akku-hulladék

Bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak a kormányhivatal emberei a selejtes akkukat feldolgozó üzemben

Miközben pénzügyi szempontból eredményes évet zárt a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft., sorozatban szabják ki rá a hatóságok a büntetéseket. A cég szigetszentmiklósi akku-feldolgozó üzemét, ahol halállal végződő baleset is történt, már háromszor bírságolták meg rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetés miatt. A bátonyterenyei telephely pedig – ahol a csarnokokban, sőt az üzem környezetében is erős oldószer-szagot észlelt a hatóság – legutóbb 31 milliós bírságot kapott több száz tonna engedély nélkül tárolt hulladék miatt. De a büntetések összege így is eltörpül a cég tavalyi, 18,5 milliárdos árbevétele és 1,6 milliárd forintos nyeresége mellett.

Múlt héten számoltunk be a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében történt tűzesetről, amit egy darálógép kigyulladása okozott. A sorozatos mulasztások miatt valójában az lenne a csoda, ha nem történne baleset az akku-feldolgozást végző cég két magyarországi üzemében: csak a tavalyi évben négy figyelmeztetést és nyolc bírságot róttak ki a kft.-re, a büntető határozatok pedig a cég telephelyein uralkodó áldatlan állapotokról tanúskodnak.

A tavalyi év cégbeszámolója alapján a SungEel Hitech Hungary Kft. jelentősen javított pénzügyi eredményein. A négy éve Szigetszentmiklóson telephelyet nyitó kft.-nek 2019-ben még csak 67 millió volt a profitja, és a 2020-as év – az 1,7 milliárdos árbevétel mellett  – 620 millió forintos veszteséggel zárult. 

2021-ben viszont egy új akkumulátor-újrahasznosító üzemet nyitottak a Nógrád megyei Bátonyterenyén, s abban az évben már 5,4 milliárdos árbevételnek és 152 millió forintos haszonnak örülhettek. Ezeket az összegeket aztán 2022-ben sikerült jelentősen feltornázni: a cég tavaly 18,5 milliárdos nettó árbevételt és 1,6 milliárd profitot ért el. 

 

Csakhogy az Átlátszó által megszerzett újabb határozatok szerint a dél-koreai cég ezt a pénzügyi eredményt a hatósági előírások rendszeres megsértésével és dolgozói évek óta tartó súlyos veszélyeztetésével éri el.

31 milliós bírság meg se kottyan a cégnek

A SungEel bátonyterenyei feldolgozójában a június 9-i tűzesetet megelőzően – egy közérdekű bejelentés nyomán – március 30-án hatósági ellenőrzést tartottak. A vizsgálat során a kormányhivatal emberei olyan súlyos hiányosságokat tapasztaltak, hogy 31,2 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki a cégre. A büntető határozat – kivételes módon –  felkerült az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) nyilvános adatbázisába is.

Részlet a bátonyterenyei üzemre kirótt 31,2 milliós bírságból

A vizsgálat során a korábbi ellenőrzéshez képest rendezetlenebb állapotokat találtak a telephelyen. Az üzemcsarnokokban

erős oldószer szag volt érezhető, az ellenőrzést végző személyek magukon „bőr-és nyálkahártya irritációt (bőrkiütés, bőrpír, torokkaparás, szájfájdalom tüneteit)” tapasztaltak.

A kormányhivatal szakemberei az ellenőrzés során 3M 6300 típusú, többször használható félálarcot viseltek. A határozat szerint az erős oldószer-szag a telephelyen kívül is érezhető volt, és a bűz eljuthat az üzem előtt húzódó 21-es út túloldalán lévő lakóházakhoz is. 

Ezenkívül az üzem területén, több mint ezer darab fémhordóban, engedély nélkül tárolt hulladékot talált a hatóság. A hulladék eredetét a telephelyen nem tudták igazolni, és a mennyiségét sem tudták pontosan megállapítani. A fémhordókat gyakorlatilag az üzem minden zugában tárolták, a szabadban éppúgy, mint a darálógép közvetlen közelében. A helyszíni vizsgálatot – a dokumentumok hiányossága és az engedély nélkül tárolt hulladék mennyiségének megállapíthatatlansága miatt  – tanúk meghallgatásával is kiegészítették.  

Tűz ütött ki a SungEel Kft. bátonyterenyei üzemében, ahol az akkumulátorgyári selejtet dolgozzák fel | atlatszo.hu

Nagy-Majdon József, a település fideszes polgármestere a tűz eloltása után, az üzem előtt jelentkezett be a Facebook oldalán. A polgármester megnevezi a SungEel Kft.-t, állítása szerint az egyik darálóban a motor és a szalag gyulladt ki, „nagy tűz nem volt”, de a protokoll miatt több tűzoltónak is jönnie kellett, akik szerint veszélyes anyag nem került ki.

A büntetést jogellenes hulladékgazdálkodási tevékenység és a nyilvántartási kötelezettség elmulasztása miatt szabták ki a cégre. A határozatból viszont nem derül ki, hogy az erős oldószer-szagot mi okozza, s hogy ez összefügg-e az engedély nélkül elhelyezett rengeteg hulladékkal. A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy ugyanezekért a jogsértésekért a cég már több alkalommal kapott milliós bírságot.

„Tekintettel arra, hogy Kötelezett a 271/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdés c) pontja szerint  elkövetett jogsértést harmadik alkalommal, a 271/2001. (XII.21.) Korm. rendelet 2.§ (5) bekezdés szerinti jogsértést negyedik alkalommal követte el, valamint hogy

a korábban kiszabott bírságok nem bírtak visszatartó erővel, a Kormányhivatal a bírság összeget a legmagasabb mértékben állapította meg”

– olvasható a határozatban, melyből az is kiderül: az elmúlt egy évben a céggel szemben 12 alkalommal került bejegyzésre közigazgatási szankció (4 alkalommal figyelmeztetés és 8 alkalommal bírság).

Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben. A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a megnyitó ünnepségen elmondta: „Magyarország a jövő autóiparának meghatározó szereplője az elektromos autókhoz kapcsolódó akkumulátorgyártás területén.”

🇭🇺 Újraindítjuk a gazdaságot! 🚗 Magyarországnak meghatározó szerepe van az elektromos autóiparban. 👉 Bátonyterenyén 100 új munkahelyet hoz létre az akkumulátorokat újrahasznosító dél-koreai SungEel HiTech Kft.

Közzétette: Menczer Tamás – 2021. július 7., szerda

 

A dolgozókat rákkeltő anyagokkal veszélyeztetik

Az engedély szerint évi több mint 8 ezer tonna, a gödi Samsung gyárából származó selejtes akku feldolgozását végző szigetszentmiklósi üzemet már háromszor büntették meg dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt. Mindezt a közadatigénylésünk nyomán megkapott munkavédelmi bírságok tanúsítják.

Egy 2019-es határozat megállapítja: a hulladék-feldolgozás az üzemben nem zárt rendszerben zajlik, a porelszívók nem működnek megfelelően. A rákkeltő hatású „fekete por”, melyet a munkavállalók egyszerűen fellapátolnak a feldolgozó szalagra, lerakódik a dolgozók ruházatára, környezetére. A védőruházat hiányos vagy nem megfelelő, a rákkeltő légszennyező anyagok koncentrációja sokszorosa a megengedett értéknek. A 12 munkavállaló egészségét és testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztető SungEel Kft. mindezekért 3,4 millió forintos büntetést kapott.

A bírságnak azonban semmilyen visszatartó ereje nem volt a cég számára: 2021-ben és 2022-ben ugyanezeket a megdöbbentő állapotokat rögzítette a munkavédelmi hatóság egy-egy ellenőrzés során, majd egy 3 millió forintos és egy 8,4 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.

Részletek a SungEel Kft. szigetszentmiklósi üzemére kirótt munkavédelmi bírságokból.

A kormányhivatal a szigetszentmiklósi üzem létesítéséhez környezetvédelmi engedélyt nem írt elő, mert úgy ítélte meg, hogy a telephelyen folytatott tevékenység nem jár jelentős környezeti hatással. Ugyanakkor a hatóság azt is megállapítja, hogy a terület eleve szennyezett: a SungEel feldolgozó üzeme ugyanis az egykori Csepeli Autógyár területének „legösszetettebben szennyezett részterületén” helyezkedik el. Talaj- és vízvizsgálatok elvégzését, monitoring kutak létesítését azonban a hatóság nem tartotta szükségesnek.

Szennyeződik a levegő és a talajvíz

A bátonyterenyei telephely számára szintén nem írtak elő környezetvédelmi engedélyt. A 2022 júliusi robbanásos balesetet követően azonban környezetvédelmi felülvizsgálatot rendeltek el. A vizsgálatot lezáró engedély az üzemcsarnokokban előírja a levegő monitoringozását – de kérdés, hogy ez milyen hatékonyságú, ha nem intézkedtek az erős oldószer-szag ellenére sem. Az üzem légszennyező pontforrásainak kibocsátását elvileg évente ellenőrizni kell, ugyanakkor 2022-ben bírságot kapott a cég a légszennyező pontforrások engedély nélküli üzemeltetése miatt is.  

Az üzem területén próbafúrásokkal igazolt talajvíz-szennyezettség miatt a céget a környezetvédelmi hatóság arra kötelezte, hogy május 31-ig nyújtson be vízmonitoring tervet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak (FKI). A SungEel Kft. azonban ennek az előírásnak sem tett eleget: közadatigénylésünkre az FKI azt válaszolta, hogy a cég nem nyújtotta be ezt az előírt monitoring tervet. Holott ennek bírálata és elfogadása után még vízjogi létesítési, majd az üzemeltetési engedélyt is kell kérni a figyelő kutakra – s ez az engedélyezési folyamat hónapokig, vagy akár egy évig is elhúzódhat.

Korábban megírtuk, hogy az akku-feldolgozó telep az ökológiai folyosó részét képező Zagyva-folyó mellett fekszik. A közelében védett ivóvízbázis is található, fontos lenne tehát, hogy a több ezer tonna veszélyes anyaggal dolgozó üzem területén folyamatosan ellenőrizzék a talajvíz állapotát. 

Az akku-feldolgozó üzem (lila színnel), mellette a Zagyva folyó, közelében a bátonyterenyei védett vízbázis (piros színnel). (Forrás: Teljes körű felülvizsgálati dokumentáció)

A Bátonyterenyei Civil Fórum az akku-feldolgozó üzem veszélyei és az ivóvíz védelme kapcsán lakossági fórumot szervez június 22-ére, amire a dél-koreai cég, a hatóságok és az érintett önkormányzatok képviselőit is meghívták.

Szöveg: Bodnár Zsuzsa; Adatvizualizáció:  Pete Luca

Nyitókép: Átlátszó montázs a SungEel Kft. bátonyterenyei üzeméről (felhasznált kép forrása: Menczer Tamás / Facebook)

Megosztás