Felcsút travel club

Újabb utazás bizonyítja Mészáros Lőrinc és a két osztrák légijármű kapcsolatát

A Puskás Akadémia elnöki szerepét is betöltő Mészáros Lőrinc nemrég a dél-spanyolországi Marbellán járt, ahol az NB 1-es Puskás Akadémia FC edzőtáborát, illetve egyik felkészülési meccsét látogatta meg. A repülőgép-figyelő oldalak tanúsága szerint a felcsúti vállalkozó mindkét – vele korábban összefüggésbe hozott – légi járművet, azaz az OE-XWY lajstromjelzésű helikoptert és az OE-HUG jelű privát jetet is használta az utazásához.

Az ország leggazdagabb emberéről múlt héten ódákat zengett a felesége a Story-magazinnak adott nagyinterjúban. Várkonyi Andrea ebben a közös daluk, a lánykérés részletei és egyéb magánéleti dolgok mellett azt is elárulta, hogy Mészáros Lőrinc azért adakozik sokat, mert „gyermekként kifejezetten nélkülözött. Emlékszik arra, hogy milyen az, amikor nincs lehetőség nyaralni vagy megvenni egy váltás ruhát.” Manapság persze már nincsenek ilyen gondjai a közbeszerzéseken meggazdagodott vállalkozónak.

A sportal.hu január 8-án számolt be arról, hogy az NB 1-ben szereplő Puskás Akadémia FC 2024. január 14-én kéthetes edzőtáborba vonul a dél-spanyolországi Marbellára. A január 26-áig tartó edzőtáborban a csapat napi két gyakorló edzést tartott és három felkészülési meccset játszott – az utolsót január 25-én a cseh Sparta Praha ellen.

A Puskás Akadémia hivatalos közösségi oldalán megjelent képes beszámolóból azt is megtudhattuk, hogy az utolsó edzőmeccsre a klub elnöke, Mészáros Lőrinc is ellátogatott.

Budaörs – Budapest – Malaga

Az Átlátszó kíváncsi volt rá, hogy Mészáros miként jutott el Budapestről Marbellára, ezért leellenőriztük az ebben az időben közlekedő légi járműveket az ADS-B Exchange repülőgép-figyelő oldalon.

A rögzített adatok alapján az edzőmérkőzés előtti napon, január 24-én reggel 6 óra 30 perckor (UTC szerint) indult útnak a Mészárosék által korábban már használt OE-XWY lajstromjelű helikopter a Budaörsi Repülőtérről. A helikopter alig tíz perc alatt tette meg az utat Ferihegyre, és 6 óra 40 perckor már a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren landolt.

Nem sokkal később, 6 óra 46 perckor a felcsúti vállalkozóval korábban szintén kapcsolatba hozott OE-HUG lajstromjelű privát jet jeladója is működésbe lépett, és láthatóvá vált az oldalon. A repülőgép 6 óra 49 perckor indult útnak Malagába, ahová 10 óra után nem sokkal érkezett meg. (A malagai repülőtér a Marbellához legközelebbi, amely privát jetek fogadására képes, azaz ha valaki Budapestről Marbellára megy repülővel, az mindenképp itt landol.)

Oehug Malaga 240124

Az OE-HUG útja 2024. január 24-én Budapestről Malagába (forrás: ADS-B Exchange)

Másnap, január 25-én, az edzőmeccs napján az OE-HUG lajstromjelzésű Bombardier BD-100 Challenger 350 típusú luxus jet délután 16 óra 33 perckor szállt fel a malagai repülőtér kifutópályájáról, és három órával később, 19.34-kor landolt Ferihegyen.

A helikopter, mely 19 óra 15 percre érkezett a Budaörsi Repülőtérről Ferihegyre, már várta a repülőgépet, majd pár perccel annak leszállását követően, 19 óra 37 perckor emelkedett újra a levegőbe, és repült vissza Budaörsre.

A két légi jármű mozgásából és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér légi forgalmi adataiból egyértelműen látható volt, hogy a helikopter ezúttal is az OE-HUG lajstromjelű repülőgép utasait, illetve Mészáros Lőrincet szállította Budaörsről Ferihegyre, majd a marbellai tartózkodását követően Ferihegyről a budaörsi repülőtérre.

Mit tudunk a helikopterről?

2023 végén a szegeder.hu egyik olvasója vette észre a szegedi repülőtéren, hogy Mészáros Lőrinc és felesége, Várkonyi Andrea egy osztrák lajstromjelű (OE-XYW) Agusta A109SP Da Vinci típusú helikopterből száll ki, majd ül be az általuk használt Mercedesek egyikébe.

A cikkből már akkor kiderült, hogy nem csupán egyszeri helikopterhasználatról lehet szó: a lapnak nyilatkozók megerősítették, hogy már más alkalommal is látták a Mészáros házaspár Mercedes-konvoját kihajtani a szegedi repülőtérről. (Várkonyi Andrea szegedi születésű és kötődésű.)

Oe Xwy Arvaibarnabas

Az OE-XWY lajstromjelű helikopter (fotó: Árvai Barnabás)

A Válaszonline ezt követően utánajárt, hogy a helikopter az osztrák fegyvergyáros-üzletember, és radikális jobboldali politikusokkal szoros barátságot ápoló Gaston Glock repülős cégének flottájába tartozik, de nem szerepel a bérelhető légi járművek között.

A hvg360 pedig visszanézte a helikopter korábbi útjait, amelyekből az is kiderült, hogy a gép rendszeresen Mészáros Lőrinchez köthető célpontokhoz, mint például az OE-LEM lajstromjelű privát jethez, a vállalkozó érdekeltségébe tartozó alcsútdobozi golfklubhoz vagy a Mosonmagyaróvár közelében található – Mészárosék által épített – krisztinabereki luxusvadászházhoz repül.

Mit tudunk a repülőgépről?

A Mészárosék által használt helikopter útvonalainak vizsgálata közben talált rá a hvg360 a szintén osztrák, OE-HUG lajstromjelű privát jetre. A repülőgép több alkalommal is együtt mozgott a Mészárosék által korábban használt OE-LEM lajstromjelzésű, nagyobb Bombardierrel.

A két privát jet egy időben járt például a franciaországi Bordeaux-ban, amelynek közelében még 2021-ben vásárolt 65 hektáros szőlőbirtokot Kalocsai László, Mészáros boros vállalkozásainak vezetője.

Az újonnan felfedezett, 6-7 milliárd forintot érő Bombardier BD-100 Challenger 350 típusú luxus jet üzembentartója egyébként ugyanaz az Avcon Jet Gmbh, mely az Átlátszó által korábban megírt, Szíjj László által is használt Bombardier Global Express 6000-et (OE-IMB) is üzemelteti.

A hvg360 már talált direkt kapcsolatot is az OE-HUG és Mészáros Lőrinc között, a privát jet ugyanis akkor repült Londonba, amikor a felcsúti vállalkozó és Várkonyi Andrea bizonyítottan ott járt, és együtt nézték meg a Havasi Symphonic Concert Show-t a Royal Albert Hallban.

Oe Hug1 Arvaibarnabas

Az OE-HUG lajstromjelű magánrepülőgép (fotó: Árvai Barnabás)

A repülőgép útvonaladataiból, illetve repülésének gyakoriságából arra következtethetünk, hogy nem csak Mészárosék utaznak vele. A privát jetet valószínűleg egy szűk vállalkozói kör használja üzleti és szabadidős programjaihoz. A gép ennek megfelelően gyakran jár egzotikus, drágább nyaralóhelyeken: a tengerentúlon, illetve a távol-keleti térségben is, de európai nagyvárosokban is sűrűn megfordul.

Az a tény is az állammal üzletelő nagyvállalkozói kör repülőgép-használatára utal, hogy az OE-HUG Pekingben járt a magyar-kínai csúcstalálkozó idején, amikor Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte Magyarországot a tárgyalásokon.

Brassai Kornél

Címlapkép: Mészáros Lőrinc Marbellán 2024 januárjában (fotó: Puskás Akadémia/Facebook) és a két osztrák légijármű (fotók: Árvai Barnabás)

Megosztás