Felcsút travel club

Ajándékba kapta vagy zsebből fizette? Egyre zavarosabb nyilatkozatok jönnek Orbán magánrepülőzéséről

Négy hónappal azután, hogy megírtuk, a miniszterelnök többször utazott az OTP magánrepülőgépével, megszólalt az ügyben Csányi Sándor OTP-elnök, aki azt nyilatkozta, hogy Orbán mindig személyesen fizette ki az utakat. Ugyanezt mondta a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is, aki szerint Orbán átláthatóan utazik. Ehhez képest továbbra is titkolják az érintettek, hogy pontosan mennyibe kerültek Orbán magángépes útjai, és ki fizette azokat.

Támogató buli


Átlátszó támogató buli – adj 1 százalékot a független sajtónak!

2018 szeptemberében számoltunk be arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyáron egy bulgáriai focimeccsre utazott az OE-LEM lajstromjelű, ismeretlen tulajdonosú osztrák luxusrepülőgéppel, amelyet Mészáros Lőrinc és Szíjj László is használ.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

Decemberben megírtuk, hogy Orbán az OTP tulajdonában lévő, HA-LKZ lajstromjelű magángéppel is többször utazott tavaly: 2018-ban a magángép 12 alkalommal volt ugyanott, ahol akkor Orbán Viktor miniszterelnök éppen valamilyen hivatalos állami látogatáson, vagy focimeccsen vett részt.

Orbán Viktor is használja, „Magyarország kormánya” jelöléssel repked a világban az OTP magánrepülőgépe

A miniszterelnök többször utazhatott már focimeccsekre és hivatalos látogatásokra is az OTP tulajdonában lévő, körülbelül 11 milliárd forint értékű magánrepülővel. Orbán Viktor Facebook-oldalán videó is van arról, hogy júliusban a HA-LKZ lajstromjelű géppel érkezett Berlinbe Angela Merkel német kancellárhoz.

Utóbbi cikkünk után 4 hónappal, 2019. április közepén az RTL Klub megkérdezte Csányi Sándor OTP-elnököt arról, hogy Orbán Viktor az OTP magángépén utazott-e tavaly nyáron Moszkvába, a foci vb döntőjére, és ha igen, ki fizette Orbán utazását.

Csányi halvány mosollyal egy meglehetősen furcsa választ adott:

„Orbán Viktor utazásait, beleérve a szállását, mindent, amikor úgy alakult, bár nem tudnám megerősíteni, hogy velünk utazott, de amikor úgy alakult, mégis mindig személyesen fizette ki. Tehát soha nem utazott vendégként.”

Nagyjából ugyanezt mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a következő, április 18-i Kormányinfón, ahol kijelentette: „Ha  Orbán magánszemélyként utazik, fizet ezért”. Gulyás azt nem mondta meg, mennyit fizet Orbán a magángépes utakért, de ennek ellenére leszögezte, hogy

„Teljesen átlátható, ahogy a miniszterelnök utazik.” 

Valójában ennek az ellenkezője igaz: egyáltalán nem átláthatóak Orbán Viktor magánrepülőgépes útjai. Leginkább azért nem, mert egymásnak ellentmondó, és egyre zavarosabb nyilatkozatok jelennek meg az illetékesek részéről az ügyben.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtószóvivője először, még 2018 szeptemberében azt mondta, hogy a miniszterelnök ajándékba kapta/kapja a magángépes utakat. Mivel egy repülőút költsége többmillió forint, de egy sincs benne Orbán vagyonyilatkozatában, a DK eljárást kezdeményezett ellene, azonban az Országgyűlés mentelmi bizottsága ezt megakadályozta.

Havasi Bertalan másodszor, 2018 decemberében azt mondta az RTL Klubnak, hogy „a miniszterelnök magánrepülős útjainál minden esetben utasonként repülőjegyeket vásároltak”. Ezután viszont sem a Miniszterelnökség, sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem válaszolt az adatigénylésünkre, amelyben megkérdeztük, hogy hányszor, milyen utakra, kiktől és mennyiért „vettek jegyet” Orbán Viktornak magánrepülőgépes utakra.

Titkolják, hogy ki „vett jegyet” Orbán Viktornak a magángépes repülőutakra

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tavaly azt nyilatkozta: amikor Orbán Viktor magánrepülőgéppel utazik, akkor minden alkalommal repülőjegyet vesznek neki. Igyekeztünk megtudni a részleteket, de érdeklődésünkre a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is azt válaszolta, hogy ők nem adatgazdák ebben a témában.

Most viszont Csányi Sándor és Gulyás Gergely azt állítja, hogy Orbán Viktor saját maga fizeti a magángépes repülőútjait. Ezzel egyrészt meghazudtolták Havasi eddigi két nyilatkozatát, másrészt Orbán Viktor a vagyonnyilatkozata alapján – melyben az áll, hogy mindössze 1,395 millió forint megtakarítása van – nem tudna kifizetni ilyen drága utakat.

Vagyis erős a gyanú, hogy valaki nem mond igazat az ügyben. Ahogy januári cikkünkben is írtuk: Orbán magánrepülőzéseivel a legnagyobb probléma az átláthatatlanság, a mellébeszélés és a titkolózás.

A miniszterelnök legalább ötféle különgéppel repült tavaly – titkolják, hogy melyiket ki fizette

Magyarország miniszterelnöke számára 2018 a repülés éve volt. Utazott a Mészáros Lőrincék által használt osztrák magángéppel Vidi-meccsre, az OTP magánrepülőjével Berlinbe, a Magyar Honvédség csapatszállítóival számos helyre, és egy titokban vásárolt honvédségi business jettel szilveszterkor Brazíliába.

Címlapkép: Az OTP tulajdonában lévő, HA-LKZ lajstromjelű magánrepülő Budapesten – Fotó: Szabó Gábor

Megosztás