PODCAST

„Az akku-feldolgozók súlyosan veszélyeztetik az életminőséget és a környezetet”

A magyarországi akkumulátor-ipar okozta gazdasági és környezeti károk, fokozódó tiltakozás az újabb feldolgozó üzemek létesítése ellen, illegális raktárakban tárolt veszélyes hulladékok – ezekről a témákról volt szó az Átlátszó podcast-adásában. Vendégeink Győrffy Dóra közgazdász, valamint Orosz István, bátonyterenyei és Kormányi Zsolt, sóskúti lakosok voltak, a beszélgetésben az Átlátszót Bodnár Zsuzsa képviselte.

A kormány nagyhatalommá kívánja tenni Magyarországot az akkumulátor-gyártás terén, emiatt viszont gondoskodni kell az irdatlan mennyiségű akku-hulladék kezeléséről. Vendégeinkkel az ennek kapcsán felmerülő problémákról beszélgettünk.

Győrffy Dóra egyetemi tanár, közgazdász számos tanulmányban tárta fel, milyen következményekkel kell számolni a növekvő számú hazai akkus beruházás kapcsán. Az akkumulátorgyártás mind a gazdasági felzárkózás, mind a környezet szempontjából károsnak tekinthető Magyarország számára – fejtette ki a szerző egy korábbi tanulmányában

Vendégünket műsorunkban az akkuhulladék sorsáról és kezeléséről írt újabb tanulmányában leírtakról faggattuk. Győrffy Dóra elmondta, hogy nemcsak az akkumulátorgyártás hazai erőltetése kecsegtet az ország számára kevés gazdasági előnnyel, hanem az akkuk újrahasznosítása is. A közgazdász számos érvvel és adattal támasztotta alá, hogy a feldolgozás – a gyártáshoz hasonlóan – nagyon energia- és vízigényes folyamat, valamint rendkívüli környezeti terhelést is jelent.

Szerinte elemzőként már értelmetlen is azt vizsgálni, hogy az akkumulátor-újrahasznosítás hazai kiépülése elősegíti-e az ország gazdasági felzárkózását az EU átlagához – sokkal inkább arra kell felhívni a figyelmet, hogy mennyire

súlyosan veszélyezteti a magyarországi életminőséget és környezetet. 

A beszélgetés másik két vendége Orosz István, bátonyterenyei és Kormányi Zsolt, sóskúti lakos volt. Orosz István régóta követi a SungEel Kft. Bátonyterenyén működő feldolgozó-üzemének működését. Feljelentést is tett a cég által okozott környezeti és egészségügyi károkozás, valamint az illegálisan tárolt akku-hulladékok ügyében – ezekről több cikkünkben is beszámoltunk már.

Vendégünk a podcastban elmondta, hogy a Bátonyterenyén mért légszennyezettségi adatok és az üzem környezetében tapasztalt bűz, majd a cég folyamatos bírságolása rendkívül aggasztóak. Szerinte a hatósági ellenőrzések sem megbízhatóak, s emiatt a civil szervezetekre és a helyi lakosságra hárul a feladat, hogy az ügyben felhívják a veszélyekre a figyelmet.

 

Kormányi Zsolt környezetvédő, civil aktivista a Sóskútra tervezett akku-hulladék feldolgozó üzem elleni lakossági tiltakozásról beszélt, melyről mi is beszámoltunk. Mint elmondta, a Sóskút és Tárnok közelében épülő két akkuüzem is számos aggályt vetett fel korábban a lakosok körében. Szerinte a helyiek feje felett meghozott, újabb veszélyes üzem létesítéséről szóló kormányzati döntés nem szolgálja az ott élők érdekeit, viszont súlyos környezeti kockázatot hordoz – emiatt több érintett településen erős ellenállás bontakozott ki az akku-újrahasznosító ellen.

 

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Google Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

SHOW NOTES:

A SungEel Kft-ről írt cikkeink: https://atlatszo.hu/tag/sungeel-kft/

Gulyás Gergely szerint szervezett tüntetők szítják a sóskúti akku-feldolgozó elleni tiltakozást: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2024/02/07/gulyas-gergely-szerint-szervezett-tuntetok-szitjak-a-soskuti-akku-feldolgozo-elleni-tiltakozast/

A lakossági tiltakozás ellenére is megépülhet az elektrolitgyár és veszélyes hulladékot feldolgozó üzem: https://atlatszo.hu/2020/10/27/a-lakossagi-tiltakozas-ellenere-is-megepulhet-az-elektrolitgyar-es-veszelyes-hulladekot-feldolgozo-uzem/

Bodnár Zsuzsa Facebook-oldala: ⁠⁠⁠⁠https://www.facebook.com/bodnarzsuzsaujsagiro

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠⁠⁠⁠

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠⁠⁠twitter.com/atlatszo⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠

Az Átlátszó Tumblr-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás