környezetvédelem

Németországban a helyiek tiltakozása miatt nem épít akku-feldolgozót a nálunk többször megbírságolt cég

Németországban, a türingiai Rudolstadt városában létesített volna akkumulátor-újrahasznosító üzemet a dél-koreai SungEel Hitech nevű cég, melynek magyarországi üzemeit többek között rákkeltő anyagokkal való veszélyeztetés miatt büntették meg. Az újrahasznosító cégnél az elektromos gépjárművekhez gyártott, de selejtesre sikerült akkumulátorok kötnek ki hatalmas mennyiségben. A németországi gyár építése elleni tiltakozás miatt a cég végül visszavonta az engedélykérelmét. Magyarországon viszont a hatóságok a megállapított szabálytalanságok ellenére szabad utat adtak a SungEel bátonyterenyei üzemének. 

Tavaly nyáron jelentek meg a nyugati sajtóban a hírek arról, hogy a dél-koreai SungEel Hitech a Samsung C&T-vel közösen Németországban, a türingiai Rudolstadt városában létesítene új akkumulátor-feldolgozó üzemet.

A SungEel első európai telephelyeit Magyarországon – Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén – hozta létre. A cégnek hazánkon kívül Indiában, Malajziában, Kínában és Dél-Koreában van üzeme. A bátonyterenyei üzem kapcsán néhány hete írtuk meg, hogy a magyar hatóságok többször is megbüntették a céget a dolgozók súlyos veszélyeztetése és katasztrófavédelmi vétségek miatt. 

A meghiúsult üzem helyszíne (forrás: Google Earth)

A rudolstadti beruházásnak az engedélyezési eljárás megindulásától kezdve komoly ellenzői akadtak. A tiltakozók közé tartozott a legnagyobb német környezetvédelmi szervezet, a Naturschutzbund Deutschland (NABU) és az üzem létesítése ellen tiltakozó rudolstadti helyi civil közösség, melynek tagjai több száz kifogást nyújtottak be a környezetvédelmi hatóságnak. 

Az akku-feldolgozó tervezett helye (fotó: Google Earth)

A türingiai beruházás ellenzői szerint a Saale folyó völgye rendkívül érzékeny terület, melynek természetvédelmi értékeire komoly veszélyt jelentene az évi 44 ezer tonna selejtes akkumulátor feldolgozását tervező üzem működése. A szárítási és égetési folyamatok során keletkező légszennyező anyagok (dioxinok, nehézfémek, stb.) jelentős egészségügyi kockázatokat hordoznak, állították. A gyár zajszennyezése, a Saale folyó vizének elszennyeződése és a környezeti hatástanulmány adatai alapján feltételezhető napi 83 tonna veszélyes hulladék szállítása is az ellenérvek közt szerepelt. 

Az aggályokat nem oszlatta el a beruházás 670 oldalas környezeti hatástanulmánya és a cég által tartott lakossági tájékoztató fórum sem.

A SungEel végül, március végén visszavonta az engedélykérelmét, ám dél-koreai sajtóhírek szerint új németországi helyszínt keres a beruházás számára.  

A cég visszalépését üdvözölte egy másik környezetvédelmi szervezet is. Steffen Post, a Saalfeld-Rudolstadt BUND helyi vezetője szerint az engedélyezési eljárás során nem vették kellően figyelembe a környezeti károkozás kockázatait, és a gyár működési folyamatait sem hozták nyilvánosságra. „Gazdasági beruházások legyenek, de ne a természet és a környezet rovására” – fogalmazott Steffen Post. 

Lengyelországban és az USA-ban is volt, ahol meghiúsult a tervük

A dél-koreai cég eredetileg a lengyelországi Złotoryiban kívánta harmadik európai gyárát megépíteni, ám a helyi lakosság ellenállása ezt megakadályozta. Az üzemet végül egy másik lengyel városban, Bukowicében húzták fel, ahol Rudolstadt városának delegációja, a polgármesterrel az élen nemrégiben látogatást is tett. 

„Továbbra is elvárom a SungEel cégétől, hogy a rudolstadti üzem építését a szigorú német és európai törvényeknek megfelelően úgy tervezze meg, hogy a veszélyforrásokat és a szennyező anyagok környezetbe jutását a lehető legkisebbre csökkentse. Ezt ígérte nekem a cég. Örülök, hogy a SungEel széleskörű PR-tevékenységet folytat, amelyet többek között én is szorgalmaztam, amely magában foglalja ezt a látogatást is, annak érdekében, hogy a folyamat átláthatóbbá váljon, és hogy a polgárokat és képviselőiket jobban bevonják” – mondta Jörg Reichl.

A német gyárba a polgármester elmondása alapján egyébként szigorúbb biztonsági előírásokat terveztek, mint a lengyelbe: „A küldöttségnek sikerült azonosítania az eljárás eltéréseit a tervezett rudolstadti üzemhez képest, beleértve a biztonság szempontjából fontos berendezéseket, mint például a beépített tűzoltó rendszerek és a nitrogén használatát a teljes aprítási folyamat során, amelyeket Lengyelországban nem, vagy csak részben alkalmaznak, mivel a biztonsági előírások eltérőek”.

Szintén helyi tiltakozás hiúsította meg 2021-ben a SungEel akkumulátor-feldolgozójának megépülését az Amerikai Egyesült Államokban, a New York állambeli Endincott városában.

De eljutott a németországi tiltakozókhoz a SungEel magyarországi működésének híre is. Az Átlátszó cikke nyomán az EUWID hírportál megírta, hogy a cég üzemében engedély nélkül működtetett és három ember sérülését okozó gép felrobbanása, valamint a dolgozók hónapokig tartó, rákkeltő anyagokkal való veszélyeztetése miatt súlyos büntetésekkel sújtották a magyar hatóságok a dél-koreai multi magyarországi cégét, a SungEel Hitech Hungary Kft.-t. . 

Az Átlátszó német nyelvre fordított cikke a „Lebenswerte Heimat rund ums Saaletal” („Élhető haza a Saale-völgy környékén”) nevű civil szervezet dokumentumai közt (Forrás: bisaru.de)

A magyar hatóságok szabad utat adtak a hazai üzem további működéséhez

Ahogy korábban megírtuk, a SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei üzemében a tavaly nyári robbanásos baleset kapcsán teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás indult. Az ehhez készült vizsgálati dokumentumból (19. oldal) kiderül, hogy az üzemet a veszélyes hulladékok szabálytalan kezelése miatt két esetben büntették meg: egyszer 5,4 millió, egy másik alkalommal 8,9 millió forintra – ezek a bírságos határozatok az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) nyilvános adatbázisában nem szerepelnek.

Rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit a gödi Samsung-gyár selejtes akkumulátorait feldolgozó cég | atlatszo.hu

Az üzemben különböző fémkomponenseket – nikkel, mangán, kobalt és lítium oxidjait – nyerik vissza a használt akkumulátorokból, illetve az akkumulátorgyártáshoz használt szennyvíziszapból. Az így kinyert fémoxid-port elsősorban a dél-koreai anyavállalathoz szállítják vissza, ahol alapanyagként újrahasznosítják. A cég legfőbb partnere a Samsung SDI gödi gyára. A bátonyterenyei üzem jelenleg a legnagyobb kapacitású akkumulátor-feldolgozó üzem Európában.

A dokumentum azt is megállapítja, hogy a területen próbafúrásokat végeztek, és a talajvíz-vizsgálatok több mintában határérték feletti szennyezést mutattak ki. Az alifás szénhidrogének például kimutathatók voltak a talajvízben, de a szennyező anyagok határérték-túllépése a vizsgálati dokumentum szerint „kismértékű”.

A bátonyterenyei telephely keleti-délkeleti kerítésétől csupán 45-50 m távolságban található az ökológiai folyosó részét képező Zagyva-folyó és annak ártere.

A SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei üzemének helyszínrajza; az üzemet keletről az ökológiai folyosó részét képező Zagyva folyó határolja. A kékkel jelölt rész védett vízbázis terület. (Forrás: Teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálat, Imsys Kft.)

A talajvíz állapotának ellenőrzése érdekében az üzemnek május 31-ig egy monitoring tervet kell benyújtania a környezetvédelmi hatósághoz. Az eljárást lezáró március 31-i határozat ettől függetlenül 2027-ig környezetvédelmi működési engedélyt adott a SungEel Hitech Hungary Kft-nek évi 23 500 tonna veszélyes és 4500 tonna nem veszélyes hulladék feldolgozására.

Kerestük a SungEel Hitech dél-koreai céget a türingiai beruházásról való visszalépésük okáról és a további terveikről érdeklődve, de a megkeresésünkre nem reagáltak.

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Kernstadt Rudolstadt (Fotó:  NoRud – Wikimedia)

Megosztás