Gazdálkodj okosan

Mészáros 7,7 milliárddal lépett 8 éve a leggazdagabbak listájára, most 660 milliárddal vezeti

Tizenkétszeresére nőtt 2002 óta a 100 leggazdagabb magyar összvagyona, meghaladja a 7500 milliárd forintot is. Mészáros Lőrinc továbbra is az ország leggazdagabb embere, becsült vagyona elérte a 660 milliárd forintot. A lista élén Mészáros mellett Csányi Sándor és Felcsuti Zsolt áll. Továbbra is Orbán Viktor az ország legbefolyásosabb embere, Novák Katalin azonban nagyot zuhant a befolyás-barométeren.

Idén tizenkettedik alkalommal jelent meg a Szakonyi Péter által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar listája. A lista 2002-ben még a Magyar Hírlapban volt olvasható, később a Manager Magazinban, a Napi Gazdaságban, a napi.hu weboldalon kapott helyet, 2019-től pedig a Perche Kft. közli az adott évi listát A 100 leggazdagabb magyar című kiadványukban.

Korábban megnéztük a vagyoni koncentrációt Magyarországon, miszerint a magyarok leggazdagabb egy százaléka birtokolja a hazai összvagyon egyharmadát. Most megvizsgáljuk, hogy a leggazdagabb 100 magyar listája hogyan tevődik össze, és miként változott az évek során.

A magyarok leggazdagabb egy százaléka birtokolja a hazai összvagyon egyharmadát | atlatszo.hu

A kiadvány szerint nagyot ugrott tavaly a leggazdagabb magyarok összvagyona is. Egy év alatt együttesen 1431,7 milliárd forinttal növelték vagyonukat, ami összesítve 7655,2 milliárd forint. Ez több mint a duplája a 2020-2021 közötti vagyongyarapodásnak. A száz leggazdagabb összvagyonának majdnem felét – 3560,5 milliárd forintot – a lista első tíz helyezettje birtokolja, ami a szerkesztő szerint szintén rekordnak számít.

Az élmezőny szinte változatlan

Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök barátja 2021-ben nyerte el először a Magyarország leggazdagabb embere címet. Az akkori 455 milliárd forintos becsült vagyonát további 205 milliárd forinttal növelve még 2023-ban is megtartotta az első pozíciót. A tavalyi évben folytatódott a cégcsoport expanziója: autópálya-koncessziós szerződés, agrár- és élelmiszeripari akvizíciók, energiakereskedő cég megvásárlása, őrző-védő cég felvásárlása és szállodaipari terjeszkedés külföldön – sorolja a kiadvány.

Csányi Sándor 2020-ig vezető pozícióban volt, neki 610 milliárd forinttal csak a második hely jutott. Búslakodásra nincsen oka, hiszen vagyona a becslések szerint egy év alatt közel 200 milliárd forinttal gyarapodott. Felcsuti Zsolt áll a dobogó harmadik fokán, akinek becsült vagyona 460 milliárd forint.

Kiemelkedő növekedést produkált 2023-ban Kis-Szölgyémi Ferenc, aki 21 pozíciót javítva a tavalyi 71. helyről az 50. helyre küzdötte fel magát. Lugos Roland 19 pozíciót javított, tíznél több helyezést ugrott fel Balogh Ákos, Bárdi István és Bárdi Viktor, Jászai Gellért és Tiborcz István is.

Schmidt Mária vagyona a tavalyi becsült 63 milliárd forintról 43 milliárd forintra csökkent 2023-ban, így ő zuhant a legtöbb helyezést az idei listán (22 pozíciót). Nagyot esett Vida József, aki jelenleg a 98. helyen áll, Váradi József, Tibor Dávid, Darvas Ferenc és Boros József is. Simicska Lajos 2015 óta részét képezte a 100 leggazdagabb magyar listájának, azonban 2022-ben a vagyona jelentőset zuhant, így azóta teljesen eltűnt a listáról.

Tizenkétszeresére gazdagodtak

A 100 leggazdagabb magyar összvagyona a lista indulásakor, vagyis 2002-ben 632,4 milliárd forintra jött ki. Az idei toplistásoknak egy lényeges része már akkor is jelen volt: Csányi Sándor vagyona ebből 15 milliárd forintot tett ki, a 2023-as listán szereplő nevek 2002-ben összesen 201,2 milliárd forinttal járultak hozzá az összvagyonhoz, egyéb gazdasági szereplők pedig 416,2 milliárd forinttal. Felcsuti Zsolt és Mészáros Lőrinc neve ekkoriban még fel sem merült a 100 leggazdagabb magyar között.

Felcsuti Zsolt 2003-ban került a listára legelőször, ekkoriban még 9 milliárd forinttal. Mészáros Lőrinc vagyona 2014-ben érte el először azt a szintet, hogy helye legyen a listán: ekkor 7,7 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. 2006-ra az idei toplistás személyek már a 100 leggazdagabb összvagyonának felét alkották, 2012-re pedig meg is haladták. Idén a 100 toplistás összvagyona a 7655,2 milliárd forintot érte el, vagyis

közel tíz év alatt tizenkétszeresére növekedett a leggazdagabb magyarok vagyona.

Új arcok

Az idei 100 leggazdagabb magyar listáján négy új arc tűnt fel: Futó Gábor, Papp Edward, a „Piukovics fivérek” és Tarány Gábor. Minek köszönhetik vagyonukat?

Futó Gábor a lista 46. helyén áll, ingatlanfejlesztéssel és befektetésekkel foglalkozik. Édesapjával, Futó Péterrel alapította meg közösen a Futureal cégcsoportot, az ő nevükhöz fűződik a Corvin Sétány projekt, az Etele Plaza és az M1-M7 autópálya bevezető szakaszánál épült Budapest One. Becsült vagyona 89 milliárd forint.

Papp Edward a 81. helyet foglalja el, informatikával, üzleti tanácsadással és befektetésekkel foglalkozik. A három legnagyobb magyar tulajdonú rendszerintegrátori tanácsadó vállalkozás egyikének, az SMP Solutions Zrt.-nek az első számú vezetője és többségi tulajdonosa. Többek között a cégcsoport ügyfele az OTP-csoport is. Becsült vagyona 25 milliárd forint.

Piukovics András, Domokos, Gábor és István 87. a leggazdagabbak listáján, ingatlanfejlesztéssel foglalkoznak. A négy testvér egyenlő részben birtokolja a GOPD Nyrt.-t, valamint a SunDell Estate Nyrt.-t. A két cég együttes saját tőkéje meghaladja a 35 milliárd forintot, a két cég értéke pedig 30-35 milliárd forint körül van. A fivérek becsült vagyona 22 milliárd forint.

Tarány Gábor a 96. helyet foglalta el a listán, acélszerkezet-gyártással, valamint közlekedési eszközök gyártásával foglalkozik. Tarány birtokolja a magyarországi acélszerkezet-gyártó szektor egyik legjelentősebb vállalatát, a DAK Kft-t. A DAK a hazai autópálya- és útépítések jelentős beszállítója, a cégcsoport árbevétele a korábbi években a 20-22 milliárd forintot is meghaladta, tavaly megközelítette a 20 milliárdot. Emellett a repülőgépgyártó Magnus Aircraft Zrt. tulajdonosa. A cég saját fejlesztésű repülőket gyárt, illetve versenykajakok, elektromos jachtok előállítását is elkezdték. Becsült vagyona 15,4 milliárd forint.

Orbán Viktor a legbefolyásosabb, Novák Katalin zuhant a listán

Az elmúlt év kormányzati változásai néhány ponton jelentősen megbolygatták a kiadvány által készített befolyás-barométert. Vezető pozíciókból többen is hirtelen tűntek el a legbefolyásosabbak közül, a listára csekély mennyiségben felkerülő ellenzéki politikusok pedig tovább veszítettek politikai befolyásukból.

Az idén tizedik alkalommal elkészült lista rendezőelve az, hogy a politikai-gazdasági elit szereplői mennyiben képesek pénzt vagy egyéb hatalmi erőforrásokat mozgósítani céljaik elérése érdekében.

Nagy súllyal szerepelnek a listán kormánypárti politikusok, valamint kormányközeli nagyvállalkozók és rokonok. A lista egészét tekintve továbbra is a politikai, és a politikához kötött gazdasági szereplők magas aránya jellemző.

A 100 leggazdagabb magyar listájáról 15 név a befolyás-barométeren is előkerül. A lista 2014-es létezése óta Orbán Viktor és Csányi Sándor foglalja el a dobogó első két helyét. A listát készítő elemzők hagyományosan a kormányfőhöz leginkább közel álló erős embernek adják a harmadik helyet. Ez az illető 2018 és 2022 között Mészáros Lőrinc volt, azonban idén Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője vette át Mészáros helyét.

A tíz legbefolyásosabb szereplő között említi a lap többek között Pintér Sándor belügyminisztert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgatót és Varga Mihály pénzügyminisztert. Látványos, hogy miután tavaly Novák Katalin személyében először került női szereplő a legfelső ligába (a 10. helyezést kapta), hirtelen jött befolyása alább is csökkent. Kilenc helynyi zuhanással éppen hogy befért a top 20-ba.

A lista negyede új szereplőkből áll, például 2023-ban először szerepelt a befolyás-barométeren Soros György magyar származású amerikai üzletember, aki a 22. helyezést kapta meg. De újonnan került fel többek között Varga Judit igazságügyi miniszter, Nagy István agrárminiszter és Barna Zsolt, a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

A két évvel ezelőtti, 2021-es leggazdagabb és legbefolyásosabb magyarok listáinak feldolgozása itt olvasható:

Az év, amikor Mészáros Lőrinc gazdagabb lett Csányi Sándornál – így tört az élre a felcsúti gázszerelő | atlatszo.hu

Ez utóbbi lista élén 2011 és 2020 között Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója volt, azt megelőzően pedig 2005-ben és 2006-ban töltötte be Magyarország leggazdagabb emberének szerepét. 2021-ben 420 milliárd forinttal a második helyre csúszott vissza a rangsorban, első helyre pedig Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt.

Frissítés: Simicska Lajos nem 2002-ben szerepelt először a listán, hanem 2015-ben. A korrekciós megjegyzésért köszönet Szakonyi Péternek, A 100 leggazdagabb magyar kiadvány szerkesztőjének.

Pete Luca

Nyitókép: Saját szerkesztés (felhasznált fotó: Mészáros Lőrinc Alcsútdobozon 2014. november 18-án; forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megosztás