Közügyek 1 percben

Orbán Viktor és Szijjártó Péter titkosított útjai a honvédségi repülőkön 1 percben

A magyar honvédség 2018-ban vásárolt 4 repülőgépet, hivatalosan katonai célokra. A repülőket azonban főleg Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter használja – és nem csak hivatalos célokra. Volt, hogy a miniszterelnök katonai géppel ment Horvátországba üdülni, a külügyminiszter pedig a régi győri gimnáziumába ugrott el honvédségi repülővel. Az utak költségeit viszont „nemzetbiztonsági okokból” titkosították 30 évre. Egy rövid animációs videóban foglaltuk össze, amit a témáról mindenképp tudni érdemes.

Például azt, hogy a Honvédelmi Minisztérium a költségekkel kapcsolatban azt közölte, hogy Szijjártó Péter egyik repülőútján csak az étel-italfogyasztás 5,5 millió forint volt, az internethasználat pedig még plusz 7 millió. A külügyminiszter viszont ezen megdöbbent, mert szerinte szalámis zsemlét esznek a honvédségi repülőn, amin egyébként ki se tudja húzni magát.

2018 február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter már a bemutatójukon is azt hangsúlyozta, hogy „Ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket.”

Hadrendbe állításuk után azonban Orbán Viktor miniszterelnök kezdte rendszeresen használni a hivatalosan katonai csapatszállítónak vett, 604-es és 605-ös lajstromjelű honvédségi repülőket. Rögtön a megvásárlásuk évében ment velük IzraelbeMontenegróba, Moszkvába, Salzburgba, Kirgizisztánba, Prágába, Zágrábba, és milánói operaelőadásra is.

2018 nyarán a honvédség vett két darab Dassault Falcon 7X típusú repülőgépet, ami egy olyan luxuskategóriájú gép, amit a szupergazdag emberek előszeretettel használnak magánrepülőként. A 606-os és 607-es lajstromú gépek közül csak az elsőnek a megvásárlásáról számoltak be hivatalosan. A másikat titokban vette a kormány és a Zoom buktatta le december elején – emiatt a lap tulajdonosa a hónap végén becsukta az újságot. Orbán Viktor pedig pár nappal később ezzel a titokban vett Falconnal ment szilveszterkor Brazíliába.

A miniszterelnök katonai repülős útjait övező médiafigyelem miatt a négy repülőt elég hamar letiltották az internetes repülőgép-figyelő oldalakról – de hiába, mert van olyan honlap, ami nem hajlandó ilyen cenzúrát végezni. Ennek, az ADS-B Exchange-nek köszönhetően tudható, hogy a honvédség repülői olyan egzotikus helyeken is jártak, mint Dubaj, Las Vegas, Málta, Kanári-szigetek vagy Panama.

A repülőutak részleteit 30 évre titkosította a kormány honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, így jó sokáig nem fog kiderülni, hogy miért jártak a gépek ismert adóparadicsomokban és nyaralóhelyeken. Az viszont biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is rendszeresen használja őket – de sokat utazott velük Novák Katalin volt köztársasági elnök és időnként más kormánytagok is.

Orbán Viktor nyaralni is ment már honvédségi géppel, Szijjártó Péter pedig a volt gimnáziumába látogatott el katonai repülővel, de olyan is előfordult, hogy a volt amerikai elnökhöz, Donald Trumphoz ugrottak ki közösen az egyik Falconnal.

2022-ben megszereztük azt a szerződést, amelynek keretében Orbánék különjáratnak használhatják a honvédségi repülőket, majd bemutattuk, hogy a hatályos törvények szerint akár családi nyaralásra is mehetnek velük.

Hosszas adatigénylési procedúrát követően sikerült megtudnunk néhány számot is a honvédségi repülők által megtett utak költségéről. A Honvédelmi Minisztérium által közölt adatokból az látszik, hogy bár sok esetben még az üzemanyagot sem számolták fel a politikusok repülőútjánál, mégis százmilliókba került az adófizetőknek Orbánék repkedése.

A legtöbb közpénzbe Szijjártó Péter került: a külügyminiszter 2021-es és 2022-es útjai során 33 millió forint volt a fedélzeti étel- és italfogyasztás, plusz 102 millió az internethasználat.

 

A legdrágább utazás Szijjártó Kairó-Manáma útja volt 2022 februárjában: akkor 5,5 millióba került a delegáció fedélzeti ellátása és közel 7 millióba az internetköltség. A külügyminiszter nemrégiben az ATV élő adásában közölte, hogy nem érti, honnan vette ezeket a számokat a Honvédelmi Minisztérium, mert a honvédségi Falconon két szalámis zsemle a menü paprikával és paradicsommal. Azt is elmondta, hogy nem akar panaszkodni, de ő ezeken a luxusgépnek nevezett repülőkön ki sem tudja húzni magát.

Erdélyi Katalin

A cikk és a videó a Szabad Média pályázat keretében, az Ökotárs Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely támogatásával készült. Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját. Címlapkép: Átlátszó/Rick Zsófi

Megosztás