akku-hulladék

A kormányhivatal engedélyével újraindulhat a bátonyterenyei akkufeldolgozó

Szabad utat adott a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító további működéséhez a Nógrád megyei kormányhivatal. A botrányos működés miatt tavaly nyáron felfüggesztett üzem a magyar hatóságok szerint teljesítette a tevékenység folytatásához előírt feltételeket. 

Korábban számos cikkben számoltunk be a SungEel Hitech Hungary Kft. magyarországi akku-feldolgozóinak botrányos működéséről. Tavaly nyáron a hatóságok fel is függesztették az üzemek tevékenységét, egy júniusi kormányhivatali döntés értelmében azonban Bátonyterenyén újra folytathatja a hulladékfeldolgozást a cég. 

Egy június 12-én megjelent közleményben adta hírül a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, hogy „szigorú hatósági kontroll alatt” újraindulhat a bátonyterenyei hulladék-feldolgozó működése.

A közlemény szerint a vállalat korábban „sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályokat, mivel megsértette a hulladék elhelyezésére és a dokumentációra vonatkozó előírásokat, és előfordult, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel”.

Emiatt a céget – melyet a közlemény nem nevez meg – hat alkalommal összesen több mint 100 millió forintra büntették, majd a bátonyterenyei telephely működését 2023 augusztusában felfüggesztették.

 

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan miért függesztették fel az üzem működését tavaly nyáron. A tiltó határozatot azonban a hatóság nem hozta nyilvánosságra, azt csak közadatigényléssel tudtuk megszerezni. A dokumentumból kiderül, hogy a működés megtiltásáig a SungEel Kft. többek közt:

  • nem-veszélyes kóddal látta el a veszélyes anyagokat tartalmazó „Jelly roll” hulladékot, s így kívánta külföldre (Dél-Koreába) exportálni,
  • a hamis kóddal ellátott hulladékot a telephelyén szabálytalanul tárolta, jelentős részét pedig engedéllyel nem rendelkező vállalkozónak adta át (a több ezer tonna veszélyes hulladékot és grafitport Ikladon és Abasáron, valamint Aszódon és Mohorán helyezték el illegális raktárakban),
  • veszélyes szerves vegyületek (dimetil-karbonát, dietil-karbonát, metil-etil-karbonát, etil-karbonát, etilén-karbonát) voltak kimutathatók a bátonyterenyei üzem munkahelyi levegőjében és a csarnokban vett pormintákban.

A most kiadott kormányhivatali közlemény szerint időközben megszűntek ezek a szabálytalanságok:

„A cég a hulladék-feldolgozást a szerdai határozat értelmében újrakezdheti, miután a hatóságok folyamatos ellenőrzése mellett az elmúlt 10 hónapban a jogsértő állapotot megszüntette, a szigorú előírásokat teljesítette, a szükséges engedélyeit megszerezte és az üzemben »túltárolt« hulladékot elszállította” – olvasható a szövegben.

Ehhez még hozzátették, hogy rendszeres és szigorú ellenőrzéssel fogják nyomon követni az előírások betartását. Bátonyterenyén a 2023-ban kiadott környezetvédelmi engedély szerint évi 28 ezer tonna akku-hulladék dolgozható fel.

A Sunguel a Facebook-oldalán is beszámolt az engedélyük visszaszerzése érdekében végzett munkáról: a gépek karbantartásáról és a hulladék elszállításáról, valamint a Nógrád megyei Katasztrófavédelmi Hatóság látogatásáról is.

Folytatódnak a kiszállítások a SungEel Bátonyterenyei telephelyéről. Folyamatban van minden olyan anyag kiszállítása,…

Közzétette: SungEel HiTech Hungary – 2024. február 28., szerda

 

Tíz hónapba telt a felgyülemlett hulladék elszállítása

A működés felfüggesztésének feloldásáról szóló határozatot szintén nem hozta nyilvánosságra a Kormányhivatal. Az irat csak írásbeli megkeresésünk nyomán került fel végül az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adatbázisába.

A dokumentum szerint a SungEel a 2023. december 31-i határidőig nem teljesítette az előírt feltételeket, ezért egyrészt végrehajtási bírsággal sújtották – a bírságról szóló határozat szintén nem elérhető –, és a teljesítési határidőt idén júniusra módosították.

A tevékenység folytatásáról szóló engedély szerint

a cégnek a gyűjtött, előkezelt és hasznosított hulladékok típusáról és mennyiségéről a jövőben havonta kell jelentést készítenie.

Az illegális raktárakból visszaszállított és a telepen engedély nélkül tárolt hulladéktól viszont csak azt követően tudott „megszabadulni” a cég – ahogy erről egy korábbi cikkben már beszámoltunk –, miután engedélyt kapott azok Dél-Koreába való szállítására.

Az előző posztban közétett konténerünk sikeres rakodást követően tegnap elhajózott Korea felé. ✅ Jelenleg Rotterdamnál…

Közzétette: SungEel HiTech Hungary – 2024. március 1., péntek

 

Ugyanakkor a közel egy évig Abasáron tárolt, bűzlő akkucellákkal teli hordók elvitelére csak a múlt héten került sor – tudtuk meg az abasári polgármester Facebook-posztjából.

A környezetveszélyeztetésért 100 millió forintra büntetett Karácsony Tibor László aszódi vállalkozót az elmúlt 10 hónapban összesen 44 alkalommal szólították fel az Abasáron tárolt hulladék elszállítására – de hogy végül ki vitte el a hordókat és hová, azt nem közölte a hatóság. A felfüggesztő határozat szerint viszont az aszódi vállalkozó és a SungEel Kft. „egyetemlegesen felelős” a hulladék illegális tárolásáért.

Elkezdődött az akkumulátorhulladék elszállítása Abasárról.

Közzétette: Kazsu Attila – Abasár polgármestere – 2024. június 11., kedd

 

A katasztrófavédelem nem szabott új feltételeket

Azt persze lehet eredménynek tekinteni, hogy – legalábbis a hatóság állítása szerint – a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni a cég működését. Csakhogy a feldolgozó üzem létesítése eleve az érintett lakosság megkérdezése nélkül történt, környezet- és katasztrófavédelmi engedélyt pedig csak a működés megkezdése, illetve az ott történt balesetek után kapott.

A bátonyterenyei telephelytől 40 méterre helyezkedik el az ökológiai folyosót képező Zagyva folyó, s az üzemből – ahol veszélyes anyagokat tároltak szabálytalanul – a csapadékvizet továbbra is a Zagyvába engedik.

A vízügyi hatóság mindenesetre – a 2022-es júliusi robbanást követő felülvizsgálati eljárás során a talajvízben talált szennyező anyagok miatt – két monitoring kút létesítését írta elő a telephely területén.

Azt azonban nem tudni, hogy a felső küszöbértékű veszélyes üzemben milyen biztonsági intézkedésekkel fogják megelőzni az újabb tűzeseteket és robbanásokat.

A tűzvédelemért és iparbiztonságért felelős Nógrád megyei katasztrófavédelmi hatóság ugyanis csupán hozzájárult az üzem működésének újbóli engedélyezéséhez, de nem szabott újabb feltételeket – arra hivatkozva, hogy a felfüggesztés hulladékkezelési, és nem pedig katasztrófavédelmi mulasztások miatt történt.

Sungeel.báronyterenye.veszélyességi övezet

A 2021-es katasztrófavédelmi engedély melléklete a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemének veszélyességi övezetéről. A belső zónában lakóépületek is találhatók és a telephelytől 40 méterre húzódik az ökológiai folyosót képező Zagyva folyó. (Forrás: Katasztrófavédelmi engedély 1. sz. melléklet)

Az üzemet ugyan a baleseteket követően a Biztonsági jelentés felülvizsgálatára és a Belső védelmi terv módosítására kötelezték – derült ki egy adatigénylésünk során megszerzett dokumentumból –, ennek megtörténtét azonban a feloldó határozat nem említi. A módosított dokumentumokat pedig azóta nem hozták nyilvánosságra – ezeket újabb közadatigényléssel próbáljuk megszerezni.  

A bátonyterenyei lakosság korábban erőteljesen adott hangot az üzem működésével kapcsolatot elégedetlenségének. A SungEel Kft. viszont idén áprilisban bejárást szervezett a bátonyterenyei feldolgozóba – a látogatáson csak lakcímkártyával rendelkező helyi lakosok vehettek részt –, hogy az üzemben történt kedvező változásokat bemutassa.

2024.04.09-én megrendezésre került cégünknél meghirdetett nyílt napunk. Az érdeklődök megtekintették a…

Közzétette: SungEel HiTech Hungary – 2024. április 11., csütörtök

 

Ugyanakkor továbbra is folyamatban vannak azok a rendőrségi eljárások, melyek Orosz István feljelentése nyomán indultak a balesetek, a környezetveszélyeztetés és az illegálisan tárolt hulladékok ügyében. 

Októbertől pedig Bátonyterenye város vezetésében is változás lesz. A feljelentést tevő Orosz István ugyanis polgármester-jelöltként indult az önkormányzati választáson és a helyi lakosok bizalmat szavaztak neki. A korábbi városvezetővel, Nagy-Majdon Józseffel szemben, akire a szavazópolgárok 41,7 százaléka voksolt, Orosz a szavazatok 49,4 százalékát kapta meg, mellette pedig bekerült a testületbe az őt indító Mátravölgy Sport Club négy képviselőjelöltje is.

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép: a SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei üzeme (fotó: Facebook) Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült.

Megosztás