akku-hulladék

Valami bűzlik az akku-hulladékok körül: több selejtet termel az ipar, mint amit fel tud dolgozni

Több mint kétezer tonna akkumulátor-hulladék engedély nélküli raktározásáról számoltunk be néhány hete az Átlátszóban. Ikladon, egy elhagyott ipartelepen és Abasáron, egy használaton kívüli laktanya raktáraiban is akku-cellákkal teli, vegyszer-szagtól bűzlő hordókat és egyéb veszélyes hulladékot tároltak. A magyarországi akkumulátor-ipar több selejtes akkumulátort termel, mint amit fel tud dolgozni. Videó.

A Pest vármegyei Ikladon, egy használaton kívüli ipartelep raktáraiban engedély nélkül tároltak akku-hulladékot, írtuk meg júliusban. Az ügyben rendőrségi feljelentés is történt, majd ezt követően a környezetvédelmi hatóság elrendelte a 663 tonna, selejtes akku-cellát tartalmazó hordó elszállítását. Az ikladi önkormányzat rendkívüli testületi ülésén az hangzott el, hogy a katasztrófavédelmi hatóság tudott az akku-hulladék tűzvédelem nélküli raktározásáról. 

Abasáron, egy elhagyott laktanya épületeiben ugyanilyen akkumulátor-hulladékot raktároztak. Az ügyet feltáró cikkünk megjelenése után több hatósági intézkedés történt: elrendelték a telephelyen engedély nélkül tárolt 1700 tonna akku-hulladék elszállítását, majd százmilliós bírságot szabtak ki az ügyben. Az abasári telep ellenőrzésekor a katasztrófavédelmi hatóság riasztási szintű oldószer-koncentrációt állapított meg az egyik raktárban; kiderült az is, hogy a hordókban veszélyes hulladékot tároltak, s ezzel veszélyeztették a környezetet. A bírságot kiszabó határozat szerint a hulladék abból a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozóból származott, melynek működését a hatóság augusztus végén felfüggesztette

A történtek alapján bizonyosnak tűnik, hogy a magyarországi akkumulátor-ipar több selejtes akkumulátort termel, mint amit fel tud dolgozni. Ezért aztán egyeseknek „megéri”, hogy a felgyülemlett hulladékot elrejtsék – a lakosság és a környezet súlyos veszélyeztetése árán is.

Szöveg: Bodnár Zsuzsa – Videó: Balogh Dénes

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép: Átlátszó montázs

 

Megosztás