médiaszereplés

Az Abasáron illegálisan tárolt 1700 tonna akku-hulladékról beszélt Bodnár Zsuzsa a Klubrádióban

Nagy mennyiségű, engedély nélkül tárolt, selejtes akkumulátor-cellákat tartalmazó hordót találtak a Heves vármegyei Abasáron, egy volt laktanya raktárépületében. De illegálisan raktározott akku-hulladékok már a Pest vármegyei Ikladon is felbukkantak. A szabálytalan hulladéktárolást az Átlátszó tárta fel, erről a témáról beszélgetett Szénási Sándor műsorvezető Bodnár Zsuzsával a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában.

1700 tonna akkumulátor-hulladék engedély nélküli abasári raktározása miatt helyezett kilátásba súlyos büntetést a Heves Vármegyei Kormányhivatal. Az ügy előzménye, hogy az Átlátszó augusztus 8-ai cikke feltárta: az egykori abasári honvédlaktanya egyik csarnokában tűzvédelem nélkül raktároznak legalább ezer vegyszerszagú, akku-cellákkal teli hordót, s más, akku-gyártásból származó fémhulladékot. 

A Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának augusztus 14-i adásában Bodnár Zsuzsa elmondta, hogy a közadatigényléssel megszerzett dokumentumok és nyilvános  cégadatok szerint egy aszódi vállalkozó bérelt raktárat Abasáron és egy korábbi cikkünkben bemutatott ikladi telephelyen, ahol ezeket az akku-hulladékokat tűzvédelem nélkül tárolta.

Kollégánk beszélt arról is, hogy az Átlátszóhoz eljutott fotók és dokumentumok szerint a selejtes akku-hulladékok magyarországi akku-gyárakhoz köthetők, s hogy a SungEel Kft. bátonyterenyei, akkumulátor-újrahasznosító üzemében már találtak hatóságok nagy mennyiségben engedély nélkül tárolt fémhordókat – emiatt a cégre súlyos büntetést szabtak ki. Az Abasáron fellelt hulladékok származási helyéről azonban a hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak, csak annak mielőbbi elszállításának fontosságát közölték

 

Szó esett a beszélgetésben arról is, hogy akku-gyárakban keletkező veszélyes és nem veszélyes hulladékok besorolási kódja nem egyértelmű. A hordókban tárolt, erősen bűzölgő akku-hulladékon a nem veszélyes hulladék besorolás volt feltüntetve, ugyanakkor nem tudni, hogy milyen hatósági vizsgálatok történtek a hulladékok veszélyességének megállapítására vonatkozóan.

 

 

Megosztás