és 22. között, amikor Szijjártó Péter az ENSZ soron következő közgyűlésén vett részt New Yorkban.

Ekkor a 606-os jelzésű honvédségi Falcon is New Yorkban járt, de az nem a külügyért, hanem Novák Katalin akkori köztársasági elnököt szállította. Novák felszólalt az ENSZ ülésén, majd Texas és Montana állam felé vette az irányt, ahol többek közt találkozott Elon Muskkal is.

A külügyminiszer tavaly őszi Budapest-New York-Budapest repülőútja 136,8 millió forintba került.

Ez még a nyári ugyanilyen útnál is drágább volt, hiszen – ahogy fentebb bemutattuk – az „csak” 95,6 millió forint volt. Az őszi út költsége ennél 41,2 millióval került többe, amire talán az lehet a magyarázat, hogy a privát jet hosszabb ideig állt a magyar külügyminiszter rendelkezésére.

Néhány óra múlva megkezdődik az ENSZ idei évi Közgyűlése, úgyhogy egy éjféli felszállással irány New York!🛫

Közzétette: Szijjártó Péter – 2023. szeptember 17., vasárnap

Duplán béreltek repülőt Szijjártónak

Külön érdekessége Szijjártó Péter szeptemberi amerikai útjának, hogy amíg a PH-AJX lajstromjelű repülőgép – mellyel a miniszter Budapestről Amerikába repült – New Yorkban várakozott a miniszterre és a budapesti visszaútra, ő közben

egy másik bérelt repülőgéppel Austinba és Houstonba látogatott további 40,9 millió forintért.

Kukum2

A Külgazdasági és Külügyminisztérium válasza az adatigénylésünkre

A miniszter tavaly nyári és őszi Budapest-New York-Budapest útja között 41 170 477 forint különbség van, mely többek közt abból is adódik, hogy szeptemberben több napra bérelték ugyanazt a repülőgépet, mint júliusban.

Ez egyúttal azt is jelzi, hogy egy ilyen repülőgép esetén a földön várakozás is több milliós költségű, amit szeptemberben a külügy feleslegesen fizetett ki, hiszen fizették a holland gép rendelkezésre állását, másrészt béreltek egy másik magángépet, amivel Szijjártó Amerikán belül utazott.

Phajx Belso Exxaero Fb 2021

A PH-AJX belseje (fotó: Exxaero/Facebook)

Ki repült az OE-HUG-gal?

A privát jet fentebb részletezett, tavaly nyári New York-i útja alkalmával, se a repülőgép indulásakor, se a hazaérkezésekor nem járt Ferihegyen a Mészáros Lőrinc és felesége által gyakorta használt, OE-XWY lajstromjelű helikopter.

Ez arra enged következtetni, hogy nem Mészárosék, hanem a gépet egyébként is használó Mészáros-közeli kör egy tagja járhatott Washingtonban, illetve a külgazdasági és külügyminiszterrel egy időben New Yorkban az OE-HUG fedélzetén.

Azt is leellenőriztük, hogy a külügyminisztérium bérelte-e az OE-HUG jelzésű magánrepülőgépet, de a közadatigénylésünkre kapott válaszból kiderült: a tárca ez ügyben nem rendelkezik adattal, vagyis a repülőgép nem a miniszteri delegáció tagjait szállította.

A repülőgép utasára csupán Szijjártó egyetlen gazdasági és kereskedelmi témájú tárgyalásából következtethetünk. Azonban ez alapján sem szűkül sokat a kör, hiszen a miniszteri beszámoló csupán az üzbég gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélés két fő témáját, a magyar mezőgazdasági és gyógyszeripari vállalatokat kiszolgáló ipari parkot és a közvetlen légi szállítás megteremtését emelte ki.

Honvédségi repülőgép vagy privát jet

A saját összegzése szerint munkaidejének meghatározó részét, 2023-ban csaknem 830 órát levegőben töltő és 541488 km-t repülő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter útjaival nem először foglalkozik az Átlátszó.

Korábban már megírtuk, hogy 2019 és 2021 között a Szijjártó Péter által vezetett külügyminisztérium 65 alkalommal vett repülőjegyet bérelt járatokra (értsd, az utazásszervezőjén keresztül magánrepülőgépet bérelt) a miniszter hivatalos útjaihoz.

Bemutattuk azt is, hogy a miniszter miként használta hivatalos útra a kormány kedvenc őrző-védő cégéhez, a Valton-Sec-hez és annak egyik tulajdonosához, Bessenyei Istvánhoz köthető privát jetet, amellyel korábban Kövér László és delegációja is utazott, valamint Rogán Antal és akkori felesége, Rogán-Gaál Cecília is repült magánútra a Bessenyei-Sarka Kata páros barátjaként.

Utánajártunk annak is, hogy mekkora összegeket költenek a honvédségi repülőgépen utazó delegációk internetre és étel-italra. Mindkét kategóriában Szijjártó Péter útjai számítanak rekordernek: a miniszter egyik kairói útja során például 5,5 millió forint értékben ettek-ittak a levegőben, és még közel 7 millió forintért interneteztek.

A miniszter intenzív, éves szinten milliárdokba kerülő repülőgép-használata inspirált minket arra is, hogy feltérképezzük a honvédségi repülőgépek használatának, valamint a hivatali útra igénybe vehető különjáratok bérlésének jogszabályi kereteit.

Ennek alkalmával megállapítottuk, hogy miután a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a külpolitikáért felelős miniszter állandó személyi védelemben részesül – amennyiben ezt a honvédségi kapacitás lehetővé teszi –, oda és akkor repülnek honvédségi repülőgéppel az adófizetők pénzén, ahová és amikor csak akarnak, ráadásul ez nem csak a hivatalos, hanem magánjellegű útjaikra is vonatkozik.

Brassai Kornél

Címlapkép: A PH-AJX lajstromjelű magánrepülőgép (fotó: Richard Toft)

Megosztás