közpénzégetés

Szijjártó Péternek 140 millió forintért béreltek máltai luxusrepülőt Kambodzsába

Márciusban írtuk meg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter három hivatali útjára összesen 264 millió forintért béreltek neki egy holland luxusjetet 2023-ban. Az összeg nagysága és a miniszter rendszeres magángépes útjai miatt kíváncsiak lettünk rá, hogy milyen repülőgépekkel és körülmények között utazik Szijjártó egy-egy hosszabb, kontinenseket átívelő útra, és ez mennyibe kerül az adófizetőknek. Most a miniszter két ázsiai útját mutatjuk be, amelyekre máltai bejegyzésű magángépekkel utazott.

A most vizsgált és beazonosított utakat egy korábbi, a külügyminiszter magángépes útjait összegző cikkünkhöz megszerzett úticéllistából választottuk ki. Az akkori közadatigénylésünk nem vonatkozott az egyes utak költségére, és cikkünk az utakhoz használt repülőgépek típusával sem foglalkozott. Ez utóbbi elemzését az általunk márciusban bemutatott holland luxusjet használata miatt tartottuk most indokoltnak.

2021-ben közadatigénylésben kértük ki a külügyminisztériumtól, hogy a tárcavezető Szijjártó Péter mikor, hová és milyen hivatalos program keretében utazott 2019 óta nem menetrendszerinti járatra váltott repülőjeggyel.

Pontos válasz ezekre a kérdéseinkre nem érkezett, de az utazási célokat ömlesztve, az időpont és a hivatalos program megjelölése nélkül megkaptuk. A lista alapján akkor megállapítottuk, hogy a szinte folyton úton lévő Szijjártó legalább 65 esetben bérelt magánrepülőkkel utazott, hogy „odaérjen”, ahova menni akart.

Kambodzsa és Thaiföld 140 millióért

A minisztériumtól 2021-ben kapott úticéllistából ezúttal két, a világ keleti felét célzó hivatali utat tudtunk beazonosítani.

Az egyik általunk vizsgált miniszteri látogatás egy 2020 novemberi, két ázsiai országot, Kambodzsát és Thaiföldet érintő út volt, melyet a Covid-járvány közben teljesített a külügyminiszter. Illetve csak teljesített volna, ugyanis Szijjártó saját Facebook-oldala is beszámolt róla, hogy a miniszter ezen utazása félbeszakadt, mert közben pozitív lett a Covid-tesztje. Kambodzsai látogatása végeztével repült át Thaiföldre, ahol érkezéskor letesztelték, és a pozitív koronavírus-eredmény miatt ott már nem találkozott senkivel, hanem hazajött a tervezettnél előbb.

Most egy friss közadatigényléssel megtudtuk a külügyminisztériumtól, hogy a félbeszakadt kambodzsai-thaiföldi út repülőgépköltsége még így is csaknem

140 millió forintot tett ki.

 

Földet értünk🛬
Kezdődhetnek a tárgyalások Prak Szokhonn kambodzsai külügyminiszterrel Phnom Penhben 🇰🇭
Az eredményekkel közösen jelentkezünk hamarosan itt, a Facebookon 🖥

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. november 2., hétfő

 

Japán és Azerbajdzsán ismeretlen összegért

A másik általunk vizsgált hivatali út egy 2021-es japán és azerbajdzsáni látogatás volt, amelynek során a magyar külügyminiszter először Oszakába, majd Tokióba, hazafelé pedig Bakuba repült.

Ennek az útnak a repülőgépköltségét egyelőre nem sikerült megtudnunk, mert a közadatigénylésünkre adott válaszában a külügyminisztérium azt közölte, hogy nem rendelkezik adattal Szijjártó Péter ezen repülőútjáról – majd többszöri megkeresésünk ellenére sem árulta el, hogy akkor vajon ki az adatgazda az ügyben.

Kulugy Valasz Szijjarto Kambodzsa Japanbaku

A külügy válasza az adatigénylésünkre

Mivel a külügyminiszter utazási költsége és az adatkezelő kiléte is közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adat, panaszt teszünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH).

Az Oszaka-Tokió-Baku út repülőgépköltségével kapcsolatban egyelőre csupán annyi megállapítást tehetünk, hogy annak mértéke – mind a megtett távolságot, mind pedig a repülőgépbérlés időtartamát tekintve – még a másik, 140 millió forintos kambodzsai útnál is nagyobb összegű lehet.

Luxuskörülmények között utazott Szijjártó

A fent említett két hivatali út során, a külügyminiszter mindkét esetben a VistaJet magánrepülőgépes társaság jetjeit használta, melyek a cég európai, máltai bejegyzésű flottájához tartoznak, és 9H- kezdetű lajstromjellel repülnek.

A VistaJet cégcsoport az iparág egyik jelentős szereplője, amely világszinten 90 repülőgépből álló flottát üzemeltet, és a világ minden pontján igénybe vehető szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A cég flottájába tartozó jetek jól felismerhetőek: géptestük egységesen szürke színű, és teljes hosszukban egy bordó csík fut végig rajtuk. Ettől eltekintve megjelenésük hasonló, mint a magyar honvédségi gépeké, de a Vista-gépek színe ezüstösebb szürke, ezért exkluzívabb hatású.

A cég különböző típuscsaládokat üzemeltet (Bombardier, Gulfstream, Embraer, Cessna, Dassault), hogy az utasszámot, a távolságot és a kényelmi igényeket figyelembe véve minél kifizetődőbb megoldást választhassanak ügyfelei. Már akiknél ez szempont egyáltalán, és nem csak a minél tökéletesebb kényelemre hajtanak.

A repülőgépek utazási adatait gyűjtő ADS-B Exchange oldal segítségével beazonosított, 2021-es

Budapest-Oszaka-Tokió-Baku-Budapest út alkalmával a külügyminiszter a 9H-VJW lajstromjelű Bombardier Global 6000 típusú jettel utazott.

Ezt igazolják azok a fotók is, amiket egy olvasónk készített a máltai bejegyzésű luxusrepülőre felszálló külügyminiszterről (lásd címlapképünkön).

9h Vjw 2021.03.07. 5

Miniszteri autó a 9H-VJW lajstromú repülőnél (fotó: Átlátszó/Olvasónk)

Ahogy fentebb említettük, a külügyminisztérium azt állítja, hogy nem rendelkezik adatokkal a japán-azeri úttal kapcsolatban. Se azt nem tudja a tárca, hogy mennyibe került a 9H-VJW lajstromjelű magánrepülő bérlése, se azt, hogy hány fő utazott rajta Szijjártóval Ázsiába.

A 2016-os gyártmányú, ultra nagy hatótávolságú (ultra long range) jet egyébként 14 utas szállítására képes, a nappal exkluzív és kényelmes belső tér éjszakai elrendezése pedig 5 ágyon maximum 7 fő számára kínál alvóhelyet.

A repülőgépen a két pilóta mellett külön kabinszemélyzet is dolgozik, aki igény szerint meleg ételt szolgál fel a fedélzeten. Az utasok szórakoztatásáról komplex multimédiás rendszer gondoskodik.

Global6000 Vistajet Fb

Egy Bombardier Global 6000 belseje a VistaJet flottájából (fotó: VistaJet/Facebook)

A másik, 2020-as ázsiai útra, mely Kambodzsát és Thaiföldet is érintette, Szijjártó Péter a VistaJet 9H-VJC lajstromjelű repülőgépével utazott. Az szintén egy Bombardier Global 6000 típusú gép, tehát ugyanúgy 14 főt tud szállítani luxus körülmények között, mint az Oszaka-Tokió-Baku útra használt 9H-VJW. Csak annyi a különbség a két gép között, hogy az egyiknek Párizsban, a másiknak Münchenben van a bázisa.

Szijjártó kambodzsai útja nagyon alaposan dokumentált a helyi sajtóban, hiszen miután kiderült, hogy a magyar külügyminiszter koronavírus-tesztje pozitív lett, mindenkit leteszteltek, akivel kapcsolatba került. A kambodzsai külügyminiszter a Facebook-oldalán beszámolt arról, hogy karanténban van magyar kollégája miatt, akitől többen – a miniszterelnök is – elkapták kint a Covidot.

Az egyik helyi hírportál, a FreshNewsAsia szerencsére részletesen, több fotóval dokumentálta azt is, amikor Szijjártó Péter a koronavírus-fertőzés miatt a tervezettnél előbb hazaindult Kambodzsából. Jól látszik a képeken a magyar külügyért a reptérre szállító, felzászlózott és VIP-feliratú BMW, az elé leterített mintás, piros szőnyeg, a személyzet, a testőrség és a kísérők sokasága, valamint a VistaJettől magyar közpénzből bérelt 9H-VJC lajstromjelű repülőgépre vidáman felszálló Szijjártó Péter is.

Szijjarto Kambodzsa Phvjc 2020 11 03 17 34 45 0 Fna

Szijjártó Péter felszáll a 9H-VJC fedélzetére Kambodzsában (fotó: FreshNewsAsia)

Rendszeresen magánrepülőzik

Mint azt korábban az Átlátszó már megírta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a honvédségi jetek mellett rendszeresen használ magánrepülőgépeket is hivatalos célú útjaihoz.

Erre akkor kerül sor, amikor a honvédségi légi járművek egyéb elfoglaltságaik, illetve katonai kötelezettségeik miatt nem állnak rendelkezésre, a körülmények – általában a miniszter időbeosztása és programjai – pedig nem teszik lehetővé, hogy Szijjártó a kormányrendeletben főszabályként előírt módon, menetrend szerinti járat első osztályán utazzon.

Ilyenkor egy jogszabályi kivétel lép életbe, amely ugyan külön engedélyhez kötött, de a miniszter – az adott költségvetési fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetőjeként – saját magának engedélyezheti a főszabálytól való eltérést, vagyis akár más utazási eszköz igénybevételét is.

Ez minden alkalommal meg is történik, amikor Szijjártó Péter nem honvédségi jettel utazik. Vagyis mindig úgy alakul a miniszter programja, hogy sohasem adottak a körülmények ahhoz, hogy menetrend szerinti járattal érje el az úti célját, vagy érjen oda a következő programjára.

A magánrepülőgépes cégektől bérelt jetek pedig – miután jellemzően üzletemberek veszik igénybe üzleti és magánútjaikhoz – felszereltségüket és komfortokozatukat tekintve magasabb szintet képviselnek, mint a menetrend szerinti járatok első osztálya vagy éppen a honvédségi repülőgépek.

Ennek megfelelően – mint azt az általunk kiigényelt adatok is mutatják – az igénybevételük is jelentősen drágább, de a jogszabályi kiskapunak „köszönhetően” Szijjártónak semmiféle költségplafonnal nem kell számolnia az utazásaikor.

Brassai Kornél

Címlapkép: Szijjártó Péter külügyminiszter felszáll a 9H-VJW lajstromú magángépre 2021 márciusában (fotó: Átlátszó/Olvasónk)

Megosztás