akku-hulladék

Illegális akku-hulladék raktárra bukkantak Ikladon: a rendőrség és a katasztrófavédelem is kivonult

Óriási mennyiségű akkumulátorcellát raktároznak egy elhagyott ikladi ipartelepen, ahol egyébként csak műanyag-, gumi- és textil-hulladék lenne tárolható. Az Átlátszóhoz eljuttatott információk és fotók tanúsága szerint a telep csarnokaiban selejtes akkukat tartalmazó hordók és fekete porral borított, koreai feliratú zsákok vannak felhalmozva. Az épületek környezetében pedig penetráns vegyszer-szag terjeng – erről a helyszínt felkeresve magunk is meggyőződhettünk. A telepre szerdán a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság is kivonult, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek. Videó.

A Pest megyei Iklad község határában lévő iparterület egy része ma már elhagyatott, a helyszínen csupán romos vagy üres épületek állnak. Egy becsődölt, valamikor gumiabroncsok feldolgozását végző cég telephelyén jelenleg nagy mennyiségű darált gumit és egyéb hulladékot tárolnak ellenőrizetlenül. A telepen lévő raktárépületek környezetében átható vegyszer-szag érezhető; a hozzánk eljutott fotók szerint az épületekben akkumulátor-gyártásból származó hulladék van felhalmozva, ami a bűz okozója lehet.

Iklad település a Gödöllői-dombság szélén, a Galga folyó völgyében helyezkedik el. A község határában lévő Cservölgyi ipartelepen több ipari üzem is működik, a terület egy része viszont elhagyatott, a kiürült, romos csarnokok és a köztük lévő hulladék-halmok apokaliptikus látványt nyújtanak.

Forrás: Google Earth

A telephelyen – melyet senki nem őriz és a terület sincs bekerítve – a szabadban, a földre ömlesztve, valamint nagy zsákokban rengeteg darált gumi látható, de számos egyéb hulladékot is felhalmoztak a területen. A romos épületek mellett négy jó állapotú raktárcsarnok is áll. 

A felszámolás alatt álló, gumiabroncsok darálását végző Granuplay Kft. egykori telephelyén nagy mennyiségű hulladékot tárolnak. (Fotó: olvasónk felvétele)

A négy raktárcsarnok környezetében furcsa, maró vegyszer-szag érezhető. A csarnokok ablakait belülről bedeszkázták, egyik-másik azonban kitört, néhány ablak pedig bukóra van állítva: a vegyszer-szag ezeken a helyeken a legerősebb. S úgy tűnik, nem gumiabroncsok feldolgozásából származó anyagok vannak ezekben a raktárakban.

A hazai és uniós támogatásból épült raktárcsarnokokban rengeteg hordó van felhalmozva, a csarnokok környezetében maró vegyszer-szag terjeng. (Fotó: olvasónk felvétele)

A csarnokok belsejéről fotókat is kaptunk olvasónktól, melyeken az ott tárolt hordók, azokban pedig lítium-ionos akku-cellák láthatók.

Az ikladi telephelyen felhalmozott hordókban selejtes lítium-ionos akkucellák vannak. ( Fotó: olvasónk felvétele)

Néhány hordón az akkumulátor-hulladékot jelölő besorolási kód is fel van tüntetve,

a magyar és koreai nyelvű feliratokból pedig arra lehet következtetni, hogy a selejtes akkuk a gödi Samsung-gyárból származhatnak.

Az egyik hordón az SDI CELL olvasható (ez utalhat a Samsung SDI-ra), valamint a HAK 1606 kezdetű hulladék-besorolási kód látható. Ez a kód az „Elemek és akkumulátorok” besorolást jelenti.

Fotó: olvasónk felvétele

Emellett a fotódokumentumok szerint a helyszínen a Lotte Chemical nevű dél-koreai, vegyi-anyagokat gyártó cég fekete porral borított zsákjai is láthatók. A Lotte Chemical Corporation jelentős mennyiségben állít elő akkumulátor-gyárak számára különböző alapanyagokat.  

Fekete porral borított, Lotte Chemical feliratú zsákok az ikladi telephely egyik épületében. A dél-koreai vegyipari cég akkumulátor-gyártáshoz is készít alapanyagokat. (Fotó: olvasónk felvétele)

Az ikladi telephelyen, bár az szabadon megközelíthető, a rendkívül maró vegyszer-szag miatt nem tanácsos hosszabb ideig tartózkodni. Erről mi is meggyőződtünk, ugyanis Orosz István bátonyterenyei lakos – aki szintén értesült az illegálisan tárolt, vélhetően veszélyes hulladék felhalmozásáról – a helyszínen bejelentést tett, s ennek dokumentálásához az Átlátszó segítségét is kérte.

Az értesítés nyomán a telepre a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság is kivonult július 5-én szerdán, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek; a bejelentő pedig az ügyben a rendőrségen feljelentést is tett.  

A telepre a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság is kivonult. (Fotó: Átlátszó)

Kié a szemét?

A bűz a 03/5. helyrajzi számú telekről származik. A tulajdoni lap szerint a terület jelenleg a gumiabroncsok darálását végző Granuplay Kft. nevű – már felszámolás alatt álló – cég tulajdonában van.

Az egyik raktárcsarnokon lévő, kissé törött tábla azt hirdeti, hogy a Granuplay Kft. 57 millió forint hazai és uniós támogatást kapott telephely-fejlesztésre 2012-ben; ezek a raktárak ebből a támogatásból létesültek. A gumiabroncsok darálását végző cég azonban – melynek fióktelepét is erre a helyszínre jegyezték be – 2021 óta felszámolás alatt áll.

A telephely. (Fotó: Google Earth)

A telep egy részén most a Recycling & Trading Service Kft. tárolhat nem veszélyes hulladékokat, és az Országos Környezetvédelmi és Információs Rendszer (OKIR) adatai szerint a 03/5. hrsz.-ú ingatlanon más cég nem végez hulladék-gazdálkodást. A cégtulajdonos szerint viszont nekik semmi közük a raktárépületekhez, ők a telephely másik részén végeznek hulladék-tárolást. A Recycling Kft. tulajdonosától azt is megtudtuk, hogy a telepen egy évvel ezelőtt még jóval nagyobb volt a káosz, és rendkívül erős volt a vegyszer-szag, ám azóta a helyzet jelentősen javult.  

Az ablakokat gondosan bedeszkázták. (Fotó: olvasónk felvétele)

A szomszédos ingatlanokon a szintén gumiabroncsok darálását, feldolgozását és gumilapok gyártását végző Green Tyre Zrt. nevű cég működik. 

Sorra bírságolják az akku-feldolgozókat

A szerkesztőségünk birtokába jutott információk szerint a bűzt árasztó telephely (03/5. helyrajzi számú) az egyik akku-feldolgozó „külső raktára” lehet, ahol a felesleges hulladékot tárolják. Megkerestük az érintett cégeket a telephelyen lévő engedély nélküli hulladékok ügyében, de cikkünk megjelenéséig egyiktől sem kaptunk választ. 

A kormány mindent megtesz, hogy akkugyártó nagyhatalom legyen Magyarország. Arról azonban elfelejt beszélni, hogy közben rohamos tempóban szaporodnak az elektromos autókba szánt, selejtes akkukból épülő szeméthegyek. Idehaza az akkuhulladék-feldolgozók egyébként nem a szabályos működésükről híresek. Sorra bírságolja a cégeket a hatóság, amiknek meg se kottyan néhány millió kifizetése. A dél-koreai SungEel Kft. Bátonyterenyén létesült üzemének szabálytalan működéséről például néhány hete megírtuk: a hatósági ellenőrzést végző szakemberek a cég telephelyén orrfacsaró oldószer-szagot észleltek, valamint több mint ezer, engedély nélkül tárolt, akkumulátor-hulladékot tartalmazó hordót találtak. 

Bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak a kormányhivatal emberei a selejtes akkukat feldolgozó üzemben | atlatszo.hu

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében.

Szöveg: Bodnár Zsuzsa; Videó: Balogh Dénes 

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép: A telep csarnokaiban selejtes akkukat tartalmazó hordók és fekete porral borított, koreai feliratú zsákok vannak felhalmozva (Fotó: olvasónk) 

Megosztás