Felcsút travel club

Orbán magánrepülős útjaira állítólag a Külügyminisztérium vette a jegyeket

Legalábbis a legújabb hivatalos magyarázat szerint, bár ez már a sokadik verzió a témában az elmúlt másfél év alatt. Adatigénylésünket a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is lepasszolta azzal az indoklással, hogy nem ők az adatkezelők, ezért a NAIH-hoz fordultunk. A Hatóságnak a Kabinetiroda azt mondta, hogy a Külügyminisztériumot kell megkérdezni az ügyben.

2018 szeptemberében beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2018. július 25-én az OE-LEM lajstromjelű, 17 milliárd forint értékű, és ismeretlen tulajdonosú, de Mészáros Lőrinchez köthető osztrák magánrepülőgéppel utazott kedvenc focicsapata, a MOL Vidi bulgáriai meccsére.

Az általunk fényképpel dokumentált luxusutazás lelepleződése után a kormánypárt soraiban zavaros magyarázatok tömkelege született.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke végül azt nyilatkozta, hogy az utazást Orbán a MOL Vidi tulajdonosától, Garancsi István üzletembertől kapta ajándékba. A miniszterelnök pedig azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy

“Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

2018 decemberében aztán megírtuk, hogy a miniszterelnök egy másik drága magánrepülőt is használt 2018-ban: az OTP tulajdonában lévő, nagyjából 11 milliárd forint értékű, HA-LKZ lajstromjelű gépet.

Az RTL KLub ezzel kapcsolatos megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke akkor azt közölte, hogy a miniszterelnök magánrepülős útjainál minden esetben utasonként repülőjegyeket vásároltak.

Ezt követően közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől, hogy 2010. január 1. és 2018. december 09. között

  • hány alkalommal
  • milyen utazásokra (indulási és érkezési település, ill. esemény megnevezése)
  • mely cégektől vagy magánszemélyektől
  • mekkora összegért

vettek repülőjegyeket magántulajdonú repülőgépekre a miniszterelnöknek.

A Miniszterelnökség viszont azt válaszolta, hogy ők nem adatkezelők ebben a kérdésben.

Ez kissé furcsa volt, de nem adtuk fel. Mivel a 94/2018. (V.22.) Kormányrendelet 9. § (3) a) pontja szerint a miniszterelnök kabinetfőnöke az, aki felel a miniszterelnök külföldre történő kiutazásaival kapcsolatos feladatok ellátásáért, tettünk egy újabb próbát. Beadtuk a repülőjegyeket firtató adatigénylést a Miniszterelnöki Kabinetirodának is, amit Orbán Viktor kabinetfőnöke, Rogán Antal “propagandaminiszter” vezet.

Meglepő módon a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt válaszolta, hogy ők sem adatkezelők a miniszterelnök magánrepülős útjaira vett jegyekkel kapcsolatban.

Titkolják, hogy ki „vett jegyet” Orbán Viktornak a magángépes repülőutakra

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tavaly azt nyilatkozta: amikor Orbán Viktor magánrepülőgéppel utazik, akkor minden alkalommal repülőjegyet vesznek neki. Igyekeztünk megtudni a részleteket, de érdeklődésünkre a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt válaszolta, hogy ők nem adatgazdák ebben a témában.

A tisztánlátás érdekében ezután, 2019 januárjában beadvánnyal fordultunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), és kértük, hogy tisztázza a helyzetet.

Nemrégiben megérkezett a NAIH válasza, amelyből kiderül, hogy a hatóságnak sem nagyon akarták elárulni, hogy ki az illetékes az Orbán Viktornak állítólag megvásárolt magánrepülőgépes jegyek ügyében.

A NAIH az Átlátszó válasz nélkül maradt adatigénylései miatt vizsgálatot folytatott le, melynek során először megkereste a Kabinetirodát, ami a hatóságnak is azt válaszolta, amit nekünk: nem ők az adatgazdák.

Ezután a NAIH megkereste a Miniszterelnökséget, az viszont visszadobta a labdát a Kabinetirodának: tájékoztatta az adatvédelmi hatóságot arról a kormányrendeletről, amire mi is hivatkoztunk, mert aszerint a miniszterelnök kabinetfőnöke az, aki felel a miniszterelnök külföldre történő kiutazásaival kapcsolatos feladatok ellátásáért.

A NAIH ekkor újra megkereste a Kabinetirodát „tájékoztatást kérve az üggyel kapcsolatos álláspontjáról, különösen azon jogi érvekről, hogy miért nem minősül adatkezelőnek”. Továbbá azt is kérte a hatóság, hogy ha a Kabinetiroda nem tartja magát adatkezelőnek ebben az ügyben, akkor mondja meg, hogy szerinte ki az: „pontosan jelölje meg azt a szervet, ahol a dokumentumok elérhetők.”

Nagyjából egy évvel az Átlátszó adatigénylése és NAIH-beadványa után, 2019 decemberében a Kabinetiroda részéről Rédey Krisztina közigazgatási államtitkár arról tájékoztatta az adatvédelmi hatóságot, hogy a miniszterelnök külföldi utazásaival kapcsolatos foglalásokat a Külügyminisztérium intézi egy megállapodás alapján.

„Erre figyelemmel az utazásokhoz szükséges forrásokat a tárcánk átadja a KKM részére, valamint az utazásokkal kapcsolatos részletes adatokat a KKM kezeli.”

A Kabinetiroda válasza alapján most a miniszterelnök magánrepülős utazásaival kapcsolatos adatigénylést beadtuk a Külügyminisztériumnak is, és izgatottan várjuk a választ.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

A NAIH levelének megérkezése után, 2020. január 22-én Orbán Viktor miniszterelnök az indonéziai Yogyakartába utazott az OTP tulajdonában lévő, körülbelül 11 milliárd forint értékű, HA-LKZ lajstromjelű magánrepülőgéppel.

A hírről a 24.hu számolt be, és a lap érdeklődésére Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke azt válaszolta, hogy a Miniszterelnöki Kabinet a „járatra személyenként vásárolta meg repülőjegyeket”. Vagyis Havasi nem a Külügyminisztériumot említette, holott a Kabinetiroda korábban azt mondta a NAIH-nak, hogy Szijjártó tárcája az illetékes a magánrepülős utak ügyében.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök lesétál az OE-LEM fedélzetéről 2018. július 25-én a budapesti repülőtéren. (fotó: Átlátszó / Németh Dániel)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás