Cikkek

A jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye – így vagyonosodott Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor jó barátja, a többmilliárd forint társasági adókedvezménnyel megtámogatott felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke 6,9 milliárd forintos vagyonával tavaly Magyarország 88. leggazdagabb embere volt.

A helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI.törvény 10/A § (3) bekezdése világosan kimondja, hogy

„A képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – nyilvános.”

Mészáros vagyonnyilatkozatától a felcsúti jegyző mégis mindenkit távol tart, nekünk is csak zárt borítékon keresztül engedi megnézni őket.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mit titkolnak ennyire? Az a bárki számára szabadon elérhető adatokból is egyértelműen kiderül, hogy Mészáros Lőrinc nagyon sikeres vállalkozó, és a 2010-es kormányváltás óta egyértelműen jobban teljesít a korábbi éveknél.

Földbérletek és trafikkoncessziók

A felcsúti polgármester az elmúlt években a környék földesura lett. 2011 júliusában a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. vásárolta meg az Alcsútdoboz Hatvan-pusztai majorságot. A 13 hektáros műemléki területet Mészáros Lőrinc bérli, a körülötte található állami területeket pedig 2012-ben Mészáros cége, a 2011-ben alapított Búzakalász 66 Kft. nyerte el 20 éves bérletre. Mészáros egyébként is sikeresen szerepelt a Fejér megyei földbérletekre kiírt 2012-es állami pályázatokon: a tulajdonában lévő Búzakalász 66 Kft. 984 hektár, a felesége pedig 94 hektár bérleti jogát nyerte el. A polgármester testvére, Mészáros János pedig 145 hektár állami föld bérletére pályázott sikeresen, ezenkívül Magyarország mind a 19 Auchan áruházában vagy ő, vagy Jére Csaba, Jére Attila (ők Mészáros Lőrinc alvállalkozói) vagy a Lando-ker Bt. (Mészáros László, a polgármesterrel csupán névrokonságban álló felcsúti alpolgármester cége) nyithatott trafikot – de természetesen Mészáros Lőrincnek egyetlen trafikja sincs.

Sikeres vállalkozó

A már említett Búzakalász 66 Kft. tulajdonosa Mészáros Lőrinc valamint a tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. A 2011-ben alapított Búzakalász 66 nettó árbevétele szintén jócskán megnőtt az elmúlt két évben, adózott eredménye azonban nem kirívó, osztalékot nem fizetett ki.

 

A szintén 2011-ben alapított Mészáros Autójavító Kft. a felcsúti polgármester kizárólagos tulajdonában van, ez az egyetlen veszteséges vállalkozása.

 

Mészáros Lőrinc 2013-ban megvette az R-Kord (korábban Femol) Építőipari Kft.-t, amely az első Orbán-kormány idején autópálya-építésekben vett részt, és amelynek tulajdonosa, Molnár Csaba indította el a Felcsút FC-t, amelyet 2008-ban vett át tőle Mészáros Lőrinc. Az évek során Orbán és Molnár kapcsolata megromlott, a 2010-es kormányváltás után Molnár cége a korábbi megrendeléseinek javát elvesztette.

 

A felcsúti polgármester cégbirodalmának zászlóshajója, a saját és felesége tulajdonában lévő, 2001 nyarán alakult Mészáros és Mészáros Kft. online elérhető beszámolói alapján 2013-as nettó árbevétele négyszerese a 2009-esnek, a 2013-as adózás utáni eredmény pedig öt és félszerese a 2009. évinek. Abban az évben 9 millió forint osztalékot vett ki Mészáros a cégből, tavaly pedig 1,266 milliárd forintot. Az interneten elérhető első, 2007-es mérlegben szereplő 2006-os adatokkal való összehasonlítás még durvább eredményt hoz: a 2013-as 9,7 milliárd forint nettó árbevétel ötszázötszöröse a 2006-os 19,241 milliónak, a tavalyi 1,558 milliárd Ft adózott eredmény pedig hatszáznegyvenötszöröse a 2006-os 2,4 milliónak.

 

A cég 2011-ben indult először közbeszerzéseken, és azóta más cégekkel közösen nyolcat meg is nyert összesen 43 milliárd forint értékben. A csatornázási munkákra kiírt pályázatokon többnyire a Békés-Drén Kft. és a Duna Aszfalt, a hulladékrekultivációs tendereken viszont a Közgép és a Strabag volt a partnere.

A Mészáros és Mészáros Kft. 2011 előtti tevékenységéről a 2012-es üzleti jelentéséből kapunk némi információt: 2007-ig jellemzően fővállalkozóként végzett közműépítési feladatokat (víz-, gáz-, szennyvíz), majd egy budajenői lakópark komplex kivitelezése jelentett mérföldkövet a cég számára, mert ennek során nagy szakmai tapasztalatot és elismertséget szerzett. Az ezt követő 2009-2010-es időszakban jelentős gépberuházást hajtott végre a Kft., így vált alkalmassá az EU-s támogatásokból megvalósuló környezetvédelmi, árvízvédelmi, vízépítési és közműépítési feladatok elvégzésére.

Ennél korábbi információink nincsenek a cégről, csupán arra az interjúra támaszkodhatunk, amelyet Mészáros Lőrinc áprilisban adott a Heti Válasznak:

„Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg.”

A másik emlékezetes része ennek az interjúnak pedig az, amelyben a felcsúti polgármester azt fejtegeti, hogy ugyan egy iskolába járt Orbán Viktorral, de legközelebb csak 1999-ben találkozott vele, és addigra az 1991-ben indított vállalkozásának köszönhetően már vagyonos ember volt.

„Később is sikeresen vállalkoztam, így tehát nem a Fidesz-kormányoknak köszönhetően gazdagodtam meg, és már akkor volt miből adnom a felcsúti futballnak.”

Erdélyi Katalin

Megosztás