környezetszennyezés

Rákkeltő anyagot mutattak ki a Salgó-patakban egy akku-hulladékot kezelő cég telephelye mellett

Legújabb mérései alapján a Greenpeace azt állítja, hogy veszélyes, rákkeltő anyaggal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba. A környezetvédő szervezet a szennyezés részletes kivizsgálását és szigorú szankcionálását követeli a hatóságoktól. Az Éltex már több esetben kapott bírságot az akkumulátor-hulladékok szabálytalan kezelése miatt. 

A március 15-i hosszú hétvégén helyi lakosok jelezték a Greenpeace-nek, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a Salgó-patakba az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. A Greenpeace szakértői a lakosok bejelentése alapján március 18-án mentek ki a helyszínre, ahol mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből.

A mintákat ezután az Eurofins Magyarország laboratóriumába szállították.

Az akkreditált vizsgálat a Salgó-patak vizéből vett mintákban kimagasló értékben mutatott ki rákkeltő hatású vinil-kloridot,

valamint toxikus hatású diklóreténeket. Emellett a vízmintákban az arzén-koncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték.

 

„A vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga. A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-Diklóretén mérgező anyag, de különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni. A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinil-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és az érintett élővizeket” – olvasható a Greenpeace közleményében.

Védelem nélkül

Az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyén történt szabálytalanságokról korábban több cikkben is beszámoltunk. Megírtuk, hogy az egykori Acélárugyár területén működő telephely csarnokaiban közel 600 tonna lítium-ionos akkumulátort tároltak tűzvédelem nélkül, s emiatt a katasztrófavédelmi hatóság 1 millió forintra büntette a céget.

 

Beszámoltunk arról is, hogy miután Salgótarján belvárosában kigyulladt egy akkumulátorokat szállító kamion, a kormányhivatal is vizsgálatot tartott az Éltex telephelyén; majd megállapították, hogy ott a szabadban, „mindenféle védelem nélkül” tároltak 32 tonna akkumulátort, ami miatt 1,3 milliós bírságot szabtak ki a cégre.

A salgótarjáni telephely csak nem veszélyes hulladékok gyűjtésére kapott hulladékgazdálkodási engedélyt, a lítium-ionos akkuk ugyanis a hatályos besorolás szerint nem számítanak veszélyes hulladéknak. Az Átlátszó közadatként kikérte a cég 2022. évi hulladék-bevallását; eszerint a salgótarjáni telepen 1600 tonna, a SungEel Kft. bátonyterenyei üzeméből származó akku-hulladékot gyűjtöttek – ez meghaladta a telepen engedélyezett fémhulladék összmennyiségét. Emellett a bevallásuk szerint veszélyes besorolású hulladékot is tároltak a telephelyen.

Pereltek, nem nyertek

Egy korábbi cikkünkben megírtuk azt is, hogy az Éltex mocsai telephelyén szabálytalanul tároltak 83 tonna, a komáromi akkumulátor-gyárból származó veszélyes hulladékot. A nehézfémtartalmú hulladék ráadásul a telephelyen már nem-veszélyes kóddal szerepelt. A cég sajtópert indított az Átlátszó cikke ellen, de a bíróság kimondta: jogosan írtuk, hogy a mocsai telephelyen szabálytalanul tárolt veszélyes hulladék kódját meghamisították.

 

A Greenpeace a Salgó-patakban kimutatott szennyezés kapcsán leszögezi: egy hulladékraktárból, ahol csak tárolást és előkezelést végeznek, nem kerülhetnének ki mérgező anyagok a környezetbe. Álláspontjuk szerint

elfogadhatatlan, hogy egy rendszeresen szabálytalanul eljáró és súlyos környezetszennyezést okozó cégre van bízva a hazai akkumulátor-gyártásból származó hulladékok átvételének jelentős része.

A környezetvédő szervezet a szennyezés észlelésekor bejelentést tett a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalnál, a katasztrófavédelmi hatóságnál és az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál, emellett adatkérelemmel fordult a hatóságokhoz és értesítette a salgótarjáni önkormányzatot is a szennyezésről.

A Greenpeace hangsúlyozza: az ország lakosságának és a természet védelmének érdekében szigorúan ellenőrizni kell, hogy a különböző veszélyes hulladékok – beleértve az akkumulátorgyártásból származó hulladékokat is – megfelelő kézbe kerüljenek.

Bodnár Zsuzsa

Frissítés (2024. április 16.): Cikkünkre reagálva az Éltex Kft. az alábbiakat közölte: „Az Éltex Kft. még nem folytat hulladék kezelési tevékenységet a Salgótarjáni telephelyén, mivel beruházásokat kell még befejeznünk a hatósági engedély megszerzéséhez. Az elmúlt időszakban a hatóságok által jóváhagyott, az elmúlt több 100 év során felgyűlt szennyezés  kármentési tevékenységét végeztük, monitoring kutakat fúrattunk  és életveszélyesnek minősített épületeket bontottunk le. A telepen csak a 24 órás biztonsági őrzés céljából tartózkodik 4 fő. Március 18 – án a Katasztrófa védelmi hatóság mintavételi laborja is járt a helyszínen. A szennyezés befolyási pontja lokalizálható, a szomszéd telephelyről a volt Salak gyűjtő osztályozó területről a csapadékvízzel mosódik  a vastartalmú vegyület a Salgó patakba. A Salgó patak pedig  végig folyik a salgótarjáni telepünkön. Cégünk nem bont, nem dolgoz fel akkumulátort, vagy akkumulátor hulladékot Salgótarjánban. […] Kezdeményeztük a katasztrófavédelmi hivatalnál az eset mielőbbi tisztázását.”

Nyitókép: A Greenpeace Magyarország munkatársa mintát vesz Salgótarjánban a Salgó-patakból 2024. március 18-án. (Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace)

Megosztás