Felcsút travel club

A miniszterelnök legalább ötféle különgéppel repült tavaly – titkolják, hogy melyiket ki fizette

Magyarország miniszterelnöke számára 2018 a repülés éve volt. Utazott a Mészáros Lőrincék által használt osztrák magángéppel Vidi-meccsre, az OTP magánrepülőjével Berlinbe, a Magyar Honvédség csapatszállítóival számos helyre, és egy titokban vásárolt honvédségi business jettel szilveszterkor Brazíliába. Orbán Viktor gyakori repülőútjainak költségeit következetesen titkolják: a hivatalos állami látogatások esetében nem közlik, hogy ezek mennyibe kerülnek a magyar adófizetőknek, a meccsnézős magánutakról pedig csak találgatni lehet, hogy pontosan kiktől, és milyen értékű ajándékokat fogad el a miniszterelnök, amikor milliárdos üzletemberek luxusrepülőgépeivel közlekedik.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A Fidesz elnöke hosszú éveken keresztül igyekezett fenntartani magáról azt a kádárjánosi látszatot, hogy ő miniszterelnökként is a nép egyszerű gyermeke, aki nem urizál – rendszeresen feltűnt menetrendszerűen közlekedő repülőjáratokon is. Tavaly azonban erősen megkopott ez az imidzs: kiderült, hogy csak a szupergazdagok számára elérhető magánrepülőgépeket, és hivatalosan nem erre a célra beszerzett állami repülőgépeket is rendszeresen igénybe vesz, ráadásul nem csak hivatalos látogatásokra, hanem magánútnak tűnő kiruccanásokra is.

A honvédségi „nem kormánygép” csapatszállítók

2018. február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter már a bemutatójukon is azt hangsúlyozta, hogy

“Ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket.“

Hadrendbe állításuk után azonban Orbán Viktor miniszterelnök kezdte rendszeresen használni a hivatalosan katonai csapatszállítónak vett honvédségi repülőket. Nyáron a 605-ös lajstromjelű géppel utazott Izraelbe, Montenegróba, szeptemberben pedig Moszkvába és Salzburgba. A másik, 604-es lajstromjelű honvédségi repülővel utazott hivatalos látogatásra szeptemberben Kirgizisztánba, novemberben pedig Prágába és Zágrábba.

Novemberben megírtuk, hogy a repülési adatok alapján Orbán Viktor valószínűleg a 605-ös lajstromjelű honvédségi géppel ment Milánóba egy operaelőadásra, és Benkő Tibor honvédelmi miniszter ezt később megerősítette.

Orbán Viktor az egyik honvédségi repülőgéppel mehetett Milánóba operaelőadásra csütörtökön

A miniszterelnök csütörtökön a híres milánói operaházban, a Scalában járt a feleségével. Arról sem a Facebook-oldalán, sem a sajtófőnökén keresztül nem közölt információkat, hogy mivel utazott az olaszországi városba. Érdekes módon azonban Milánóba repült aznap a honvédség egyik repülőgépe is, amivel Orbán korábban már többször utazott hivatalos látogatásokra.

A meccsnézős osztrák „ajándék” luxusrepülő

Szeptemberben beszámoltunk róla, hogy július 25-én Orbán Viktor a 17 milliárd forint értékű, Bombardier Global 6000 típusú, OE-LEM lajstromjelű osztrák magánrepülőgéppel utazott a Vidi bulgáriai meccsére, és lefényképeztük, ahogy hazafele kiszállt a gépből Ferihegyen.

 

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

Ez volt az első cikkünk a luxusrepülőző Orbánról, amely nagy visszhangot váltott ki a magyar és a nemzetközi sajtóban, és zavart magyarázkodásra kényszerítette a kormánykommunikációt és a pártsajtót. Orbán sajtófőnöke végül azt mondta, hogy a luxusrepülést a MOL Vidi FC futballklub tulajdonosától, Garancsi István üzletembertől kapta ajándékba a miniszterelnök, maga Orbán pedig azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy

“Harminc éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

A Demokratikus Koalíció (DK) vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktor ellen, amiért egy magángép fedélzetén utazott külföldre focimeccsre, de az Országgyűlés mentelmi bizottsága elutasította a kezdeményezést, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy

„Nem tekinthető ajándéknak olyan sportrendezvényre történő utaztatás, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz.”

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbán Viktor ellen a luxusrepülőzés miatt

Szeptember végén megírtuk, hogy a miniszterelnök egy 17 milliárd forint értékű magánrepülővel utazott Bulgáriába focimeccsre. Emiatt a DK vagyonyilatkozati eljárást kezdeményezett ellene, de az Országgyűlés mentelmi bizottsága azonban elutasította a kezdeményezést többek között arra hivatkozva, hogy nem tekinthető ajándéknak olyan sportrendezvényre történő utaztatás, amelyen magyarok vagy Magyarország is részt vesz.

A 17 milliárd forint értékű OE-LEM a miniszterelnök mellett nagy kedvence Mészáros Lőrincnek, illetve az ő rokonainak, barátainak és üzletfeleinek, akik szintén rendszeresen igénybe veszik ezt a járművet. Az osztrák luxusrepülő Londonban volt a FIFA-gála idején, amin népes felcsúti küldöttség vett részt, a Gruevszki-botrány kellős közepén pedig Belgrádba ruccant ki ez a repülőgép Ferihegyről.

Tegnap Belgrádban járt az Orbán által is használt osztrák magánrepülőgép

Október vége óta egészen tegnapig Bécsben parkolt az OE-LEM lajstromjelű luxusrepülő. Tegnap azonban kora reggel landolt Budapesten, majd Belgrádba repült, ahonnan csak délután tért vissza Ferihegyre. Közben a hazájában jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki menedékjogot kért Magyarországon, és a macedón hatóságok nem értik, hogy került ide, hiszen már rég bevonták az útlevelét.

Decemberben a Válasz Online azt is kiderítette, hogy az osztrák magánrepülőgépet a PKF nevű nemzetközi adótanácsadó hálózat üzemelteti, a reptetésért felelős PKF-partner pedig nem más, mint Andreas Staribacher volt osztrák pénzügyminiszter, aki a lap szerint „mostanság keleti diktatúraféleségek oligarcháinak kiszolgálásában jeleskedik”.

Focimeccset nézni egyébként feltehetőleg nem csak az OE-LEM lajstromjelű osztrák magángéppel utazgat külföldre a miniszterelnök. Az októberi görögországi Vidi-PAOK összecsapás idején is volt egy tippünk, hogy hogyan került oda, amit azóta sem cáfolt senki:

Titkolják, hogy legutóbb mivel ment Orbán meccset nézni, de nekünk van egy tippünk

Múlt csütörtökön, október 25-én este a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. Mivel aznap csak egyetlen magánrepülőgép ment Budapestről Thesszalonikibe, majd repült másnap reggel vissza Budapestre, elképzelhetőnek tartjuk, hogy azzal volt szurkolni Orbán Viktor.

Az OTP kormánygépként viselkedő luxusrepülője

Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán videó van arról is, hogy a miniszterelnök 2018. július 4-én a HA-LKZ lajstromjelű magánrepülőgéppel utazott Berlinbe, ahol aznap Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, német szövetségi belügyminiszterrel folytatott megbeszélést, másnap pedig Angela Merkel német kancellárral tárgyalt.

A körülbelül 11 milliárd forint értékű Dassault Falcon 900LX típusú repülőgép tulajdonosa az Air-Invest Kft., az OTP egyik leányvállalata. Az OTP tulajdonosa pedig Csányi Sándor, ezért még a szakértők is a Csányi-féle magángépként szokták emlegetni ezt a repülőt.

December elején megírtuk, hogy a HA-LKZ magyarországi regisztrációja, 2017 decembere óta „Magyarország kormánya” jelöléssel repked a világban. Cikkünk megjelenése után egyébként ez megváltozott: azóta a magángépeknél gyakori “Corporate” (társasági) jelölést használja a Csányi-féle repülő.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a HA-LKZ összes addigi útját, és arra a következtetésre jutottunk, hogy 2018-ban a magángép 12 alkalommal volt ugyanott, ahol akkor Orbán Viktor miniszterelnök éppen valamilyen hivatalos állami látogatáson, vagy focimeccsen vett részt.

Orbán Viktor is használja, „Magyarország kormánya” jelöléssel repked a világban az OTP magánrepülőgépe

A miniszterelnök többször utazhatott már focimeccsekre és hivatalos látogatásokra is az OTP tulajdonában lévő, körülbelül 11 milliárd forint értékű magánrepülővel. Orbán Viktor Facebook-oldalán videó is van arról, hogy júliusban a HA-LKZ lajstromjelű géppel érkezett Berlinbe Angela Merkel német kancellárhoz.

A titkos „nem kormánygép” honvédségi business jet

2018 októberében a brazil elnökválasztást a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte, aminek a magyar miniszterelnök nagyon örült. Orbán Viktor telefonon gratulált Bolsonaronak, aki meghívta őt a beiktatási ünnepségére 2019. január 1-jére.

Orbán a ceremónia előtti napon, 2018. december 31-én érkezett meg Brazília fővárosába, és a repülési tracker oldalak szerint a Magyar Honvédség tulajdonában lévő, HA-LKX lajstromjelű Dassault Falcon 7X típusú repülőgéppel utazott. Az azóta bezárt Zoom.hu hírportál leplezte le tavaly decemberben, hogy a honvédségi Airbusokhoz hasonlóan a HM nem egy, hanem két business jet repülőt is vásárolt:

„Míg az eddig elismert egyetlen légijármű katonai repülőgépként üzemel, a másik egyértelműen polgári gép, csak éppen egy HM-cég a tulajdonosa”

Orbán Viktor a titokban vett honvédségi Falconnal ment Brazíliába szilveszterkor

December elején az azóta bezárt Zoom derítette ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium cége titokban vásárolt egy business jetet, amit polgári lajstromjellel vettek nyilvántartásba. Ebből már gyanítható volt, hogy kormánygépként fogják használni, és nagyon úgy tűnik, hogy beigazolódott a gyanú.

A hivatalos és a magánutak költségeit is titkolják

Az érthető és más országokban is bevett gyakorlat, hogy a miniszterelnök állami tulajdonú repülőgépekkel, például a hadsereg repülőgépeivel utazik hivatalos látogatásokra. Orbán Viktor hivatalos repülőútjaival kapcsolatban viszont nagyon sok volt tavaly a mellébeszélés és titkolózás.

A honvédség következetesen állítja, hogy a két Airbus és a két Falcon nem kormánygépek, hanem katonai célokra vették őket. Emiatt nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkolják a gépek beszerzési árát és üzemeltetési költségét, Orbán Viktor útjairól pedig azt állítják, hogy azok a pilóták kiképzésének részei. Ezt a választ kaptuk a Honvédelmi Minisztériumtól is az ezzel kapcsolatos adatigénylésünkre.

A luxusrepülőgépes miniszterelnöki magánutak még problémásabbak, mivel a meccsnézések szerintünk nem tekinthetők hivatalos állami utazásoknak, csak magánlátogatásoknak.

Vagyonnyilatkozata alapján azonban Orbán nem tudna kifizetni egyetlen ilyen drága repülőutat sem.

Kifogásolható lenne, ha közpénzből fizetnék Orbánnak ezeket a meccsnézős túrákat. Valószínűleg nem is abból fizetik, erre utal az „ajándékba kapta” hivatalos magyarázat a Vidi-meccsre történő luxusrepülőgépes kiruccanás esetében. Ezek az ajándékok azonban nem jelennek meg a miniszterelnök vagyonnyilatkozatában, és olyan milliárdos nagyvállalkozóktól származnak, akiknek üzleti érdekük jóban lenni az állammal. Azt sem tudni, hogy pontosan kiktől, és hány alkalommal fogadott el ilyen értékes ajándék utakat a miniszterelnök.

A probléma tehát az átláthatatlanság, a mellébeszélés és a titkolózás. Hiába próbáljuk kideríteni az igazságot a miniszterelnök repülőútjainak költségeiről – ami szerintünk egyértelműen az adófizetőkre és a teljes nyilvánosságra tartozik -, mindenhol falakba ütközünk.

A miniszterelnök sajtófőnöke, és a Miniszterelnökség egyszer sem válaszolt az Orbán magánrepülős útjainak költségeivel kapcsolatos kérdéseinkre, adatigényléseinkre pedig rendre azt válaszolják, hogy erről nem rendelkeznek információkkal. Amit más forrásokból felkutattunk és közreadtunk a témáról, egyszer sem cáfolták.

Miközben Orbán repülőútjainak költségeit, és e költségek viselőinek kilétét – a magyar adófizetők és/vagy a magyar állammal üzletelő milliárdos nagyvállalkozók – nem hozzák nyilvánosságra, a kormánysajtó arról ír, hogy tíz évvel ezelőtt az akkori miniszterelnök mennyi közpénzt költött magánrepülőgépes hivatalos utakra. Erről azért tudnak beszámolni, mert az állami szervezetek akkor még nem titkolták el a miniszterelnöki repülőutak költségét.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök kilép az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én. 

Megosztás