médiaszereplés

Az akkumulátor-feldolgozók botrányairól beszélt Bodnár Zsuzsa a Klubrádióban

A Bátonyterenyén és Szigetszentmiklóson működő akku-feldolgozókban történt munkahelyi balesetekről és a dolgozókat ért súlyos veszélyeztetésről beszélgetett Szénási Sándor műsorvezető Bodnár Zsuzsával, az Átlátszó újságírójával a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

Az elmúlt hetekben az Átlátszó több cikkben számolt be a SungEel Hitech Hungary Kft. két magyarországi üzemére kirótt hatósági bírságokról és a cég telephelyein lévő áldatlan állapotokról. Ennek kapcsán kérdezte kollégánkat a Klubrádió reggeli adásának műsorvezetője.

A Reggeli Gyors június 22-i adásában Bodnár Zsuzsa elmondta, hogy a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal legutóbb 31 millió forintra büntette a SungEel Kft.-t a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. A cég bátonyterenyei üzemében ugyanis több mint ezer hordóban találtak engedély nélkül tárolt akkumulátor-hulladékot. Emellett a hatósági ellenőrzést végző kormányhivatali tisztviselők erős oldószer-szagot éreztek, továbbá magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak az üzem területén és annak környékén. 

Kollégánk beszámolt az adásban arról is, hogy a cég notóriusan sérti meg a hatósági előírásokat, s számos alkalommal kapott már büntetést engedély nélküli működés, veszélyes hulladék szabálytalan tárolása, tűzeset, robbanással járó munkahelyi baleset, valamint a dolgozók súlyos és közvetlen veszélyeztetése miatt. A SungEel szigetszentmiklósi üzemében rákkeltő anyagokat mutattak ki a dolgozók szervezetében, mivel a vállalkozás évek óta nem gondoskodik a munkavállalói védelméről és az egészséges munkakörülményekről. Mindez annak fényében különösen megdöbbentő, hogy a SungEel 2022-ben jelentős árbevétel-emelkedést és 1,6 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el. 

Rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit a gödi Samsung-gyár selejtes akkumulátorait feldolgozó cég | atlatszo.hu

Az üzemben különböző fémkomponenseket – nikkel, mangán, kobalt és lítium oxidjait – nyerik vissza a használt akkumulátorokból, illetve az akkumulátorgyártáshoz használt szennyvíziszapból. Az így kinyert fémoxid-port elsősorban a dél-koreai anyavállalathoz szállítják vissza, ahol alapanyagként újrahasznosítják. A cég legfőbb partnere a Samsung SDI gödi gyára. A bátonyterenyei üzem jelenleg a legnagyobb kapacitású akkumulátor-feldolgozó üzem Európában.

A műsorban elhangzott, hogy a hulladékfeldolgozók működtetéséhez környezetvédelmi engedélyt sem írtak elő a hatóságok, és nincs folyamatos légszennyezettség- és talajvízmérés sem. Így az évi több ezer tonna veszélyes hulladék feldolgozását végző üzemek a környezetre is fokozott veszélyt jelentenek – ráadásul a bátonyterenyei telephely területén végzett próbafúrások a talajvíz elszennyeződését is igazolták.

Szó esett arról is, hogy az engedélyezés lazasága „magyar sajátosság”: a SungEel számára Németországban környezeti hatástanulmány készítését írták elő, melyet a cég többször módosított a közel egy évig tartó engedélyezési eljárás során. Ennek ellenére a helyi lakosság és német környezetvédő szervek tiltakozása miatt a dél-koreai cég végül visszavonta a német helyszínre vonatkozó engedélykérelmét – jelenleg pedig Magyarországon szeretné a kapacitását duplájára növelni.

 

Bodnár Zsuzsa beszélt arról is,  hogy a szaporodó és növekvő kapacitású magyarországi akkumulátorgyárakból egyre több hibás, selejtes akkumulátor kerül ki – ám úgy tűnik, ezek elhelyezése és megfelelő kezelése egyáltalán nem megoldott. Ugyanakkor a helyi lakosoknak semmi beleszólásuk nincs abba, hogy milyen veszélyes üzem létesül a lakóhelyük közvetlen közelében, és tájékoztatást sem kapnak a működési problémák okairól. Így az érintett településeken egyre nagyobb az elégedetlenség az akkumulátor-gyártó és -feldolgozó üzemek szabálytalan működése és a tájékoztatás teljes hiánya miatt.  

Megosztás