akku-hulladék

Felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó működését a kormányhivatal

Határozatlan időre felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó tevékenységét a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal augusztus 22-én. A most megjelent hatósági közlemény szerint az üzemben sorozatosan megszegték a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat – ezekről az Átlátszóban többször is beszámoltunk, legutóbb egy 31,2 forintos bírságról írtunk. Az üzemben a működés csak akkor indulhat újra, ha megszüntetik a jogszerűtlen és biztonságot veszélyeztető állapotokat. 

Lépett a hatóság a SungEel Hitech Hungary Kft. Bátonyterenyén lévő akku-feldolgozója ügyében: „határozatlan időre” felfüggesztették az előírásokat sorozatosan és súlyosan megszegő üzem működését. Az erről szóló közlemény augusztus 23-án jelent meg a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal honlapján. Eszerint eddig hat alkalommal büntették meg a céget összesen 100 millió forintra, ezt követően döntöttek a tevékenység felfüggesztéséről. 

A bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzem botrányos működéséről már több cikkünkben beszámoltunk. Tavaly nyáron megírtuk, hogy 2022. július 19-én robbanásos baleset történt az üzemben, melyben négyen megsérültek. A közadatigényléssel megszerzett büntető határozatokból kiderült: a júliusi balesetet egy engedély nélkül használt darálógép felrobbanása okozta, s az üzemben katasztrófavédelmi engedély nélkül indult meg a veszélyes anyagok feldolgozása. 

Megírtuk azt is, hogy a tavaly nyári baleset nyomán a hatóság teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást rendelt el. S bár a vizsgálat talajvízszennyezést mutatott ki a bátonyterenyei üzem területén, a SungEel Kft. mégis környezethasználati engedélyt kapott az üzem további működtetésére. 

A kiadott engedély alapján Bátonyterenyén évi 28 ezer tonna selejtes akkumulátort fogadhatnak és dolgozhatnak fel; a hibás akkuk elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárából érkeznek. 

A bírságokkal sem sikerült rábírni a céget a szabályos működésre

Idén júniusban aztán újabb havária-eseményről számoltunk be: az üzemben tűz ütött ki, mely nagy riadalmat keltett a bátonyterenyeiek körében. Mint kiderült, a tűzesetet egy túlhevült darálógép kigyulladása okozta. Ez a baleset szerencsére személyi sérüléssel nem járt – szemben a SungEel Kft. szigetszentmiklósi akku-feldolgozójában történt márciusi tragédiával, ahol egy munkagép felrobbanása két halálos áldozatot is követelt.  

A sorozatos balesetek, a vízszennyezés ténye és az üzem környezetében tapasztalt vegyszerbűz miatt Bátonyterenyén civil kezdeményezésre lakossági fórumot is tartottak júniusban. Ezen a fórumon, ahol a hatóságok és a cég képviselő a meghívás ellenére nem jelentek meg, a helyiek hangosan tiltakoztak az üzem szabálytalan és veszélyes működése miatt, s többen a gyár bezárását követelték.  

A bátonyterenyei üzemben azonban továbbra sem mentek rendben a dolgok. S bár erről a hatóságok semmilyen formában nem kommunikáltak, az Átlátszó kiderítette: egy májusban kiadott büntető határozat szerint a hatósági ellenőrök több mint ezer darab fémhordóban engedély nélkül és szabálytalanul tárolt hulladékot találtak, s emiatt 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. A helyszíni ellenőrzés során a szakemberek az üzemcsarnokokban és a telep környezetében is erős oldószer szagot éreztek és magukon bőrkiütést, bőrpírt, valamint a torokkaparás és szájfájdalom tüneteit tapasztalták.

Július elején aztán egy újabb bírságolásról juttatott el a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal egy közleményt az MTI-hez, melyről több médium, elsőként a telex.hu is beszámolt. Eszerint a hatóság közel 50 millió forintos büntetést szabott ki a SungEel Kft.-re, mert az egyes hulladéktípusokból a megengedettnél nagyjából 1600 tonnával többet gyűjtöttek és hasznosítottak a bátonyterenyei üzemben. A bírságról szóló határozatot azonban nem tették közzé, s nem töltötték fel az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerbe sem. 

Mi azonban közadatként kikértük a dokumentumot, amiből kiderül: a megengedettnél közel 1600 tonnával több hulladékról a hatóság nem a bátonyterenyei üzem ellenőrzése során szerzett tudomást. A szabálytalanság annak kapcsán derült ki, hogy a SungEel Kft., s partnere, a bátonyterenyei üzembe hulladékot szállító Éltex Kft. tavalyi évről szóló hulladékbevallása nem egyezett. A cégek nyilatkozatai alapján azonban sikerült az ellentmondást tisztázni, s eszerint a SungEel hibázott, mert nem tüntette fel a valóságnak megfelelően az egyes hulladéktípusokat a bevallásában.   

A hatóság megelégelte a szabálytalan működést    

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal közleménye szerint a bátonyterenyei üzemre a „fokozatosság elve alapján” szabtak ki egyre nagyobb bírságokat; eddig hat alkalommal, összesen több 100 millió forintra büntették az üzemet működtető céget. 

A közlemény ugyanakkor arról is ír, hogy a bátonyterenyei üzem a környezetet nem szennyezte. „A rendelkezésre álló eredmények szerint a szabálytalanságok környezetszennyezést nem okoztak” – olvasható a szövegben. Csakhogy a talajvízszennyezés az üzem területén tényszerűen igazolható: közadatigényléssel az erre vonatkozó hatósági dokumentumokat is megkaptuk. Arzén és különböző szénhidrogén-származékok a talajban és a talajvízben is határértéket meghaladóan vannak jelen az üzem területén, állapítja a vízügyi hatóság határozata,  

Az eddig kiszabott bírságok azonban valóban nem tűntek elég hatásosnak. Korábban megírtuk, hogy a büntetési összegek nagyon kicsik a SungEel Kft. tavalyi 18,5 milliárdos nettó árbevételéhez és 1,6 milliárd forint profitjához képest. Az üzem működésének határozatlan időre történő felfüggesztése viszont vélhetően nagyobb „érvágást” jelent majd a cégnek, mint az eddigi bírságolás. A hatósági döntés szerint „A munkavégzés az üzemben akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit, amelyhez a jogszabályoknak megfelelő módon szükséges rendeznie a túltárolt hulladék helyzetét is.” 

Hogy a „túltárolt” hulladékmennyiséget miként kell majd rendezni, az nem derül szövegből. Mindenesetre a közleményt a hatóság egy, a hulladékok elszállítására vonatkozó, vélhetően a lakosságnak szóló figyelmeztető megjegyzéssel zárja, mely szerint „a helyi lakosok a működés felfüggesztése idején is érzékelhetnek áruforgalmat az üzem környékén.” 

Bodnár Zsuzsa

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép:  A SungEel HiTech Hungary Kft. második üzeme a bátonyterenyei ipari parkban a megnyitójának napján, 2021. július 7-én.
MTI/Komka Péter

Megosztás